vlag Frankrijk

Frankrijk 2012

Dag 2 - Zaterdag 18 augustus - Bourgondië - Côte-d'Or - Saint-Nicolas-lès-CîteauxNa een goede nachtrust genieten we van een prima ontbijt met warme croissants, choladebroodjes en stokbrood. Allerlei soorten jam en natuurlijk koffie en thee.

We rommelen nog wat aan en al snel is het tijd om te vertrekken; 10.00 uur.

We programmeren TomTom en staan voor de keuze: over de autoweg of binnendoor (over de Bison Futé)?
Omdat we tijd genoeg hebben besluiten we binnendoor te gaan. In tijd weliswaar 1.5 uur langer (4 uur ipv 2.5 uur), maar dan rijden we op ons gemak en is er meer te zien.

Vrijwel de hele route is 90km/uur, maar in de buurt van dorpen moet ik wel afremmen tot 50km/uur.
Onderweg komen we langs legio café's en/of restaurants, maar daar vinden we het nog te vroeg voor. Rond 12.00 uur zoeken we een locatie om even koffie te drinken. Je snapt het al; heeft iemand de café's in de dorpen gestolen of zijn ze domweg gesloten!
Dan blijkt de doorgaande weg afgesloten en moeten we zo'n 3 kilometer omrijden. Hierdoor komen we langs een stuwmeer waar gezwommen kan worden. Hier zien we de eerste "kluit Hollanders".
Bij een restaurant proberen we koffie te halen, maar zonder reservering worden we van het grote terras weggestuurd. Blijkbaar is alles volgeboekt door de watersporters, waarvan enkelen ons een hooghartige blik toewerpen.
Wel kunnen we koffie krijgen op een kleiner terras, waar echter niemand zit. We wagen het erop, maar als er na 15 minuten nog geen spoor van service is te ontdekken, annuleer ik de bestelling en laten we ze die koffie graag zelf opdrinken.

Inmiddels is de temperatuur flink gestegen en is het zweten geblazen in de auto. Een paar dorpjes verder (Longeau ?) vinden we een Routiers waar we voor € 12 een uitstekend menu krijgen. Ondanks dat de inrichting veel meer "basic" is, voelen we ons hier prettiger dan het vorige restaurant met de vele snobs.
In een hoekje staat de tv aan met het nieuws; het weerbericht geeft 40 °C aan in midden Frankrijk. Wow, zijn we daar even happy mee!

La Forgeotte

Na een grand café vervolgen we onze weg en om 15.40 uur rijden we langs een bordje La Forgeotte. Uhhh, ik denk dat we daar moeten zijn ......
Omkeren dus en ja hoor, de bazin komt ons al breed lachend verwelkomen.
Trapje op en we worden in de gîte rondgeleid. Het blijkt een zeer grote bovenwoning te zijn met een knots van een huiskamer, grote keuken met allerhande gereedschappen, grote hal, een forse ouder slaapkamer en een grote kinderkamer met nog 2 bedden en een ledikantje. Zelfs speelgoed is aanwezig.

La Forgeotte La Forgeotte
La Forgeotte La Forgeotte

Tja, ik vrees dat de volgende gîtes alleen nog maar kunnen tegenvallen, zo geoutilleerd en ruim is deze.

Nelle gaat even een tukje doen en ik ruim even wat spullen op en maak een inspectieronde rondom de gîte.

Dan wordt het toch echt tijd om naar een supermarkt (Atac) te gaan in het volgende dorp, zo'n 5 kilometer verder op. Het oude Frankrijk gevoel keert weer terug; buiten bloedheet en binnen vriezend koud.

Eenmaal weer thuis (want dat is zo'n gîte nu eenmaal) ruimen we de boodschappen op en zakken onderuit. Na de lunch van vanmiddag hebben we nog geen trek.

Op het Franse nieuws is de hittegolf groot nieuws; de hoogst gemeten temperatuur is 42.2 °C. 'Bij ons' was het slechts 38 °C. Op de autoroute stonden gigantische files.Informatieve links:
Bourgondië, France-Voyage
Basse-Normandie, CartesFrance
Côte-d'Or, France-Voyage
Côte-d'Or, CartesFrance
Saint-Nicolas-lès-Cîteaux, France-Voyage
Saint-Nicolas-lès-Cîteaux, CartesFrance
L'Officiel des foires et marchés dans la Côte-d'Or en Bourgogne

Onze gîte:
21G795 - La Forgeotte

Dorpen & Steden:
Longeau-Percey

Diversen:
Bison Futé of 'Itinéraires Bis'
Relais RoutiersStart Terug Verder Index

Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken