De omgeving van La Motte Chalancon


De omgeving

D61

De omgeving leent zich uitermate voor autotochtjes, fietsen en wandelen door een schitterende bergachtige omgeving. Let er met fietsen op dat de remmen bestand zijn tegen stevige afdalingen; natuurlijk is wat conditie wel vereist om tegen de hellingen op te komen.

(berg)Wandelingen kunnen er te over gemaakt worden. Tot 2000 was er echter een probleem: ze waren slecht of niet aangegeven. Vanaf 2001 zijn er meer wandelingen aangeduidt en ook goed gemarkeerd. Voor 3 FRS kunt U een routebeschrijving bij het locale VVV kantoor kopen. Blijkbaar zijn er inmiddels meerdere routes bewijzerd; maar deze zijn de auteur tot nu toe niet bekend. Hieronder volgen enkele "oude" routes. Hoewel veel wandelingen niet zwaar zijn, zijn sandalen en gympen sterk af te raden. Een fles water is zeker bij wandelingen in de zon geen overbodige luxe. De routes kunnen zijn aangegeven door bruine bordjes of kleine gele pijltjes, meestal op bomen gespijkerd. Een klein geel kruisje betekend: hier niet ingaan !

Ruine Cornillon

Ongetwijfeld heeft U hem vanaf de camping gezien: de ruïne van Cornillon, boven op de berg. De wandeling naar boven begint in Cornillon, bij de begraafplaats. Het pad slingert zich door de begroeing, met hier en daar wat steilere stukken recht omhoog; wat lage muurtjes en uiteindelijk door een opening in de muur komt U op de binnenplaats van de ruïne. Deze verkeert nogal in slechte staat en bij flinke wind zou ik persoonlijk niet dicht bij de muren gaan staan; de bovenste rijen steen liggen akelig los. Wellicht overbodig, maar het beklimmen van de muren is vragen om moeilijkheden. Door een ander gat in de muur kunt U camping La Piboure en in de verte La Motte Chalancon zien liggen. Recht onder U liggen twee kunstmatige meren.


Plan d'eau Bovengenoemde meren 'Plan d'eau du Pas des Ondes' liggen dus tussen camping La Piboure en Cornillon. Zij zijn enkele jaren geleden aangelegd en dienen duidelijk commerciele doeleinden. Sinds '98 wordt er dan ook 5 frs entree per persoon gevraagd. Het zwemwater is geopend van 3 juli tot 29 augustus, tussen 11.00 en 19.00 uur. Buiten deze tijden is het vrij toegankelijk. De oevers lopen geleidelijk af, de temperatuur is prima en er kan in het eerste meer gezwommen worden. Vreemd genoeg is het tweede en grotere meer bedoeld voor vissers. Hier zou forel, karper en baars moeten zitten. De oevers zijn bruikbaar als strandje. Uiteraard staat er een kiosk op het terrein met verfrissingen en versnaperingen. In het hoogseizoen worden hier enkele popconcerten georganiseerd, waar wel entree voor geheven wordt. Een wandeling rond de meren is aangegeven met gele pijltjes met het nummer 153c en begint bij de ijzeren brug.

Vanaf de ijzeren brug, een parkeerplaats met grind oversteken en een tractorpad volgen de 'Pas des Ondes' in. Deze route heeft als nummer 153e. Na een verzonken betonnen bruggetje over een beekje kunt U een onvriendelijk bordje 'Passage Interdit' tegenkomen. Dit negeert U over een afstand van ca 25 meter en slaat dan linksaf met de Oule aan Uw linkerhand. (rechtdoor staat de reden van de 'Passage Interdit: een boerderijtje) Op het einde van het tractorpad linksaf een stukje omhoog en een paadje volgen langs de bergwand, onder een waterval door. Even na deze waterval gaat het smalle pad omhoog. Het pad volgt de loop van de Oule om de berg van de ruïne heen en geeft af en toe een fraai uitzicht op deze pas des Ondes. Goed opletten, want na de waterval loopt er vervolgens een slecht aangegeven pad aan de rechterkant vrij steil omhoog, naar een 'grot', terwijl hetzelfde pad ook verder rechtdoor loopt. De grot is niet meer dan een groot gat in de berg, waar een heel smal beekje ergens uit de rotswand komt. Verder loopt het hier dood, en moet U dezelfde weg weer terug.

Tour de Chalancon

Vanaf bovengenoemde meren, aan de andere kant van de weg, loopt er een wandelpad, achter camping La Piboure langs, route 153c naar La Motte Chalancon. Achter de camping kunt U, om bij La Piboure te komen, het riviertje de Oule doorwaden. Houdt U liever de voeten droog, loop dan de camping voorbij tot aan een witte brug (passerelle des Iscles). Steek deze over en U bent weer op de D61. Volgt U het pad echter, dan komt U midden in La Motte Chalancon uit, achter de camping municipal.
Hier begint route 153a; een stukje langs de Oule, langs een fontijntje (calvaire fontaine) op het einde van La Motte Chalancon; over de noordingang van camping La Piboure en eindigd bij het bord Information Service op de weg D61.
Op deze plek begint route 153b. Een tractorpad gaat omhoog (over een transformatorhuisje) en veranderd snel in een smal stijl paadje. Soms zijn er geen pijltjes maar plasic stroken aan de struiken gebonden. Even klauteren en U komt uiteindelijk bij een hutje, waar U voor langs moet. Hierna weer het traktorpad volgen in de richting van de Gorges d'Arnayon. Hier kunt U de keuze maken over de weg terug naar de ijzeren brug of de wandeling afmaken door, na een stukje weg te hebben gevolgd, rechtsaf te slaan over een paadje naar beneden de Pas des Ondes in, die tenslotte weer bij het meer uitkomt.

Vanaf deze zelfde plek achter camping municipal vertrekken nog een paar wandelpaden de berg Montagne de'Oule op. Een van deze paden brengt U over de heuvelrug uiteindelijk in de buurt van Cornillon. Het begin is goed bewijzerd. In '99 ontbraken de borden boven op de berg richting Cornillon.

Lavendelveld

Een wandeling die redelijk is aangegeven, is de Tour de Chalancon, welke direct op de kleine parkeerplaats achter het dorp Chalancon begint. Hier Uw auto parkeren. Het pad gaat al direct pittig al zig zaggend naar boven. Onderweg passeert U nog wat restanten van een fortificatie. In principe is alles te lopen zonder de handen te gebruiken. Is dit echt nodig, zit U waarschijnlijk op een zijspoor. Boven gekomen heeft U weer een prachtig uitzicht. Op de verste punt staat een curieus bouwvallig massief torentje. Om het pad te vervolgen, eerst nog een stukje naar boven, dan opletten op stenen torentjes. Deze markeren de verdere route naar beneden. Uiteindelijk loopt U door een bos en komt uit op een geasfalteerde weg, die U even volgt. Daarna gaat het pad weer verder, maar nu bevindt U zich aan de andere kant van de berg. Aan Uw rechterhand stroomt in de diepte een (onbereikbaar) beekje. Het einde van de wandeling is in zicht als U langs een begraafplaatsje weer op de weg uitkomt. Loop over de weg door het dorpje. Vlak voor het verlaten van het dorpje staat een stromende waterkraan. Nog een klein stukje en U staat weer bij Uw auto.

Een andere wandeling gaat vanuit La Motte Chalancon naar de auberge Les Bayles. Het eerste stuk is nogal saai, maar indien U uw auto parkeert bij Les Bayles, wandelt U op Uw gemak naar het dorp Chalancon. Er zitten een paar stukjes bij waar het wat opletten geblazen is, maar over het algemeen niet moeilijk. Uiteindelijk, als U in Chalancon bent aangekomen, komt het vervelende. De weg terug gaat over het asfalt richting La Motte Chalancon. Dit is niet echt interessant. Als U Uw auto bij Les Bayles heeft neergezet, ziet U onderweg wel een indicatie. De enigste mogelijkheid om dit oninteressante gedeelte over te slaan is iemand in Chalancon via het wandelpad weer terug sturen om de auto te halen ......

Als laatste een wandeling van ca 5 uur over de Montagne de Longue Serre. Laat U met de auto brengen halverwege de weg La Motte Chalancon naar Chalancon. Vlak voor een modern (schijnbaar nutteloos) hek aan Uw rechterhand, slingert zich een tractorpad aan Uw linkerhand omhoog. Volg dit pad, en blijf vooral stijgen. Niet afslaan naar horizontaal of naar beneden lopende paden. Op een gegeven moment liggen er op het pad flink wat grove stenen; het pad duikt naar beneden en aan Uw rechterhand voert een pad met flink wat steenslag verder omhoog. U raadt het al. Hier moet U in. Nu bent U ongeveer op 3/4 van het pad omhoog. Pad vervolgen, een laatste steil stukje en U bent boven. Montagne de Longue SerreEen goede plek om even uit te puffen. Het pad splitst zich nu. Het pad dat richting Arnayon naar beneden duikt, heb ik nog nooit gevolgd. Wel het andere pad. Het advies is: hou zoveel mogelijk links aan, zodat U min of meer op de kam blijft lopen. Enkele wildpaden voeren U aan Uw rechterhand naar onbekende bestemmingen beneden. Tot mijn grote verrassing is men hier in '98 blijkbaar begonnen het pad te verbreden mbv een kettingzaag. Het resultaat is een duidelijk zichtbaar pad, maar het wemelt van de boomstronken. Plotseling houdt deze markering op en bent U op uzelf aangewezen. Het devies blijft; zoveel mogelijk boven blijven 'links' aanhouden. U loopt echt over de kam, die op sommige plaatsen niet meer dan 1.5 meter breed is.
Soms heeft U uitzicht op La Motte Chalancon aan de linkerkant, soms op de naturisten camping (ver weg hoor!) aan Uw rechterhand. Halverwege buigt de berg (en gelukkig ook het pad) af naar rechts, en weldra heeft U een prachtig uitzicht op camping La Piboure. U bevindt zich er dan recht boven. Pad verder volgen. Na een paar rotspartijen te zijn gepasseerd, loopt het pad langzaam naar beneden af. Blijf overwegend links aanhouden! Het is soms even zoeken, maar wel spannend. Na wat veldjes te zijn overgestoken, moet U aan de linkerkant een afdaling van enkele meters zien, waarna U op een smal bospad uitkomt dat stevig naar beneden gaat, parallel aan de kam waarop U heeft gelopen.
U gaat nu dus weer richting La Motte Chalancon. Plotseling komt U uit op een tractorpad. Nu een moelijke beslissing. Het pad volgen naar links, richting La Motte Chalancon is het makkelijkste, maar wel een eind lopen. Het alternatief is veel korter, maar ook moelijker. Kiest U hiervoor, ga dan op het tractorpad rechstaf. Op het einde van dit pad laat U zich door struiken en steenslag paden naar beneden zakken. Zeker loopt U af en toe vast in het struikgewas. Niets aan te doen, gewoon ergens anders proberen.
Als richtingwijzer kunt U de grote schuur van camping La Piboure aanhouden. Mogelijk komt U vlak bij de boerderij uit die U vanaf de camping zo mooi op een heuveltop ziet liggen. Er loopt zeer verleidelijk een pad langs. Maar ook een paar onvriendelijk loslopende honden. Kortom, voor de laatste keer nog even het struikgewas in. De douches en een drankje wachten op de camping.

Dit zijn enkele wandelpaden in de buurt van La Motte Chalancon. In Remuzat kunt U, aan de andere kant van de witte brug, nog wat bewijzerde paden vinden.

Een doorgaande GTA route loopt van Luc en Diois (GR 91-94) naar Buis les Baronnies (GR9).

Aardige autotochtjes gaan bijv via Remuzat door de bergen naar Buis les Baronnies. Terug over de normale weg naar Nyons of bij Buis les Baronnies een stukje terug rijden en over St Jalle en Curnier weer bij Remuzat uitkomen.

Kasteel La Charce

Prachtige routes gaan ook binnendoor naar Bouvieres, Bourdeaux, Dieulefit, St Feréol Trente-Pas, Remuzat.

Ook mooi is La Charce met zijn kasteel. Even buiten het dorp parkeren en gaan kijken. Dan naar Pommerol. Onderweg passeert U unieke rotsformaties. Pommerol is een pittoresk dorpje op de weg naar Rosans. Even de aangegeven afslag in, en dan steil omhoog. Het dorpje wordt buiten het seizoen druk gerestaureerd en als U door de paar unieke straatjes wilt lopen, moet U begunstiger worden. Niettemin, ook zonder te betalen kunt U een groot deel van het dorpje zien.

PommerolWeg vervolgen naar Rosans, dan de doorgaande weg op naar Verclause. In de bocht van Verclause ligt een supermarkt met wat uitgebreidere sortering. Beslist geen Super-U, maar toch. Via Remuzat weer naar huis.

Tot slot verdient St May, tussen Remuzat en Sahune nog een vermelding. Het is zeker de moeite waard om naar dit dorpje te rijden. Parkeren voor het dorp, te voet verder. Min of meer rechtdoor, onder een boog door, het slingerende pad op naar de begraafplaats. Uiteindelijk loopt U door een boog in de muur de begraafplaats op. Van hieruit heeft U een prachtig uitzicht over de weg en het dorp St May.

St May

Gedetailleerde (wandel) kaarten zijn:Ferme St Antoine verhuurd sinds '98 geen paarden meer, maar heeft wel stallen beschikbaar als men gebruik wil maken van hun gites en/of table paysanne. Reserveren is noodzakelijk bij de eigenares Francine Jouve, tel 0475272130..
Op deze heuvels ligt ook het vliegveldje van de Aero-Club. Van hieruit kan men rondvluchten maken in een Rallye (180hp - 4 personen). Inlichtingen tel 0475214072, 0475272582, 0475272294, de VVV of het kantoor van La Piboure. Er zijn meerdere vluchten mogelijk. Richtprijs ca 120 frs pp. (maximaal 3 personen per vlucht). Het vliegveldje bereikt U door in La Motte Chalancon richting Chalancon te rijden, langs huize Clair Matin.

Paardrijden en gites huren kan men wel bij Ferme équestre de Motte-Vieille. Reserveren is noodzakelijk bij Jean-Louis en Marie Ronat, tel 04272345. U vindt de boerderij even buiten La Motte Chalancon op de weg naar Die.


Straatje
  1. Terug naar boven
  2. Intro en Route
  3. Camping La Piboure
  4. La Motte Chalancon
  5. Auberge Des Bayles
  6. Links naar andere sitesDeze site biedt informatie gebaseerd op ervaringen opgedaan tijdens de zomervakanties en gegevens stammen uit 1999. De auteur is niet aansprakelijk voor fouten en/of onvolkomenheden.
© Copyright 1998 - 2005