vlag Frankrijk

Frankrijk 2013

Dag 29 - Vrijdag 13 september - Provence Alpes Côte d'Azur - Bouches du Rhône - FontvieilleOp slechts 3km afstand ligt de abdij Abbaye de Montmajour, waar we al meedere keren langs zijn gereden. Op deze laatste dag gaan we deze lokatie bezoeken. De deuren worden om 10.00 uur geopend, maar omdat het 'om de hoek' is en hier ook de cache l'abbaye de Montmajour II ligt, zijn wij er al om 9.40 uur.
De poort is nog gesloten, dus gaan we eerst de cache zoeken. Die ligt toevallig op nog geen 10 meter afstand van onze onze auto en is snel gevonden.
Daarna posteren wij ons bij de poort die 10 minuten later open gaat met ons als eerste bezoekers. Het entreegeld bedraagd € 8 p.p, maar daarvoor kunnen we op eigen gelegenheid rondlopen.
Deze abdij is in de 10de eeuw gesticht door Benedictijner monnikken en in de loop der eeuwen uitgebouwd tot een waar kasteel. Al in 1840 wordt het tot historisch monument verklaard.
Ook fungeert het ook als tentoonstellingsruimte, momenteel voor moderne kunst.

Abbaye de Montmajour Abbaye de Montmajour
Abbaye de Montmajour Kunst in Abbaye de Montmajour

De abdij is enorm groot en solide gebouwd. Wanneer we niet beter zouden weten, zouden we inderdaad denken in een middeleeuws kasteel rond te lopen. Een gedeelte is nog ruïne, maar wordt gerestaureerd. Omdat we de eersten zijn, kunnen we overal ongehinderd rondlopen en foto's maken. De tentoongestelde kunst is (in onze ogen) vaak lachwekkend.
Voor een uitgebreide beschrijving van de diverse lokaties kan men beter de volgende websites bezoeken: Abdij van Montmajour & Abbaye de Montmajour

Ik beklim de stenen wenteltrap van de Pons de l'Orme toren die tijdens de 'honderd jarige oorlog' (conflicten tussen Frankrijk en Engeland, 1337 - 1453) als versterkingswerk gebouwd is.
Oeps, toch een hele klim! Bovenop de toren heb ik een schitterend uitzicht op de omgeving, maar wordt ook bijna omver geblazen door de mistral, dus gauw weer naar beneden. Nelle is ondertussen in de beneden tuin gaan kijken en daar zijn in de rotsen lijkennissen uitgehouwen.

Tot slot krijgen we nog een rondleiding door de kapel die een paar honderd meter verderop ligt. Ook Marie Antoinette is hier ooit geweest.

Abbaye de Montmajour Bovenop de Pons de l'Orme
Vanaf de Pons de l'Orme Abbaye de Montmajour
Abbaye de Montmajour lijkennissen

Deze abdij behoort zeker tot de imposantste die we ooit bezocht hebben.

Lunchen doen we gewoon thuis en beginnen een beetje met opruimen. Op verzoek van Silvie (de gastvrouw) komen we alvast afrekenen. Normaal maken we zelf alles schoon voor vertrek, maar zij rekent € 30,- en doet het met haar eigen mensen. (ok, staat inderdaad in het contract). Ook de toeristenbelasting is normaal gesproken inclusief de huurprijs van de gîte, maar komt er nu ook nog bij en het gebruik van electriciteit. Het zijn weliswaar geen kapitalen, maar toch baal ik hier een beetje van.

Rond 15.00 uur gaan we naar de supermarkt om wat etenswaar voor onderweg te kopen.

Daarna gaan we nog op zoek naar twee caches.
Van deze heb ik m'n twijfel of ie er ook ligt en die kunnen we dus ook niet vinden: Fontvieille # La pigne et l'enfant.
Fontvieille # Chapelle Saint Jean ligt een dikke kilometer buiten Fontvieille aan een rustige maar mooie smalle weg. Eenmaal ter plekke is de cache snel gevonden. De auto stond geparkeerd bij een verkoper van olijfolie en olijven voor consumptie.

avondwandeling

Dan nog even tanken en zijn we bijna klaar voor vertrek.

Als afsluiter gaan we nog een Pastis en crème de menthe drinken op een terrasje. Hier komen we (voorlopig?) niet meer terug.

Als avondeten knutselt Nelle een lekkere salade in elkaar, waarna we nog een avondwandeling van twee kilometer over het tractorpad achter de gîte gaan maken. Morgen vertrekken we naar Orcevaux (onder Langres) voor een ritje van 513km naar een chambres d'hote.

Informatieve links:
Provence Alpen Côte d'Azur
Bouches du Rhône
Fontvieille

Onze gîte: Thym, 13G950205Start Terug Verder Index

Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken