vlag Frankrijk

Frankrijk 2012

Dag 23 - Zaterdag 8 september - Provence, Alpes, Côte d'Azur - Vaucluse - BédoinEn dan is het weer zover; tijd om te verkassen naar Bédoin. Dat ligt ongeveer 130 kilometer van onze huidige locatie. Voor mijn gevoel bij de reservering de "minste" gîte van de vier.

Auto inruimen, huisje opruimen en schoonmaken. Daarna de patron roepen, die zijn vrouw er weer bijhaalt. Een blik naar binnen is voldoende om ons niet op te zadelen met schoonmaak kosten.
We betalen de tourist tax en krijgen de € 300 borg terug, waarna we afscheid nemen en natuurlijk ook van onze Engelse buren.

Dan programmeer ik TomTom op Bédoin zonder tolweg, wat ongeveer 10 minuten langer rijden is. Op ons gemakkie rijden we door diverse dorpen en provinciale wegen, in snelheid wisselend tussen 30, 50, 70 en 90 km/uur.
De route gaat bovenlangs Nîmes, maar door Avignon. Dit is even een heksenketel en TomTom vuurt de ene na de andere instructie op mij af. Met Nelle als co-piloot rijden we maar één keer verkeerd, wat gelukkig snel hersteld kan worden. Dan dwars door Carpentras en richting Bédoin.

Voor we Bédoin inrijden herken ik de naam van de weg waar de gîte aan moet liggen, maar we zien geen indicatie. Na wat op en neer rijden stop ik maar ergens en vraag de weg. Helaas, de naam is niet bekend. Maar het MOET hier zijn.
Ik rij langzaam over de provinciale weg en probeer de namen op de brievenbussen te lezen. En ja hoor, daar is ie.
Een gesloten hek verspert de weg, maar er komt al iemand aan. Ja, hier is het, maar we zijn te vroeg want er wordt nog schoongemaakt!
Geen probleem, we laden het grootste gedeelte van de auto uit, parkeren het in de gîte en beloven niet voor 14.30 uur terug te komen.

BédoinHet centrum van Bédoin is nog geen halve kilometer van onze gîte en doet heel gezellig aan. Winkeltjes, veel restaurantjes en café's en veel Nederlanders. Het lijkt hier wel een Nederlands dorp waar ook wat Fransen komen.

We kiezen restaurant A Table! (aan tafel !) en hebben een prima lunch op het terras met een 1/4 karafje rosé erbij. En dan zijn er veel wielrenners, honderden! Die komen allemaal hier om de Mont Ventoux op en af te rijden. Dit weekend spéciaal door Nederlanders georganiseerd voor de bestrijding tegen kanker. Vanavond is er voor hen een feestavond in het dorp met een Nederlandse zangeres.

Na onze lunch lopen we nog even door het dorp en gaan dan naar onze gîte. De patron komt ons al breed lachend tegemoet en roept zijn vrouw, waarna we tekst en uitleg krijgen over de gîte. Mijn vrees voor de "minste" gîte wordt gelukkig niet bewaarheid. Het is een kraakhelder huisje van alle gemakken voorzien met de slaapkamer op de eerste verdieping. Ja, hier zijn we heel happy mee. Geen afwasmachine, maar voor dat beetje van ons is dat niet erg.


De eigenaren ratelen nog een tijdje door en zijn blij dat we behoorlijk Frans spreken en verstaan.

Dan installeren we ons en maken het ons gemakkelijk in de tuin, waar het momenteel toch 31 °C is.

Ook hebben we WiFi Internet, maar ik moet de patron toch nog eens erbij roepen omdat er in de ellenlange toegangscode toch een foutje zit.

G2673 - Marie Rose/Stéphane ESPINEIRA
G2673 - Marie Rose/Stéphane ESPINEIRA G2673 - Marie Rose/Stéphane ESPINEIRA
G2673 - Marie Rose/Stéphane ESPINEIRA G2673 - Marie Rose/Stéphane ESPINEIRA

's Avonds houden we het bij stokbrood en gaan nog even Bédoin in, waar de huldiging van de Nederlandse amateur wielrenners die een tot drie keer de Mont Ventoux hebben beklommen, zal plaatsvinden.
Dit doen ze om de stichting 'Stop Hersentumoren' te sponsoren. Ze hebben in eerste instantie € 263.000 opgehaald.

Het is een gezellige drukte, waar wij als buitenstaanders echter niet bij horen. Wat later op de avond zal zangeres Kim de Boer optreden, maar dat wordt ons te laat en we geven er de brui aan.Informatieve links:
Provence, Alpes, Côte d'Azur, France-Voyage
Provence, Alpes, Côte d'Azur, CartesFrance
Vaucluse, France-Voyage
Vaucluse, CartesFrance
Bédoin, France-Voyage
Bédoin, CartesFrance
Bédoin
L'Officiel des foires et marchés en Vaucluse en Provence-Alpes-Côte d'Azur

Onze gîte:
G2673 - Marie Rose/Stéphane ESPINEIRA

Diversen:
A Table!
Stop Hersentumoren
Programma 'Stop Hersentumoren' beklimming Mont VentouxStart Terug Verder Index

Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken