vlag Frankrijk

Frankrijk 2012

Dag 1 - Vrijdag 17 augustus - Lorraine - Meurthe et Moselle - DommartemontOm 9.00 uur zijn we er klaar voor en vertrekken we via Antwerpen en Brussel richting Nancy.

De beloofde hittegolf blijft nog even uit en met een lichte bewolking en ongeveer 25 °C rijdt Nelle tot halverwege Brussel en Arlon. Bij een wegrestaurant houden we pauze, eten een broodje en halen een bekertje cappucino uit de automaat. Hiertoe sprokkelen we al onze muntjes bij elkaar en tot onze verassing hebben we € 2.60 ; precies de prijs van twee bekertjes drank.

Als ik verder rijd, rijden we ons direct vast in een file. Er zijn kilometers wegwerkzaamheden en wij staan redelijk vooraan. Toch zal het nog ruim een half uur duren voordat we erdoor zijn. Op dit moment horen we op de radio dat de file is aangegroeid tot 12 kilometer.

Als we de Franse grens passeren is het ruim 35 °C. Het is gelukkig niet echt druk op onze weghelft. Toch zijn we na 470 kilometer blij dat we van de autoroute afgaan en TomTom ons door de buitenwijken van Nancy gidst naar onze gereserveerde Chambre d'hôtes.

Chambre d'hôtes L'Odyssée Een glas rosé in L'Odyssée

Een jonge knaap laat ons onze kamer zien en wij zijn dik tevreden. Nu gauw op het bijbehorende terrasje een drankje nemen. Nelle een biertje en ik een rosé. Vooruit dan maar, het is vakantie en we nemen er nog een.
Daarna vraag ik de Wifi toegangscode en brengen we onze spulletjes voor een nacht naar de "Asië" kamer. Ja, zo heet onze kamer. Natuurlijk tijdens de reservering met opzet deze gekozen. De locatie ligt aan een rustige weg met een grote tuin er omheen.

Chambre d'hôtes L'Odyssée Chambre d'hôtes L'Odyssée

We hebben tijd genoeg en gaan met de auto naar de aanliggende wijk Saint Max, wat een 2 sterren ville fleuri (bloemenstad) is. Parkeren is de eerste 1.5 uur gratis. Ja, zo kan het toch ook?
Dwars door het centrum rijdt een trolley-tram (dus zonder rails). Er loopt een rivier langs en aan de andere kant van de brug ligt Nancy.

Nelle op de brug in Saint Max

Het heeft een aardige moderne binnenstad, maar de winkeltjes hebben we in 10 minuten wel gezien. Ook ligt er een jeu de boules baan waar druk gespeeld wordt. Hier gaan we natuurlijk een tijdje zitten kijken.

Aansluitend zoeken we een tankstation, want het geeft toch altijd een goed gevoel om met een volle tank te vertrekken. We vinden een (soort) Super-U met tankstation. Bij onze eerste keuze blijkt het schermpje zo goed als onleesbaar te zijn en bij onze tweede keuze slaat de pomp om de paar seconden af. Maar goed, na 10 minuten is de tank dan toch weer vol.

Diner in L'Odyssée

Dan terug naar onze kamer om effe uit te blazen en te douchen, want om 19.30 uur hebben we een diner gereserveerd.

Het 3 gangen diner is buiten op een gezellig terras met een fontein en is prima verzorgd. We maken het af met een kopje koffie/thee. Voor het naar bed gaan maken we nog even een wandelingetje over het tegenover liggende pic-nique veld, waar mensen met een kampvuurje en gitaar de avond doorbrengen.


Informatieve links:
Lorraine, France-Voyage
Lorraine, CartesFrance
Meurthe-et-Moselle, France-Voyage
Meurthe-et-Moselle, CartesFrance
Dommartemont, France-Voyage
Dommartemont, CartesFrance
L'Officiel des foires et marchés en Meurthe-et-Moselle en Lorraine

Onze Chambre d'Hôtes:
Chambre d'hôtes L'Odyssée - site 1
Chambre d'hôtes L'Odyssée - site 2
Chambre d'hôtes L'Odyssée - site 3

Dorpen & Steden:
Saint Max
Nancy

Diversen:
Verkeer in FrankrijkStart Terug Verder Index

Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken