vlag Frankrijk

Frankrijk 2012

Dag 5 - Dinsdag 21 augustus - Bourgondië - Côte-d'Or - Saint-Nicolas-lès-CîteauxDe dag begint met een gesluierd zonnetje, maar naarmate de middag vordert, stijgt de temperatuur.

Buiten komt de hond 'Saga', een donkerbruine boxer met zwarte vlekken ons weer eens nieuwsgierig bekijken, besluit dat het goed volk is, ploft neer en doet z'n ogen dicht.

Achter ons huis migreren de witte koeien elke dag van de ene naar de andere weide.

De boer ploegt met zijn tractor eindeloze voren in het land; een karwei wat op een dag niet geklaard wordt.

Na de lunch pakken we de auto om een paar dorpjes te bezoeken.
Eerst gaan we naar de oude vestingstad Auxonne aan de Saône (34km).
Het is een aardig stadje met gratis parkeren! Dominant is de gotische Eglise Notre-Dame, de restanten van een vestingmuur met gracht en de vesting waar een museum in gevestigd is. Helaas wordt de vesting momenteel gerestaureerd en is dus niet toegankelijk.
Aan de achterkant van de vesting liggen de jeu-de-boules banen waar een oude baas feilloos ballen op elke afstand wegschiet.
Hoewel het een gezellig stadje is, hebben we het na een half uurtje wel gezien. Ook de temperatuur is inmiddels tot 30 °C gestegen, dus het zweet gutst van ons af.

Auxonne Auxonne

Om terug naar huis te gaan is nog te vroeg, dus rijden we nog verder naar Pontailler-Sur-Saône. Ook dit is niets meer dan een aardig dorp aan dezelfde Saône.

Eén ding trekt echter onze aandacht; een gezellig terras. Gauw de auto parkeren en onderuit zakken met een bierje en een Perrier. We bekijken alles wat er zoal langskomt en besluiten om nog wat aan onze calorieën te doen. Een stuk appeltaart met ijs en slagroom en koffie/thee om alles weg te spoelen. Je ziet het, het leven van ons vakantie-vierders is zwaar.

Auxonne Pontailler-Sur-Saône

Dan programmeren we TomTom om binnendoor naar huis te gaan. We passeren een oud sluizenstelsel van het Canal-de-Bourgogne. In Longecourt-en-Plaine rijden we langs een vervallen kasteel met typisch Frans pleintje, waar natuurlijk foto's genomen moeten worden.

Canal de Bourgogne Longecourt en Plaine

Gelukkig zijn we bijna thuis, want het is akelig klam en alles plakt aan ons vast.

Als we goed en wel thuis zijn, wordt het ineens donker en schuiven er dreigende wolken voor de blauwe lucht. Terwijl ik dit verslag schrijf, breekt de lucht weer open en is de zon weer terug. Zucht!

In de verte horen we toch iets van onweer.Informatieve links:
Bourgondië, France-Voyage
Basse-Normandie, CartesFrance
Côte-d'Or, France-Voyage
Côte-d'Or, CartesFrance
Saint-Nicolas-lès-Cîteaux, France-Voyage
Saint-Nicolas-lès-Cîteaux, CartesFrance
L'Officiel des foires et marchés dans la Côte-d'Or en Bourgogne

Onze gîte:
21G795 - La Forgeotte

Dorpen & Steden:
Auxonne
Pontailler-Sur-Saône
Longecourt-en-Plaine

Diversen:
Canal-de-Bourgogne
Start Terug Verder Index

Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken