Duitsland 2019

Dag 2 - Zondag, 18 augustus - Merzig, SaarlandVanochtend slapen we uit. Nou ja, om 8 uur ben ik klaar wakker en begin met het verslag van gisteren. Om 9 uur meldt Nelle zich ook en maak ik alvast thee en kook een eitje. Inmiddels laat de zon zich aarzelend zien en als ik naar buiten kijk is ons plaatsje al helemaal droog.
Na het nodige ochtend ritueel zitten we beiden opgefrist buiten aan de koffie. Eerst maak ik een praatje met de gastheer en later heeft Nelle een gesprekje met de gastvrouw.

Op mijn GSM zie ik dat er een Geocache op nog geen 250m afstand ligt, Die ga ik zoeken terwijl Nelle met een puzzeltje achterblijft. BSS - Kapelle am Schinderberg ligt om de hoek en het blijkt een kleine overwoekerde bunker te zijn. Na enig zoeken ligt de cache in een beluchting gat (?) in de grond. Het gat is echter te klein om een kijkje binnenin te nemen.

De GPS laat op krap 250m nog een cache Geburtstags-Cache für Burlie 40 zien. Nou, die kan er ook nog wel even bij. Inmiddels staat de zon stevig te schijnen en dampen de omliggende bossen en tuinen van het vocht. Ik ben er slechts 160m vanaf, maar kan door het kreupelhout geen toegang vinden. Dus vraag ik aan een man in z’n tuin of hij weet hoe ik er kan komen.
Vlakbij begint een bospad dat getrapt naar beneden voert. Misschien is dat wat? Ik begin aan de afdaling maar halverwege zie ik dat dit mij verder van de locatie voert en dat ik straks dat hele eind weer terug moet. Dan maar terug, waarna ik weer langs de “tuinman” kom die mij geïnteresseerd vraagt of ik het gevonden heb. Omdat dit niet het geval is, geeft hij mij een alternatieve route. Dit is weer een bospad met een smalle, steile en glibberige zijtak, die uiteindelijk recht naar de cache voert. Die wordt gemakkelijk gevonden en ik begin de klim terug naar boven.
Eenmaal boven zweet ik “peen & uitjes”, maar ben tevreden dat de eerste twee caches gelogd zijn.

Ondertussen is Nelle een stukje gaan lopen, wat zij als opdracht heeft van haar maatschappelijk werkster. Dit doet zij om haar zelfvertrouwen weer op te bouwen na haar gezondheidsproblemen. Ook dat is succesvol verlopen.

Na onze lunch gaan we op weg naar de grootste intacte bunker van het type "B-Werk Besseringen", van de oorspronkelijke 32 pantser bunkers. We parkeren de auto op de aangewezen plaats, maar hoe dan verder? Er staat nog een geparkeerde bezoeker, die wel weet waar we naar toe moeten en gedrieën lopen we er naar toe.
Ter plekke zijn vrijwilligers nog in de weer om alles in orde te brengen en ga ik alvast bovengronds naar de stalen koepels kijken. Om 14.00 uur worden we bij elkaar geroepen en zijn we getuige van een Nederlandse man, vader van twee meisjes en zijn vrouw, die vreselijk stennis staat te schoppen. Hij vindt dat ie de bunker wel mag bezoeken zonder geneuzel van de gids, omdat dit nergens vermeld staat. Het wordt een gênante vertoning, waarna de man uiteindelijk toch inbindt en de gids zijn gang laat gaan.
De entree is gratis en men mag op eigen gelegenheid deze locatie bezoeken. Wel is men verplicht om de gids te laten vertellen over de gang van zaken, de veiligheid en de voorschriften. Eigenlijk allemaal vanzelfsprekend, dus helaas nogal saaie stof. Maar dan krijgen we toch de A4-tjes met instructie en beschrijving uitgereikt en mogen we op pad.

Eerst bekijken we de bovengronds stalen koepels, daarna gaan we naar binnen via de lage ingang. Er zijn twee verdiepingen toegankelijk, met elk 20 vertrekken. Sommige lokalen zijn authentiek ingericht. Jammer genoeg is alle controle mechanica in de geschutskoepels verwijderd.
Het gaat te ver om dit allemaal te beschrijven, maar het is zeer interessant. Aan het einde van deze pagina staan enkele links, want op Internet staat veel informatie.

De cache BSS - N38401 WH 118 B-Werk Besseringen ligt bovenop de bunker, vlak naast de vlucht uitgang en wordt vlot gevonden.
Vlakbij ligt ook de cache B 51 - Immer schön im Kreis herum. Deze ligt achter een verkeersbord op een rotonde. Persoonlijk vind ik dit niet zo’n gelukkige plek, maar ook deze cache wordt snel gevonden.

Het is met 27 °C toch zweterig warm en een vestje is absoluut overbodig. Om deze dag af te ronden rijden we door naar het centrum van Merzig. Een parkeerplaats vinden kost nogal wat tijd. Het centrum doet gezellig aan en na een wandelingetje besluiten we ergens een cappuccino te gaan drinken. Op zoek naar een geschikt café komen we door een straat met nogal wat (Turkse ???) eet, drank en waterpijp locaties, die niet helemaal aan ons doel beantwoorden. We kiezen een Duits uitziend café, waar we wel een cappuccino kunnen krijgen, al duurt deze service wel even.
Na de koffie vervolgen we onze wandeling door Merzig en lopen door de winkelstraat waar we op een doordeweekse dag nog weleens terug zullen komen.

Er pakken zich donkere wolken samen en we lopen voor de zekerheid maar in de richting van de geparkeerde auto. Net als we er pakweg 25m vandaan zijn begint het te hozen.

Terug in onze woning regent het nog wel, maar de temperatuur is aangenaam. Onder de beschutting van een brede dakgoot genieten we nog even van een hapje en drankje.
Terwijl Nelle aan een warme hap begint, begin ik aan het schrijven van dit verslag.

B-Werk Besseringen: 1, 2, 3, 4, 5, 6 (pdf).Ons vakantie huisje Ferienwohnung Saarschleife Besseringen (1) of Ferienwohnung Saarschleife Besseringen (2)
De coördinaten van ons huisje (voor Google Earth): N 49° 28.656 E 006° 36.865

Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken