vlag Frankrijk

Frankrijk 2012

Dag 30 - Zaterdag 15 september - Champagne-Ardenne, Haute-Marne, OrcevauxHet inmiddels bekende ritueel om te verkassen, koffers/tassen pakken, auto inladen en huisje opruimen (waarom heb ik altijd het idee dat we zo'n gîte schoner achterlaten dan dat we het aantreffen?).

Dan de patron roepen voor inspectie. Moahh, niet nodig, maar als we dat zo graag willen. Hij ratelt nog een afscheids verhaaltje, waarna we lege flessen en de vuilniszak meenemen om 100 meter verderop in de straat in de container te gooien.

Ik neem de eerste helft van de 500 kilometer voor m'n rekening. TomTom voert ons langs Carpentras en Avignon en gooit ons bij Orange op de autoroute. Hmmmm, aardig druk op de weg. De grote indicatieborden boven de weg waarschuwen voor erg harde wind.

We zitten maar net op 120 km/h of we moeten alweer afremmen tot 60 km/h. Geen bouchon (file), maar er wordt heel slordig gereden. Vooral Fransen hebben de gewoonte om op de middenbaan te blijven rijden, ongeacht hun snelheid. Campers, auto's met caravans en vrachtwagens halen om de haverklap in, ogenschijnlijk zonder uit te kijken. Grrrr ... Dit harmonica effect zal ruim 100 kilometer duren. Ik heb nog nooit zo gespannen op de weg gelet als nu en van de omgeving zie ik eigenlijk niets.

Voor Lyon staat er één waarschuwing voor een bouchon over twee kilometer. Zó erg kan die niet zijn, dus we kiezen voor Parijs door Lyon. En ja hoor, we rijden ons vast in de file. Die vordert stapvoets en op een gegeven moment kunnen we in de verte zien dat de file zich tot eindeloos uitstrekt.
Net zoals de meeste chauffeurs blijven we netjes op de twee banen richting Parijs sukkelen. Op de derde rechterbaan raast het verkeer langs, ogenschijnlijk slaan ze verderop af. Ik wordt argwanend als ik meerdere Nederlanders met caravans ook op die baan voorbij zie rijden.
Bijna een uur later wordt het duidelijk; die vrolijke rechts-rijders persen zich op de laatse mogelijkheid in 'onze' banen naar Parijs. Ja, dat is een van de redenen waarom mensen die zich aan de regels houden 'geen meter' opschieten. Irritatie ten top!
Uiteindelijk kunnen we de tunnels in en als we eruit komen ..... weg file! Nog wel druk, maar dat die tunnels zo een flessenhals vormen ?! We hebben meer dan 1.5 uur in de file gestaan.

Ergens bij een Aire achter Lyon neem Nelle het stuur over voor de laatste 200 kilometer van vandaag. Na de afslag naar Parijs op de autoroute is het gedaan met de drukte en kunnen we probleemloos 130 km/h rijden.

Bij Auberive (afslag 6) gaan we van de autoroute af en gaan eerst tanken in Longeau-Percey. Daarna rijden we naar Orceveau waar onze gereserveerde Chambre d'hotes Le moulin au fil de l’eau (4 Epis) ligt.

Le moulin au fil de l'eau Le moulin au fil de l'eau

Dit is toch wel een verrassing. Het is een hele grote tuin met twee grote oude woningen. In de ene, waarin eens een watermolen heeft gezeten, bevindt zich een museum(pje) en een grote grote ontspannings ruimte waar men ook iets te drinken kan halen.
Hier nemen we een fles rosé en een Perrier, waarna we gebruik maken van het zitje van de fraaie tuin. Om ons heen rennen en kakelen kippen en hanen vrij in het rond wat het landelijke karakter nog een versterkt.
In de tuin ligt ook een zwembad met overkapping waar we echter geen gebruik van zullen maken.

Le moulin au fil de l'eau Le moulin au fil de l'eau
Le moulin au fil de l'eau

De andere woning herbergt o.a. onze suite. Het is een klassiek ingerichte woning met open haard. Een linkergang leidt naar een keukentje, moderne douche en toilet. De rechtergang leidt naar de slaapkamer op de eerste verdieping, die ook heel klassiek maar schoon is ingericht.

Om 19.00 uur hebben we een répas (diner) gereserveerd voor € 18.

Dit wordt in een aangebouwde serre opgediend. Het blijkt een Table d'hôtes te zijn, waar we met de eigenaar(s) aan tafel zitten. Er zijn nog twee andere (Franse) stelletjes. De bazin kookt en de patron voert het woord. Al snel ontspint zich een gezellige discussie, die we helaas niet helemaal kunnen volgen. Het vier- gangen menu is uitstekend en zowel appelsap, rode als rosé wijn is bij de prijs inbegrepen.

Na afloop gaan we naar onze suite, waar we snel in slaap vallen.Informatieve links:
Champagne-Ardenne, France-Voyage
Champagne-Ardenne, CartesFrance
Haute-Marne, France-Voyage
Haute-Marne, CartesFrance
Orcevaux, France-Voyage
Orcevaux, CartesFrance
L'Officiel des foires et marchés dans la Haute-Marne en Champagne-Ardenne

Onze Chambre d'Hôtes:
Le moulin au fil de l'eau
Le moulin au fil de l'eau

Dorpen & Steden:
Lyon
Auberive
Longeau-Percey Diversen:
FAQ - Chambres / Table d'hôtesStart Terug Verder Index

Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken