vlag Frankrijk

Frankrijk 2012

Dag 6 - Woensdag 22 augustus - Bourgondië - Côte-d'Or - Saint-Nicolas-lès-CîteauxDe witte koeien van "onze" boerderij zijn vandaag ineens lawaaierig. Ze "moe-en meu-en" al de hele ochtend naar elkaar.
Nelle maakt een wandeling over de boerderij, die veel groter is dan wij eerst aannamen. Vanaf het huis ga je linksaf over het erf. Eerst kom je bij de stallen die leeg zijn want de koeien lopen in de wei. In een stal verderop staan wat jonge kalveren die bijna volwassen zijn. Dan is er een grote hooischuur en aan de noordkant een vlees fabriek, vanwaar ze vers vlees verkopen. Er is nog meer te zien, maar ik moet terug want we vertrekken naar Beaune.

moe-en meu-en

Volgens de Meteo wordt het vandaag niet zo warm. Een mooie dag dus om naar Beaune te gaan, een afstand van ongeveer 30 kilometer.

We rijden binnendoor over smalle wegen en dwars door bossen. Vlak voor Beaune verandert het landschap en zien we de eerste wijngaarden.

Beaune Beaune

Om 13.00 uur rijden we probleemloos zo een gratis parkeerplaats op, net aan de rand van het centrum en nog in de schaduw ook.
We wandelen het centrum in en al na 100 meter zien we een bistro op een pleintje dat ons wel aanstaat, niet in de laatste plaats door het menu du jour.
Voor € 13.50 krijgen we een voorgerecht van salade met een prima paté, spaghetti met een forse Cordon Bleu, een goed glas rosé en koffie toe.
Ondertussen bekijken we de voorbijgangers; dames met pikante korte rokjes, maar ook dames die beter een ruime rok aan hadden kunnen doen en mannen met spierwitte benen, maar ook bruine gespierde kerels.

Beaune Beaune

Dan beginnen we aan onze rondwandeling door Beaune. We hebben geen speciaal doel en lopen lukraak door de gezellige straatjes. Natuurlijk zijn er wijn winkels en caveau's (wijnkelders) te over, maar we voelen er niets voor om nog ruim 3 weken met flessen wijn te gaan slepen.

Nadat we het hele centrum zo'n beetje bekeken hebben, besluiten we om naar even door te rijden naar La Rochepot, nog ca 12 kilometer verder.
Hier moet een kasteel liggen, maar onderweg zien we geen aanwijzingen. Als we het dorp La Rochepot voorbijrijden, zien we het kasteel boven het dorp uittornen. Dus rijden we domweg het dorp in en parkeren de auto maar ergens waarvan we aannemen dat dit voor bezoekers van het kasteel is.
Twee Franse dames stoppen naast ons en hebben hetzelfde probleem; nergens een aanwijzing. Er loopt een smal wandelpad omhoog en dat proberen we dan maar. Gelukkig blijkt dit pad naar het kasteel te voeren. Het is best een groot kasteel.
We kopen kaartjes voor € 8 pp, krijgen een Nederlandse beschrijving mee en moeten ons haasten want de gids is net aan de rondleiding begonnen. Helaas mogen we binnen geen foto's nemen.
De rondleiding duurt zo'n half uur en voert door rijk gemeubileerde en gedecoreerde kamers. Heel interessant.
Daarna kunnen we op eigen gelegenheid nog de transen en de toren beklimmen. Ook hier nog enkele gedecoreerde kamers, waaronder een Chinees ingerichte slaapkamer compleet met grote Buddha.

La Rochepot La Rochepot

Na afloop rijden we nog even naar Meursault, waar we vroeger op camping La Grappe D'or hebben gestaan. We maken even een foto bij de ingang, maar gaan het terrein niet op.

Wijngaarden rond Beaune

De vermoeidheid slaat toe en we gaan naar huis, waar Nelle nog iets simpels in elkaar draait.

De koeien "moe-en meu-en" nog steeds.

Er lopen een paar zwaar bepakte scouts over het terrein. Blijkbaar komen ze hier een nachtje kamperen. Ze krijgen een weide toegewezen, maar zo te zien hebben ze geen tent bij zich.

Als we nog een partijtje staan de boulen vragen ze of ze onze boules mogen lenen wanneer we klaar zijn. Geen probleem dus. We geven de boules vrij snel aan hen, want over een half uur is het donker en zien ze niks meer. Ze leggen ze na gebruik netjes bij de auto en hebben er veel lol aan beleefd.Informatieve links:
Bourgondië, France-Voyage
Basse-Normandie, CartesFrance
Côte-d'Or, France-Voyage
Côte-d'Or, CartesFrance
Saint-Nicolas-lès-Cîteaux, France-Voyage
Saint-Nicolas-lès-Cîteaux, CartesFrance
L'Officiel des foires et marchés dans la Côte-d'Or en Bourgogne

Onze gîte:
21G795 - La Forgeotte

Dorpen & Steden:
Beaune
La Rochepot
Meursault

Diversen:
Château de La Rochepot
Camping La Grappe d'orStart Terug Verder Index

Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken