vlag Frankrijk

Frankrijk 2012

Dag 19 - Dinsdag 4 september - Languedoc Roussillon - Gard - Logrian FlorianVanochtend is er markt in Saint-Hippolyte-du-Fort, dus daar gaan we een kijkje nemen. Het weer ziet er goed uit, de zon schijnt en de temperatuur stijgt.

Ook hier is het gratis parkeren en we vinden een plekje praktisch in het centrum. We wandelen door het centrum naar de markt. Die ziet er wel gezellig uit, maar is niet erg groot. Hier kopen we een paar speciale worstjes. Bij een ander kraampje worden olijven en noten verkocht. De enthousiaste verkoper prijst zijn waren aan en laat ons overal van proeven. Uiteindelijk nemen we cashew noten, zwarte olijven en tapenade.
Veel meer heeft de markt niet te bieden en we slenteren door het centrum. Bij het Office du Tourisme halen we nog wat interessante foldertjes op.
De terrasjes in het centrum zijn druk bezet en net als we verder willen lopen vertrekt er een stel bij de PMU. De ober is een vrolijke jongeman die bij iedereen een praatje en/of fratsen maakt. Wij nemen een koffie/cappucino. Dat is hier koffie met slagroom.

Op de hoek naast ons zit een (blinde) accordionist Franse deuntjes te spelen en wij geven hem iets voor het opgebouwde sfeertje.
Het is hier best gezellig en er lopen veel mensen van allerlei pluimage langs. Omdat we geen haast hebben nemen we nog een pastis / cappucino.

Saint Hippolyte du Fort Saint Hippolyte du Fort
Saint Hippolyte du Fort

Zo wordt het ook weer lunchtijd. Onze PMU serveert geen eten en Nelle vraagt een dame aan het tafeltje naast ons om advies. Er ontspint zich een discussie waar ook de vrolijke ober bij betrokken wordt. De dame vraagt zijn telefoon te leen en begint te bellen. Eh, nou ja, dat is nu ook weer niet nodig. Maar wat eenmaal in gang is gezet ..... De dame heet Maria en we moeten bij het restaurant zeggen dat zij degene was die belde.
Er wordt een tafeltje gereserveerd bij de Auberge Cigaloise en dat is dus geregeld.

Nou, dan gaan we maar. Eerst de auto ophalen en dan naar de auberge die net buiten het centrum moet liggen. De auberge ziet er in eerste instantie nogal chique en prijzig uit, maar dat valt mee; een drie gangen plat du jour voor € 12.50 Geen wonder dat je hier moet reserveren. Het hielp wel dat ik zei dat Maria gebeld had want we kregen een ruime tafel.
Het eten is apart en uitstekend. Ondanks dat we alle tijd hebben moeten we de tijd toch in de gaten houden, want we willen een grot bezoeken.

Om 14.00 uur zijn we verzadigd en rijden de volgende 18 kilometer naar de Grotte des Demoiselles in Saint-Bauzille-de-Putois, vlakbij Ganges. Hier komen we net 5 minuten voor de volgende rondleiding aan. De tickets kosten € 9.50 pp. en we hopen dat de grot zijn geld waard is.

Onderweg

We zijn met een gemêleerd gezelschap van ongeveer 25 personen. Een vlotte dame wordt onze gids, maar zij geeft alvast toe dat haar Engels beperkt is. Een kabellift trekt ons de eerste 160 meter langs een helling van 36 procent omhoog.
Hier begint de rondleiding. De paden zijn goed begaanbaar, maar de trappen slingeren zich wel op en neer. In het begin lopen we door wat smalle gangen, maar weldra komen we van de ene in de andere hal. Elke hal is grillig gevuld met stalag-mieten en -tieten.
De gids vertelt honderduit, maar de Engelse vertaling is inderdaad summier en bedraagd nog geen 10 % van het Franse origineel.
De grot is werkelijk schitterend en zeker de grote hal is enorm en indrukwekkend. Hij is zo groot dat er wel een hele kathedraal in past. Een druipsteenformatie is precies de heilige maagd Maria met kindje Jezus.
Als we uiteindelijk weer in de kabelbaan stappen blijkt de tour bijna twee uur te hebben geduurd.

Grotte des Demoiselles Grotte des Demoiselles
Grotte des Demoiselles Grotte des Demoiselles

Terug in de buitenlucht is het 31 °C geworden. Tijd om naar huis te gaan.

Thuis halen we de was af en eten een kleinigheid, want om 19.00 zijn we tesamen met de Engelse buren op de borrel genodigd bij de eigenaren van de gîtes, Elisabeth en Christian.

Die hebben op hun terras een tafel gedekt met allerlei hapjes. Er is keuze uit diverse soorten drank van wijn tot sterke drank.
We hebben een gezellige doch afwisselende conversatie, die af en toe toch wat verwarrend is omdat er continue gewisseld wordt tussen Engels en Frans.
Om 21.00 gaat ieder zijns weegs en is het ook voor ons weer een mooie dag geweest.

Borrelen met Elisabeth, Christian, Steve en Karen Borrelen met Elisabeth, Christian, Steve en Karen
Informatieve links:
Languedoc Roussillon, France-Voyage
Languedoc Roussillon, CartesFrance
Gard, France-Voyage
Gard, CartesFrance
Logrian Florian, France-Voyage
Logrian Florian, CartesFrance
L'Officiel des foires et marchés dans le Gard dans le Languedoc-Roussillon
L'Officiel des foires et marchés dans l'Ardèche dans le Rhône-Alpes

Onze gîte:
GR1838 - Le mas des Elfes - Gite les Chênes
GR1838 - Le mas des Elfes - Gite les Chênes

Dorpen & Steden:
Nîmes
Saint Bauzille de Putois
Ganges

Diversen:
Auberge Cigaloise
Grotte des DemoisellesStart Terug Verder Index

Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken