vlag Frankrijk

Frankrijk 2012

Dag 21 - Donderdag 6 september - Languedoc Roussillon - Gard - Logrian FlorianHet belooft weer een warme dag te worden. Om 10.30 uur vertrekken we voor een ritje met een stoomtrein.
Het treintje vertrekt vanuit Anduze en gaat naar Saint-Jean-du-Gard. Anduze ligt ongeveer 15 kilometer van ons huisje af.

Al bij het binnenrijden van Anduze wordt duidelijk dat het treintje populair is. Ondanks dat het hoogseizoen voorbij is en wij ruim op tijd, is het druk. Zo druk, dat de parkeerplaats allang vol is en nieuwkomers (zoals wij) zich bijna vastrijden met manouvreren.
Ik ga dit parkeer-gevecht niet aan en rij direct de weg op, waar ik tot mijn verbazing direct een plekje vind. Inmiddels heeft Nelle retour kaartjes gekocht, wat met € 14 pp niet echt een koopje is.

Op het perron lopen we naar de voorkant (vertrek-kant), waar de locomotief uit de tunnel te voorschijn komt. Hij zet de personenwagons langs het perron, rangeert naar de voorkant en gaat eerst water tappen uit een klassiek uitziende waterslurf.

train a vapeur train a vapeur

Het gevecht om de beste plaatsen is voorbij; elke wagon heeft een dak, maar sommige hebben gesloten ramen, sommige open of geen ramen. En er zijn nog een paar speciale "bakjes". Daar zitten wij dan in. Er zijn maar een paar zitplaatsen in het midden, de rest moet staan. Wij staan dus ook.
Ik realiseer mij dat een open wagon zo vlak achter de locomotief weleens niet de beste plek kan zijn, maar we zullen zien.

Precies om 11.30 uur vertrekt het boemeltreintje met veel gesis, geblaas en grote wolken stoom en/of roet uitblazend.

Vrijwel direct gaan we een lange tunnel in en ja hoor, roetdeeltjes waaien door ons compartiment. Niets aan te doen! Eenmaal buiten de tunnel hebben we er nauwelijks last van, maar genieten(?) van het gepuf, gesteun en gerammel van dit mechanische monster. Van tijd tot tijd fluit ie of laat een enorme stoomwolk vrij die elk zicht ontneemt.

Snel gaat ie niet, maar dat hoeft ook niet, want we willen natuurlijk ook het voorbij schommelende landschap bekijken. Hiermee komen we ruim aan onze trekken; heuvels, bergen, bossen, rivierjes, dorpen ...... heel fraai allemaal.

Er is maar één halte en dat is de Bambouseraie waar we vele jaren geleden al eens geweest zijn.

Om 12.10 uur zijn we bij het eindpunt; het ritje duurt dus 40 minuten.

We gaan Saint-Jean-du-Gard bekijken en zoeken een restaurantje op, wat gezien de beschikbare tijd een pizzeria wordt. Het is een prima en grote pizza, die we allebei niet op krijgen. Een karafje wijn erbij en dan wordt het langzamerhand weer tijd om terug te gaan met de trein van 14.00 uur.

Nu kiezen we een wagon met zitplaatsen, maar iets verder van de locomotief af. 40 minuten later levert ie ons weer netjes in Anduze af.
Het was een hele belevenis en toch wel zijn geld waard.

train a vapeur train a vapeur
halte Bambouseraie

Veel puf hebben we niet meer om iets te ondernemen met deze temperatuur boven de 30 °C, dus gaan we thuis op ons landgoed verder uitluieren met een olijfje, kaasje worstje en een panaché/wijntje.

In de tuin
Informatieve links:
Languedoc Roussillon, France-Voyage
Languedoc Roussillon, CartesFrance
Gard, France-Voyage
Gard, CartesFrance
Logrian Florian, France-Voyage
Logrian Florian, CartesFrance
L'Officiel des foires et marchés dans le Gard dans le Languedoc-Roussillon
L'Officiel des foires et marchés dans l'Ardèche dans le Rhône-Alpes

Onze gîte:
GR1838 - Le mas des Elfes - Gite les Chênes
GR1838 - Le mas des Elfes - Gite les Chênes

Dorpen & Steden:
Anduze
Saint-Jean-du-Gard

Diversen:
Stoomtrein
BambouseraieStart Terug Verder Index

Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken