vlag Frankrijk

Frankrijk 2012

Dag 11 - Maandag 27 augustus - Midi-Pyrénées - Aveyron - Saint-Sernin-Sur-RanceOmdat het vandaag weer een warme dag belooft te worden, willen we naar de Gorges-du-Tarn.

Als we de kaart bestuderen blijkt dat ik een foutje heb gemaakt; de Vallee-du-Tarn is niet hetzelfde als de Gorges-du-Tarn.
De Vallée ligt binnen 50 kilometer westelijk van ons en de Gorges verder dan 80 kilometer oostelijk van ons.

We vinden een alternatief om naar Les-Remparts-du-Larzac te gaan, met als eerste bestemming Roquefort-sur-Soulzon in de Grands Causses. Roquefort is met 44 kilometer ook niet echt naast de deur, maar daar komt de bekende blauw-geaderde Roquefort kaas vandaan.
Als we in het vriendelijke stadje aankomen, gaan we ons eerst bij het Office du Tourisme oriënteren. Het blijkt dat er verschillende mogelijkheden zijn om de kaas fabricage te bezichtigen en wij kiezen de Societé uit, waar de volgende rondleiding om 14.00 uur begint.

Roquefort-sur-Soulzon Roquefort-sur-Soulzon

Dat geeft ons nog ruim de gelegenheid om bij Les Aiguieres te gaan lunchen.
Even een intermezzo; de keuken ligt beneden en het restaurant boven. Als de serveerster een misstap maakt op de trap vliegen twee borden met eten in het rond. Frites op de trap en mayonaise op de treden.
Het menu van de dag is prima voor ons, maar toch komt de 14.00 uur snel dichterbij. Tenslotte vraag ik de serveerster of het dessert wat sneller geserveerd kan worden, zodat we op tijd voor de rondleiding zijn. Dat gaat allemaal maar net lukken.

De ingang van de Societé ligt net een 100 meter verder. We kopen entree kaartjes voor € 5 pp. en kunnen nog net aansluiten voor de tour.

Het begint met een interessante bewegende maquette over het ontstaan van het landschap in de pre-historie tot het gecultiveerde van heden.
Daarna begint de tour. De gids is nogal breedsprakig in het Frans (uiteraard) en geeft een gedetailleerde uitleg. Eerst nog een animatie met veel licht en geluidseffecten, dan duiken we de kelders in, waar de kazen liggen te rijpen. Het grotten complex is enorm groot en beslaat diverse etages. Onnodig te zeggen dat het er frisjes is.
Op het einde van de tour kunnen we de drie soorten kazen nog proeven.

Societé Roquefort Societé Roquefort

Eenmaal terug in de warme buitenlucht willen we terug lopen naar de auto, maar blijkt achteraf dat we in een andere straat buiten zijn gekomen, waardoor we ons rot zoeken waar de auto geparkeerd staat. Trapjes op en af; straten doorzoeken en uiteindelijk blijkt hij een straat hoger te staan.

Ons volgende doel is een rondrit over de diverse historische locaties van de Tempeliers; Les-Remparts-du-Larzac. Als eerste kiezen we Saint-Jean-d'Alcas. Dit is een versterkt dorp wat er nog zeer historisch uitziet. Heel interessant. Er is een poort die Portanelle heet en Nelle zegt direct 'aha, die is naar mij genoemd'.

Saint-Jean-d'Alcas Saint-Jean-d'Alcas

Als dit al zo interessant is, hoe moet de grootste locatie er dan uitzien?

Aangezien de tijd voorschreidt, besluiten we de andere kleinere locaties over te slaan en direct naar La-Couvertoirade te gaan. Lekker over fraaie binnenweggetjes karren. Het schiet niet op, maar is wel schitterend. We komen ook een kudde Brebis schapen tegen waar men van de melk de Roquefort kaas maakt.

fraaie binnenweggetjes

Eenmaal aangekomen parkeren we de auto een eindje voor het dorp, want het dorp zelf is helemaal verkeer vrij.
Deze locatie is werkelijk magnifiek; we dwalen door de historische straatjes en voelen ons bijna terug in de middeleeuwen. Een beeld dat enigzins verstoord wordt door de aanwezigheid van kunst en souvenier winkeltjes en restaurantjes.

La-Couvertoirade La-Couvertoirade
La-Couvertoirade La-Couvertoirade

Nadat we al dit fraais op ons gemak bekeken hebben, realiseren we ons dat het te laat wordt om de andere dorpjes te bekijken. Niet alleen te laat, maar ook te moe, want we hebben al heel wat afgelopen vandaag.

Omdat het naar huis nog ruim een uur rijden is onder een toch wel felle zon, tracteren we ons nog op een crêpe-au-miel (pannekoek met honing).

La-Couvertoirade crêpe-au-miel

Dan is het tijd om te gaan; we betalen € 3 parkeergeld, programmeren TomTom en rijden met een laagstaande zon naar huis. Af en toe moet ik zwaar afremmen omdat ik volledig verblind wordt door de zon.

Eenmaal in ons dorp aangekomen drinken we nog even een biertje / Perrier bij de bar Grand Café om de dag af te sluiten.

Als we op de bosweg naar ons huisje rijden, schrikken we een groep herten op, die op het pad staan. Zij zijn natuurlijk verdwenen voordat ik het fototoestel kan pakken.

Nelle gaat ondanks haar vermoeidheid toch nog de patron zijn revanche geven met boulen. Als het te donker wordt, komt ie Nelle thuisbrengen met een vrolijke grijns; hij heeft gewonnen.
Informatieve links:
Midi-Pyrénées, France-Voyage
Midi-Pyrénées, CartesFrance
Aveyron, France-Voyage
Aveyron, CartesFrance
Saint-Sernin-Sur-Rance, France-Voyage
Saint-Sernin-Sur-Rance, CartesFrance
L'Officiel des foires et marchés dans l'Aveyron en Midi-Pyrénées

Onze gîte:
AYG8036 à Saint-Sernin sur Rance
AYG8036 à Saint-Sernin sur Rance

Dorpen & Steden:
Gorges du Tarn
La Vallée du Tarn
De Tarn
Les Remparts du Larzac
Roquefort sur Soulzon
Saint Jean d'Alcas
La Couvertoirade

Diversen:
restaurant Les Aiguieres
Roquefort; un fromage, un village
Roquefort; Société
Roquefort; visite la Société
Roquefort; visite la Société en détail
Kaas; Roquefort Société
Start Terug Verder Index

Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken