vlag Frankrijk

Frankrijk 2014

Dag 2 - Zaterdag 16 augustus - Châtel-Montagne - Allier (03) - AuvergneOp ons gemakje opgestaan, de kamer opgeruimd en gaan ontbijten. De tafel staat gedekt, het biedt voldoende variëteit.

We maken een praatje met andere Nederlandse tafelgenoten en de eigenaresse van deze "Chambres d'hôtes".

Rond 9.15 uur vertrekken wij naar Châtel-Montagne, waarvoor we TomTom programmeren. Het is een afstand van ~430 km. Maar eerst moeten we langs Parijs. TomTom doet z'n best en ondanks enkele gespannen momenten verloopt alles probleemloos.
Als we Parijs achter ons hebben gelaten wordt het rustig op de autoroute en hebben we ruim baan. Het weer werkt mee en de zon komt aarzelend te voorschijn totdat we rond de middag een temperatuur hebben van ~21 °C.

onderweg onderweg

Halverwege houden we een korte pauze op een aire (parkeerplaats), waar we allebei de benen strekken. Dan gaat het weer verder totdat de autoroute op ~100km voor onze bestemming ophoudt en we op de doorgaande wegen terecht komen met een maximum snelheid van 90 km/h. Deze wegen zijn zo goed als verlaten en soms rijden we enkele minuten zonder een auto te zien.
Vanaf 12.15 uur doen we enkele pogingen om ergens koffie te gaan drinken, maar dit mislukt vanwege diverse omstandigheden; te chique, te eenvoudig (friterie kar langs de weg), aan de verkeerde kant van de weg, gesloten of ik kan niet op tijd stoppen vanwege achterliggend verkeer.
In Villeneuve sur Allier zien we ineens een eenvoudig restaurant met parkeermogelijkheid waar we zicht op de volgeladen auto hebben. Terwijl ik parkeer komt er een man aanlopen die aan Nelle vraagt of hij een foto van het cache logo op de auto mag maken, wat natuurlijk geen probleem is.
Even laten zitten we aan het tafeltje naast hem op het terras van hetzelfde restaurantje. We raken in gesprek en praten natuurlijk over caches. Hij blijkt beginnend cacher "Arnold1965" te zijn.
Wij zijn net te laat voor het menu van de dag en stellen ons tevreden met een stokbrood Emmenthaler kaas.
Als we tegelijkertijd vertrekken maakt "Arnold1965" nog even een foto van mijn cache rugzak (hier staat ook een cache code op).

De laatste 65 km rijden we over vrijwel verlaten slingerende binnenwegen, waardoor ik mij toch begin af te vragen in welke negorij we terecht zullen komen.

In Lapalisse komen we langs de Carrefour en besluiten daar onze levensmiddelen te gaan kopen. De boodschappen kunnen maar nauwelijks bovenop de bagage gestapeld worden. Achteraf zal blijken dat Lapalisse op een afstand van 21 km de enige redelijke plaats in de buurt is met een tankstation en grote supermarkt.

De laatste 7 km leggen we af over een smalle weg; meer een geasfalteerd tractorpad. Dat beloofd wat voor onze gîte Maison L'Oasis - Petit maison D'Ouvrier. Als TomTom ons voor het geprogrammeerde adres afzet nemen we hem niet serieus; midden op een smalle weg zonder huizen. Wat nu?
Ik besluit om te keren, wat hier al niet eenvoudig is. Prompt staat er een auto achter me die erdoor wil. Vooruit dan maar en ik rij door tot de eerst volgende mogelijkheid om hem te laten passeren. Na omgekeerd te zijn komt er weer een auto ons tegemoet, waardoor we weer een plekje moeten zoeken om elkaar langs te laten gaan. Hoezo verlaten landweggetjes? Het lijkt de autoroute wel!
Na een kilometertje terug gereden te hebben slaan we een zijweggetje in waardoor we uiteindelijk bij onze gîte aankomen.

De eigenaresse, een Nederlandse dame Irene heet ons welkom en laat ons de gîte en de tuin zien. Het is een knus huisje; niet zo groot maar biedt alles wat we wensen.

Petit maison D'Ouvrier Petit maison D'Ouvrier
Petit maison D'Ouvrier Petit maison D'Ouvrier
Petit maison D'Ouvrier Petit maison D'Ouvrier

Terwijl we uitladen is de overbuurman (een ouwe knar van boven de 80) met zijn verstandelijk gehandicapte dochter hout aan het zagen, wat hij met een aftandse tractor naar zijn schuur brengt. Normaal doet een tractor iets van tuf-tuf-tuf, maar deze doet takke-takke-tak en stoot daarbij een flinke rookpluim uit.
Gelukkig houdt hij het na een half uurtje voor gezien en gaat het kontaktsleuteltje eruit.

We worden bij de eigenaresse Irene en haar man Anton op de borrel gevraagd. Op hun terras zijn ook nog een ander Nederlands stel aanwezig.
Met zelfgemaakte quattro formaggio pizza, worst en wijn hebben we een gezellige conversatie die we beëindigen als het om 20.30 uur te koud wordt.

Inmiddels heb ik het Wifi paswoord ingevoerd op de Tablet en hangt de portable via een ethernet kabeltje aan het modem.
De eerste foto's reizen via Dropbox op en neer en ik schrijf dit verslag.Informatieve links:
Châtel-Montagne

Onze gîte:
Petit maison D'Ouvrier 1
Petit maison D'Ouvrier 2
Petit maison D'Ouvrier 3

De coordinaten van ons huisje (voor Google Earth): N 46° 05.340 E 003° 43.283Start Terug Verder Index

Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken