vlag Frankrijk

Frankrijk 2012

Dag 14 - Donderdag 30 augustus - Midi-Pyrénées - Aveyron - Saint-Sernin-Sur-RanceZo.... vannacht is het lekker tekeer gegaan. Vanaf 23.00 tot 2.30 uur aan een stuk donder, bliksem en regen. Niet dat we er echt last van hadden. De dikke muren dempen vrijwel alle geluid. Maar voor de ventilatie hebben we toch de kleine raampjes open staan, welliswaar met de blinden voor de ramen.
Als we opstaan is het fris en bewolkt, maar ziet het er niet naar uit dat het een regenachtige dag zal worden.

Na de lunch besluiten we er toch op uit te trekken en programmeren TomTom op binnendoor.

Via smalle en met schapenkeutels geplaveide weggetjes rijden we naar Combret.
Dit is een allerliefst dorpje wat tegen de berghelling geplakt ligt. Smalle steile straatjes en karakteristieke huisjes.
Op de top staat natuurlijk het kerkje. De lokale gelovigen mogen elke zondag wel hun wandelschoenen aantrekken! Vanaf het plein van de kerk een weids uitzicht over de omgeving, waaraan ook donkere wolken in de verte niet ontbreken.
Opmerkelijk zijn de hoeveelheid huisjes A Vendre (te koop) en de "opknappertjes". Blijkbaar wil pittoresk nog niet zeggen dat het hier leuk wonen is.
Bij de ingangspoort van het dorp zijn nog schietgaten te zien ter verdediging. Aan de voet van het dorp is de speciale gehandicapten parkeerplaats. Dan mag de duwer van een rolstoel wel een goede conditie hebben.

Combret Combret - opknappertje
Combret Combret - schietgaten

De zon breekt door en de temperatuur stijgt snel.

De volgende halte is Belmont-sur-Rance. Al van veraf is het dorp op een heuvel te zien. Natuurlijk met een prominente kerk als een kaars op een taart er bovenop.
Door het dorp stroomt een riviertje met een oude gemetselde boogbrug.
De weg naar de kerk, dus naar boven het dorp in, is met keitjes geplaveid. Heel aardig om te zien, maar niet gemakkelijk om te lopen. Bovenin het dorp loopt een soort ravijntje met een mini-beekje in de diepte.

Belmont-sur-Rance
Belmont-sur-Rance Belmont-sur-Rance

Op naar de volgende lokatie. We rijden door de Gorges; links en rechts beboste heuvels.

Camarès is meer een stadje. Ook aardig om te zien met een boogbrug over het riviertje. We bekijken Camarès vanuit de auto, want de gevolgde route is schitterend, maar kost heel veel tijd, waardoor het toch snel laat wordt.

Ook Montlaur heeft een mooie boogbrug, waaronder een rivier met rood/bruin water stroomt. De aarde van de hele omgeving heeft trouwens deze rood/bruine kleur vanwege het hoge ijzergehalte.

Camarès Montlaur

Van verre zien we Château-de-Montaigut bij Gissac al liggen. Het kasteel heeft vroeger gediend om Saint-Affrique te beveiligen tegen invallen vanuit het zuiden.
Tussen 1968 en 1989 wordt het vervallen kasteel grondig gerestaureerd. Op een afstand ziet het kasteel er plomp maar solide uit.
Bij binnenkomst is de balie onbemand en moeten we ongeveer 10 minuten wachten voordat een vriendelijke juffrouw ons toegang kan verschaffen. De entree prijs is € 5 pp.
Omdat we op dit moment maar met z'n tweeën zijn, krijgen we een beschrijving in het Frans en Engels, waarna we vrij in het kasteel mogen rondlopen.
Er wordt begonnen met een introductie filmpje van 10 minuten over het kasteel, daarna worden we losgelaten.
Opmerkelijk is het eerste lokaal waar we door binnen komen. Het blijkt een crypte te zijn waar de lijken in holtes in de rotsgrond begraven werden. De diverse graven zijn door kanaaltjes met elkaar verbonden zodat lichaamssappen konden afvloeien. Een gedeelte van deze hal is met glas bedekt zodat we over de graven heen lopen.
Château-de-Montaigut
Château-de-Montaigut Château-de-Montaigut

Vervolgens de gevangenis zonder ramen, de kelders en de wateropslag, de ruimte van de wachtcommandant en de keuken. Het leuke van dit kasteel is dat veel meubelen naar historisch voorbeeld met oud hout gemaakt zijn. Zo zijn veel vloerplanken gemaakt van oud hout uit de Roquefort kaasmakerij.
Poppen in authentieke kledij vrolijken het geheel op. We bezoeken slaapkamer, woonkamer en nog wat andere ruimten. Tenslotte belanden we op de zolder en van daaruit op de kantelen met een groots uitzicht over de omgeving. Ook over dikke zwarte regenwolken die ons zo te zien niet zullen bereiken.

Château-de-Montaigut Château-de-Montaigut

Als laatste naar de stad Saint-Affrique. Hier zijn we al twee keer doorheen gereden, maar niet gestopt. Saint-Affrique heeft een aardige binnenstad met wat winkelstraten, waar echter al het doorgaande verkeer dwars doorheen rijdt.
Bij een PMU ploffen we neer en trakteren onszelf op een grote ijsbeker met stukjes noot en een flinke klodder slagroom.
Daarna lopen we de winkelstraat af, kopen een brood en gaan op weg naar de auto.

Onderweg komen we nog over een oude boogbrug die alleen voor voetgangers toegankelijk is.

Saint-Affrique Saint-Affrique
Saint-Affrique

Tijdens de laatste 30 kilometer krijgen we onderweg toch nog een kleine bui op ons dak, en dan zijn we weer thuis.
Informatieve links:
Midi-Pyrénées, France-Voyage
Midi-Pyrénées, CartesFrance
Aveyron, France-Voyage
Aveyron, CartesFrance
Saint-Sernin-Sur-Rance, France-Voyage
Saint-Sernin-Sur-Rance, CartesFrance
L'Officiel des foires et marchés dans l'Aveyron en Midi-Pyrénées

Onze gîte:
AYG8036 à Saint-Sernin sur Rance
AYG8036 à Saint-Sernin sur Rance

Dorpen & Steden:
Combret
Belmont-sur-Rance
Camarès
Montlaur
Gissac Saint-Affrique

Diversen:
Château-de-Montaigut
Château-de-MontaigutStart Terug Verder Index

Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken