vlag Frankrijk

Frankrijk 2012

Dag 13 - Woensdag 29 augustus - Midi-Pyrénées - Aveyron - Saint-Sernin-Sur-RanceDe dag begint bewolkt en heiig en de weersvoorspelling is niet erg gunstig. Een mooie dag om naar een stad te gaan en het wordt Albi.

Albi ligt aan de Tarn en staat op de Unesco werelderfgoedlijst. Albi heeft ook wel als bijnaam "rode stad" omdat veel bouwwerken, vooral in het centrum, uit rode baksteen zijn opgetrokken.

We rijden moeiteloos de stad in en zo maar pardoes de parkeergarage van het centrum in. Zo gemakkelijk gaat het niet vaak.
Op de Place-de-Vigan stappen we uit de parkeergarage en wandelen de oude binnenstad in. Er staan inderdaad veel huizen uit rode baksteen met dikke eiken balken als ondersteuning.

Verscholen tussen de winkeltjes ligt de ingang van het klooster Saint-Salvi. Dit klooster heeft fraaie arcades en en een bloementuin. In de kerk steken we een kaarsje op voor overleden familieleden.

Albi Albi
Saint-Salvi

Dan terug naar de drukte. De winkels zijn in ieder geval wat exclusiever dan menig andere stad. Boven dit alles rijst de kathedraal Sainte-Cecile op. Het is een geweldige kolos, massief en met kleine ramen; als een fort. Van binnen ziet het er ook geweldig uit; het hoge dak is geheel beschilderd en overal staan beeldhouwwerken. Jammer genoeg is ruwweg de helft van de kerk gratis toegankelijk, voor de rest moet een paar euro betaald worden.

Sainte-Cecile Sainte-Cecile

Achter de kathedraal ligt de overdekte markt. Het gebouw mag dan oud zijn, de kraampjes zijn gewoon vaste winkeltjes voor levensmiddelen.

Rondom de kathedraal en de overdekte markt ligt een keur aan restaurantjes, wat ons eraan herinnert dat het etenstijd is. We kiezen het terras van de Cascarbar, maar wel onder een grote parasol, want ondanks de 24 °C drupt het af en toe. Het menu is zeer apart, zowel in smaak en wijze van opdienen.
Het voorgerecht bestaat uit gazpacho van courgette met een sneetje hard gebakken brood met parmaham en gradano. We genieten er weer van. Het hoofdgerecht is bulgur met een mousse van pompoen of zoete aardappel en een gestoofd varkenslapje, gegarneerd met een jus van bessen en sap van het vlees. Het dessert is een profiterol gevuld met pistachemousse en een bolletje mandarijn ijs met stukjes schil en dat alles op een bedje van rijstepap. Erg lekker.

Aansluitend vervolgen we onze stadwandeling en besluiten Albi te verlaten. We programmeren TomTom en rijden zo langs de Tarn naar Ambialet. Ambialet moet het vooral hebben van zijn ligging, boogbrug en klooster, en ziet er verder fraai uit.

Ambialet Ambialet

Vlak voor het dorp zie ik een bord met wandel aanduiding voor ruïne en uitzichtpunt op 200 meter. Dat moet ik zien! Maar ja, die 200 meter slaat op het begin van een smalle en redelijk steile boswandeling. Al snel gutst het zweet van me af, maar die ruïne zal ik toch te zien krijgen.
De bevrediging zit uiteindelijk meer in de wandeling dan de ruïne en het uitzichtpunt, dus terug naar Nelle, die ondertussen het gestoei tussen zes eenden heeft bekeken vanaf de brug over de Tarn.
Dan rijden we verder langs de Tarn naar Villeneuve-sur-Tarn. Onderweg komen we door twee lange heel-erg-smalle tunnels. Als er een tegenligger komt, kan een van beiden het beste even stoppen.
Bij een tegenligger komen onze buitenspiegels met elkaar in aanraking. Niet defect, maar gewoon even "pok".

Ambialet Ambialet

We hebben weer genoeg gereden en rijden de resterende 18 kilometer vlak langs Trebas (van gisteren) door het bos naar huis.
Informatieve links:
Midi-Pyrénées, France-Voyage
Midi-Pyrénées, CartesFrance
Aveyron, France-Voyage
Aveyron, CartesFrance
Saint-Sernin-Sur-Rance, France-Voyage
Saint-Sernin-Sur-Rance, CartesFrance
L'Officiel des foires et marchés dans l'Aveyron en Midi-Pyrénées

Onze gîte:
AYG8036 à Saint-Sernin sur Rance
AYG8036 à Saint-Sernin sur Rance

Dorpen & Steden:
Albi
Ambialet
Curvalle (Villeneuve-sur-Tarn)

Diversen:
Saint Salvi
Sainte Cecile
CascarbarStart Terug Verder Index

Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken