vlag Frankrijk

Frankrijk 2012

Dag 26 - Dinsdag 11 september - Provence, Alpes, Côte d'Azur - Vaucluse - BédoinOok vandaag begint de dag bewolkt, maar om 10.00 uur staat die gele bal alweer aan de hemel.

Vandaag staat Vaison-la-Romaine op het programma, ongeveer 22 kilometer rijden. Nu zou daar vanochtend ook markt zijn, dus dat komt goed uit. De weg voert door een bosrijke omgeving tot een hoogte van ongeveer 450 meter.

Onderweg rijden we door Malaucène, wat er ook best interessant uitziet, maar nu even niet.

We rijden langs de rivier Ouvèze Vaison-la-Romaine binnen. Al spoedig zien we auto's op alle mogelijke plekken geparkeerd staan en mensen in de richting van het centrum lopen. TomTom geeft aan dat het centrum nog 1.5 kilometer rijden is. Aarzelend rij ik nog iets verder, maar als de weg (Avenue Cesar Geoffray) smaller wordt en ik op 1.1 kilometer plotseling een mooi plekje vind, parkeer ik daar maar.

De temperatuur is weer gestegen tot 28 °C en het is nog geen 11.00 uur.

Vaison la Romaine
Vaison la Romaine

In de verte zien we de ruïnes van het Château op de top van de heuvel liggen. Wandelen dan maar! Gelukkig begint de markt al bij de oude Romeinse boogbrug, dus we hoeven niet zo ver te lopen voor de actie begint.

De kraampjes staan in de smalle straatjes opgesteld en spreiden zich uit over een paar pleinen en lopen helemaal door tot aan de provinciale weg.
De aangeboden goederen zijn hetzelfde als gisteren in Bédoin en het is ook zo gezellig. Als extra liggen hier tussen en achter de kraampjes ook nog interessante winkeltjes. Deze markt is groot, héél groot.

markt Vaison la Romaine markt Vaison la Romaine
markt Vaison la Romaine markt Vaison la Romaine

We slenteren langs de meeste kraampjes, zonder echter iets te kopen, want dat hebben we gisteren al gedaan. Het is gewoon gezellig!

Onderweg komen we weer langs een Office du Tourisme, waar ik een stratenplan ophaal. En verder langs de bekende Romeinse opgravingen, die vanaf de straat goed te zien zijn.

Romeinse opgravingen Romeinse opgravingen

La p'tite pause
Langs een andere route als we gekomen zijn kunnen we de markt volgen tot we weer bij de Romeinse boogbrug komen. Het is 12.30 uur en we zoeken een lunch lokatie. Die zijn er in overvloed, maar veel restaurants hanteren toeristische prijzen. Op zoek naar iets geschikts lopen we over de boogbrug en vinden daar een Crèperie en een klein restaurantje, La p'tite pause. De serveerster van de Crèperie keurt ons geen blik waardig, dus dan maar naar het restaurantje. Hier hebben ze wel een vriendelijke en behulpzame serveerster. We nemen een salade met een halve karaf rosé. Nou, dat blijkt inderdaad een stevige en smakelijke salade te zijn.
Zo lekker onderuit gezakt laten we ons graag verleiden tot een enorme ijscoupe met een scheutje Armagnac erin en slagroom er bovenop. Vooruit, om niet te overdrijven sluiten we af met een kleintje koffie.


château

Dan vervolgen we onze weg met de beklimming van het château, dwars door de pittoreske straatjes van het oude Vaison-la-Romaine er onder. Het is zeker een heel mooi dorp met nauwe straatjes, keiige trappen en fonteinen. In ieder straatje vind ik wel weer een gelegenheid om wat foto's te nemen. Het laatste stuk naar de ruïne voert over afgesleten rotsen. Uiteindelijk wordt men beloond met een schitterend panorama over de stad. De ruïne is helaas niet toegankelijk, wat vroeger toen we ook hier waren ook al het geval was.

oud Vaison la Romaine oud Vaison la Romaine
oud Vaison la Romaine oud Vaison la Romaine

Dan sjokken we terug naar de auto en besluiten (op goed geluk) nog even bij Martine en Alain (Franse kennissen) op visite te gaan.
Martine is thuis en we worden hartelijk verwelkomd. We halen herinneringen op uit onze tijd op La Piboure. Na een uurtje is het tijd om weer naar huis te gaan. Hier wacht de tuin en een glas rosé op ons.Informatieve links:
Provence, Alpes, Côte d'Azur, France-Voyage
Provence, Alpes, Côte d'Azur, CartesFrance
Vaucluse, France-Voyage
Vaucluse, CartesFrance
Bédoin, France-Voyage
Bédoin, CartesFrance
L'Officiel des foires et marchés en Vaucluse en Provence-Alpes-Côte d'Azur

Onze gîte:
G2673 - Marie Rose/Stéphane ESPINEIRA Dorpen & Steden:
Vaison-la-Romaine

Diversen:
La p'tite pause
Camping La PiboureStart Terug Verder Index

Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken