vlag Frankrijk

Frankrijk 2012

Dag 25 - Maandag 10 september - Provence, Alpes, Côte d'Azur - Vaucluse - BédoinDe dag begint bewolkt.

Rond 10.00 uur gaan we naar het marktje in ons dorp Bédoin. We zijn eens niet lui en lopen die 450 meter naar het dorp. De zon heeft besloten dat de bewolking lang genoeg heeft geduurd en de temperatuur schiet omhoog tot zeker 28 °C.

In het dorp wacht ons een verrassing; het is geen marktje, maar een vrij grote provencaalse markt. De hele hoofdweg door het dorp is afgezet en staat vol met kraampjes en het is er al druk. Toeristen zijn er nog te over; veel Nederlanders en Belgen, wat Amerikanen en Engelsen en enkele Duits sprekenden.

markt in Bédoin markt in Bédoin
markt in Bédoin markt in Bédoin

Vanwege de vele toeristen staan er genoeg kraampjes met 'Provencaalse' artikelen, zoals zeepjes, kruiden, olijven, olie, kazen, worsten, brood, handdoeken, tafellakens, bewerkt aardewerk, houten speelgoed en kleding met regionaal borduurwerk. Natuurlijk ontbreekt ook de matrassen-boer niet en de nodige standaard artikelen voor de lokalen.
Kortom, een gezellige drukte, waar we ons bij aansluiten en langs de vele kraampjes schuifelen. Nelle vindt als eerste een leuke blouse en wat hebbedingetjes.

Helemaal aan het andere eind van het dorp ligt het Office du Tourisme, waar we nog wat ideeën opdoen voor de komende dagen.

Zelfs ik vind hier nog een aardig wit katoenen hemd, zodat we toch weer met zakken lopen te zeulen. Tijd voor een terrasje, waar we eerst een cappuccino nemen (met slagroom), gevolgd door een Pastis/Perrier.

markt in Bédoin markt in Bédoin

En wat doen we met de lunch? Nou dan nemen we toch een vers gebraden hele dikke boerderijkip!

Nog even geld tappen, want van dit soort onvoorziene uitgaven wordt de geldbuidel heel erg plat.

Eenmaal thuisgekomen werken we de boerderijkip weg, wat ons maar net lukt. Het had net zo goed een kalkoen kunnen zijn, maar hij was erg smakelijk.

Verdulleme; geen WiFi signaal en de eigenaars niet thuis. Nou, dan vanavond maar. Nog even relaxen in de tuin en dan op naar de Mont-Ventoux, circa 22 kilometer rijden.

Al spoedig slingert de weg zich omhoog met een helling van 8%, af en toe zelfs 10%. De loofbossen worden afgewisseld door naaldbossen en uiteindelijk is er een hele kale vlakte waarop de ontzettend lelijke zendmast staat. De hoogte is hier 1912 meter.

Oh ja, nog even hulde aan menige wielrenner, waarvan de meeste puffend als een stoomtreintje toch de top weten te bereiken. We hopen dat hun remmen in orde zijn voor de terugtocht!

Boven is het frisjes en er staat een licht briesje. Helaas is het nogal nevelig, zodat we weinig details in de verte kunnen onderscheiden.

We raken aan de praat met een Duits stel en maken foto's van en voor elkaar.

Mont Ventoux
op de Mont Ventoux op de Mont Ventoux

Dan maar dezelfde weg terug. We kunnen ook doorrijden, maar dat is een flinke omweg, waar we geen trek in hebben.

Thuis ploffen we neer in de tuin met ons leesboek. Even later probeer ik de Wifi verbinding, die echter nog steeds niet werkt. De patron is net thuisgekomen en na mijn klaagzang reset hij het modem, waarna we weer verbinding hebben.

Het was weer een warme maar uitstekende dag.Informatieve links:
Provence, Alpes, Côte d'Azur, France-Voyage
Provence, Alpes, Côte d'Azur, CartesFrance
Vaucluse, France-Voyage
Vaucluse, CartesFrance
Bédoin, France-Voyage
Bédoin, CartesFrance
L'Officiel des foires et marchés en Vaucluse en Provence-Alpes-Côte d'Azur

Onze gîte:
G2673 - Marie Rose/Stéphane ESPINEIRA

Diversen:
Mont VentouxStart Terug Verder Index

Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken