vlag Frankrijk

Frankrijk 2014

Dag 4 - Maandag 18 augustus - Châtel-Montagne - Allier (03) - AuvergneVanochtend wordt er niet uitgeslapen, want we gaan naar de grote markt in Marcigny. Met een afstand van 44 km is dit eigenlijk verder dan we willen rijden, maar vanwege het speciale karakter begeven we ons om 8.45 uur op weg.
Vrijwel het hele stuk zijn B-wegen, welke zich door bos en dal slingeren. Hoewel de maximum snelheid hier 90 km/h is, is een hogere snelheid dan 50 km/h absoluut af te raden.
De buitentemperatuur ligt nog op 12 °C, dus we nemen ons jasje mee. Over een afstand van zeker 30 kilometer komen we wel 10 auto's tegen.

Precies een uur later parkeren we de auto probleemloos op zo'n 250m van de markt. Het speciale van deze markt zien we direct; de vogeltjes markt. Allerlei vogeltjes van kleine musjes tot grote ganzen en diverse soorten konijnen worden te koop aangeboden. De dieren zitten in (te) krappe hokjes en worden bij verkoop in kartonnen doosjes gestopt. De dieren afdeling heeft natuurlijk de volledige aandacht van kinderen.

Marcigny Marcigny
Marcigny Marcigny

Op ons gemakje lopen we een gedeelte van de markt af, waar alle gebruikelijke artikelen aan bod komen. Apart blijven toch de kraampjes met worst, brood, olijven en zeep.

Op een terrasje komen net twee plaatsen vrij die we ons toe eigenen voor een klein kopje typisch Franse koffie.

Daarna verkennen we de rest van de markt die zich vanuit het centrum door de zijstraten uitstrekt. Nelle maakt mij attent op een overhemd, wat ik wel leuk vind en dus aanschaf.
Nelle geeft aan meerdere broeken en hoeden kraampjes de aandacht en zwicht tenslotte voor een grappige zomerhoed, speciaal na het super vriendelijke advies van de koopman.

Ook laten we ons verleiden om een flinke gebraden kip mee te nemen. Daar hoort natuurlijk ook een goed brood bij, zodat we langzaamaan toch 'gepakt en gezakt' raken. De temperatuur is inmiddels toch tot 21 °C gestegen, zodat we het toch warm krijgen in ons jasje. O, ja we kopen bij een Hollandse kraam (jaja !) wat Hollandse geitenkaas aan het stuk!

Marcigny Marcigny
Marcigny Marcigny
Marcigny Marcigny

Deze zware last begieten we nog eens met een kop koffie, waarna we moe geslenterd zijn en om 12 uur naar de auto gaan. Vlak om de hoek ligt de Atac supermarkt, waar we echter alleen gaan tanken (Het dichtst bijzijnde tankstation bij ons huisje ligt op 12 km afstand).

Onderweg komen we nog langs een karakteristiek dorpje; Le Crozet. Dit is een bijzonder fraai en rustig dorpje waar we alle vriendelijke huisjes met veel bloemen bekijken.

Le Crozet Le Crozet
Le Crozet Le Crozet
Le Crozet Le Crozet
Le Crozet Le Crozet
Op 10 km van huis komen we langs een cache die we natuurlijk nog even willen vinden ( GC16QZJ Aire les Biefs ).

Dan gauw naar huis want we hebben flinke trek in onze gebraden kip. Nou dat blijkt een flinke te zijn, want we krijgen allebei nauwelijke een half beest op. Maar wel heel lekker. Het is ook een echte boerenkip en geen legbatterijkip.

Na een uurtje uitbuiken in de tuin gaan we nog even op zoek naar een cache ( GC2XX2X [J-97] La Pisserote : Le Moulin du Mas ) die vlakbij een waterval moet liggen.
Nelle gaat wel mee, hoewel al vast staat dat dit een stevige wandeling wordt. Zij blijft echter in de buurt van de auto achter. Nelle wandelt daar wat rond en ziet een wezel de weg overschieten en een oude man in een oude auto die maar heen en weer rijdt.

Het wordt een wandeling van 750 meter dwars door een bos en door omgevallen bomen geblokkerde smalle paden. Bij een half vergaan bruggetje staat een ruine huisje met een vervallen waterrad er aan. Dit moet natuurlijk ook bekeken worden. Helaas heb ik de cache vanwege een tollende GPS en veel mogelijke verstopplekken niet kunnen vinden (er was ook geen hint). Onverichter zake dwars door het kreupelhout omhoog geklauterd en en net binnen de afgesproken tijd bij Nelle aangekomen.

Le Moulin du Mas Le Moulin du Mas

Thuis gekomen chatten / emailen /appen we nog een tijdje met Yuri en dan is het tijd om op de bank neer te ploffen.

Informatieve links:
Le Crozet
Start Terug Verder Index

Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken