Duitsland 2022

Dag 18 - Dinsdag, 21 juni - Rheinland-Pfalz / Birkenfeld / GriebelschiedDe ochtend begint met volle zon, wat na een tijdje echter gesluierd wordt. Net als we de indruk hebben dat het bewolkt gaat worden, trekt het open en krijgt de zon toch weer een kans.

Nelle houdt vandaag een rustig dagje. Ik bestudeer de Bosch-Tossimo koffiemachine en kom tot de ontdekking dat de pads die wij per abuis gekocht hadden, door deze machine geaccepteerd worden.

Een kwartiertje rijden hier vandaan ligt de Historische Kupferbergwerk in het dorp Fischbach. Na enig overleg besluiten we dat ik alleen zal gaan.

Bij aankomst zijn er op dit moment (inclusief mijzelf) 4 bezoekers. Na betaling van € 8.50 entree, moet ik nog 300m en omhoog lopen. Maar goed, daar wacht ons groepje nog op twee laatkomers, die uiteindelijk vanwege de stijgende weg ervan af zien.
Onze gids is een vlotte jongedame, die deze weg drie keer per dag omhoog loopt. Binnen valt er genoeg te klimmen via de trappen bij een temperatuur van 11°C. De mijnwerkers vroeger groeven 1 meter diep per jaar in dit harde gesteente. Ook waren ze klein (ca. 1.40m) vanwege vergiftiging die ze als kinderarbeid opliepen.
Niettemin waren er ook al sociale voorzieningen bij ongevallen, sterfte of ziekte. Kortom, het was een hard leven wat blijkbaar toch graag gedaan werd.

Wij zijn geïmponeerd door het gangenstelsel en de manier hoe het gewonnen kopererts bovengronds werd gebracht. In één van de gangen hangt een zeer onplezierige geur; het blijkt dat hier kazen "Berghartkäse, Alter Steiger" ter rijping voor 9 maanden worden opgeslagen.

Na afloop gaat de uitleg buiten verder hoe het kopererts verwerkt, gesmolten en schoongemaakt werd.

Na de rondleiding zoek ik nog enkele caches in de buurt. De eerste bevindt zich in een afgesloten mijningang. De rest op een prettig wandelpad parallel aan de doorgaande weg.

Al met al is het toch nog 26°C geworden en besluiten we om weer uit eten te gaan in Café Zehntscheune. Hier zijn we eergisteren ook geweest en dat was uitstekend bevallen.

Historisches Kupferbergwerk
#1 Bergmannspfad: Gumprechts Geleucht
#2 Bergmannspfad: Reinhedis' Liebestrank
#3 Bergmannspfad: Die Bruderbüchse
Ons vakantie huisje Ferienwohnung Altmaier - Ferien auf dem Lande
De coördinaten van ons huisje (voor Google Earth): N 49° 47.973 E 007° 24.228
Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken