vlag Frankrijk

Frankrijk 2013

Dag 30 - Zaterdag 14 september - Champagne-Ardenne, Haute-Marne, OrcevauxOm 7.15 uur zijn we wakker en gaan eruit, want vandaag gaan we op weg naar huis. Alles staat al klaar in de kamer en nadat we onze toiletartikelen in de tassen opgeborgen hebben is er nog tijd voor een ontbijt.

Hoewel we niet schoon te hoeven maken, haalt Nelle toch een doekje door de badkamer en de keuken. Nadat we alles in de auto gepropt hebben, is het tijd om afscheid te nemen van Sylvie (de patron) en haar moeder.

TomTom is geprogrammeerd, maar probeert mij eerst via een flinke omweg zo snel mogelijk op de autoroute te krijgen. Eigenwijs als wij zijn, kiezen we voor de 30km kortere (misschien iets langzamere) route in de richting van Avignon.
Nadat we door de buitenwijken van Avignon gereden hebben, komen we vlak daarna dan toch op de autoroute. Een licht gesluierd zonnetje schijnt, en met 21°C is het ideaal om te rijden.
In de buurt van Orange komt de autoroute van Spanje erbij en wordt het druk op de weg. Gelukkig geen rijdende file, maar het is wel zaak om alert te blijven.

Onder Lyon staan we ongeveer 5 minuten in de rij bij de péage en mogen we ~€ 19 betalen. Op de weg staat het eerste bord met bouchon (file) in Lyon, en we besluiten om de rondweg van Lyon eens te proberen in plaats van er dwars doorheen.
Als ik het goed heb, is het een omweg van minder dan 15km en hoewel het hier ook druk is, rijdt het met 90km/h probleemloos door.

Ongeveer 30 kilometer boven Lyon houden we onze eerste pauze. Nelle maakt wat broodjes en we strekken de benen. Als Nelle nog iets uit de provisie tas wilt halen, grijpt ze in de kaasschaaf die een stuk van haar nagel aftrekt. Brrrr, ons eerste bloed tijdens deze vakantie. Zo kunnen we toch nog gebruik maken van onze verbanddoos. Na van de schrik bekomen te zijn, kruipt Nelle achter het stuur voor de laatste 200km van vandaag.

De donkere bewolking uit het noorden komt dichterbij en de zon verdwijnt. Ter hoogte van Beaune begint het te regenen en het wordt 20 kilometer voor onze bestemming een forse bui. Ja hoor, einde van de vakantie.

Ondertussen houden we de benzine meter in de gaten die langzaamaan tegen zijn eindstop aan loopt. Bij de péage van Flagey mogen we weer € 18.50 betalen en prompt gaat het benzine alarm lampje aan. We rijden 6 kilometer verder naar Longeau om te tanken en bij de bakker haalt Nelle iets lekkers voor zo dadelijk.

Als we bij de chambres d'hôte aankomen regent het nog steeds. De patron (gastvrouw) wijst ons onze kamer en net als we ons willen installeren komt ze aankloppen met de mededeling dat zij ons de verkeerde kamer heeft gewezen. Of we het erg vinden om te ruilen. Het is voor ons geen probleem en de andere kamer is voor ons net zo goed en net zo gezellig als de andere.
In het balken plafond zit een leeg vogelnestje waar een zwaluw gezin in heeft gezeten. Aan de muur hangt een foto van het nestje compleet met het vogel gezin.

Le moulin au fil de l'eau Le moulin au fil de l'eau
vogelnestje

Zodra we ons goed en wel geinstalleerd hebben neemt de regen af en druppelt het nog wat na. We genieten van ons gebakje en gaan wat lezen.

Om toch nog even wat beweging te hebben stelt Nelle voor om nog wat caches in de buurt te zoeken. Nu had ik al wat voorbereid, voor het geval dat .... jaja ......

Als eerste gaan we naar het naburige dorp Baissey, Le moulin de Baissey. Dit blijkt een oude watermolen te zijn die in eerste oogopslag geheel intact is. Bij nader inzien wordt het grote schoepenrad niet meer aangedreven, maar stroomt het water door een dikke roestige buis naar een verdekt opgestelde modern (doch ook verroest) compact schoepenrad. De cache is met behulp van de hint snel gevonden.

Dan even terug naar Flagey waar de cache Chapelle de la Chermotte ook snel gevonden wordt.

Als laatste nog even richting Longeau waar in Verseilles le Haut een groot Mariabeeld (?) achter een kapelletje staat. De cache ligt tussen vier dezelfde bomen, wat makkelijk te vinden is.

Le moulin de Baissey Chapelle de la Chermotte

Diner bij Le moulin au fil de l'eau
Nu snel terug naar onze chambre d'hôte om ons een beetje op te knappen, want om 19.00 worden we aan het diner bij de patron verwacht. Inmiddels zijn er nog meerdere gasten gearriveerd en worden we welkom geheten door de patron en zijn vrouw.
Er wordt een uitstekend drie gangen diner geserveerd met vers fruitsap, rode of witte wijn.
In totaal zijn we met acht personen van diverse nationaliteiten en hebben een gevarieerde discussie, voornamelijk in 't Frans. Het gesprek ging onder andere over vogels, vossen, honden en poezen. Ook over de meest voorkomende achternaam van onze landen en hoe de meest voorkomende namen ontstaan zijn.
Als dessert diverse kaasjes en een soort crème brulée toe. Voor de liefhebbers is er nog koffie.

Daarna gaat iedereen naar z'n kamer en kijken wij nog even tv en lezen een boekje.Informatieve links:
Champagne-Ardenne, France-Voyage
Champagne-Ardenne, CartesFrance
Haute-Marne, France-Voyage
Haute-Marne, CartesFrance
Orcevaux, France-Voyage
Orcevaux, CartesFrance

Onze Chambre d'Hôtes:
Le moulin au fil de l'eau
Le moulin au fil de l'eau

Start Terug Verder Index

Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken