vlag Frankrijk

Frankrijk 2014

Dag 7 - Donderdag 21 augustus - Châtel-Montagne - Allier (03) - AuvergneHet zonnetje speelt door de rolgordijnen, dus het belooft een mooie dag te worden. Oh ja, het "beest" (we weten nog steeds niet wat het is) heeft vannacht weer een paar minuten op het dak rondgespookt.

We gaan op weg naar Vichy aan de rivier de Allier, wat ~32 km rijden is. Als we weg rijden is het met 13 °C nog best fris te noemen. De route is een doorgaande weg die hier en daar wel wat venijnige bochten heeft.

Een half uurtje later rijden we Vichy binnen en vinden probleemloos een parkeer garage midden in het centrum. De uitgang komt midden in het moderne Centre Commercial Quatre-Chemins uit. Van daaruit steken we de weg over en komen in het oude winkelgebied. De temperatuur is gelukkig tot 21 °C gestegen.
Het eerste wat we doen is koffie drinken op een terras en naar de mensen kijken.

Vichy Vichy
Vichy Vichy
Vichy

Vervolgens wandelen we door de diverse gezellige winkelstraatjes. Er zijn veel thee huizen (waar ze ook gebak verkopen) en kleding boetiekjes. Aan de rand van de winkelstraatjes ligt een groot postkantoor op een groot modern plein met een fontein. Opvallend zijn de hele lange stalen arcade constructies, meer een overdekt voetpad met op een einde een kluitje winkeltjes.

selfie in het restaurant

Ondertussen zoeken we alvast een restaurantje om straks te gaan lunchen. Vanaf 12.00 tot 13.30 uur is het tijd voor het Franse middag dutje en zijn vrijwel alle winkels gesloten. Dit komt goed voor ons uit, want we denken wel alle winkeltjes in dit centrum te hebben gezien. Dus is het voor ons tijd om in ons voorkeur restaurant een hapje te gaan eten.
Het wordt een prima "Coq au vin" met frietjes, glaasje witte wijn, dessert en koffie.

Na de lunch willen we tenminste een cache in Vichy doen, maar de cache van onze keuze blijkt tijdelijk achter hekken van een verbouwing te liggen. Dan maar niet en voor € 5 halen we de auto uit de parkeergarage.

Ongeveer 12 km naar het noorden ligt een kasteel in het dorp Billy aan de Allier. Voor € 5 p.p. kopen we entree kaartjes bij het Tourist Office en moeten ongeveer 10 minuten op een gids wachten.
Tot onze verrassing blijken we op dit moment de enige twee bezoekers te zijn. De gids belooft niet al te snel te vertellen, maar dat is hij snel vergeten als hij in de gaten krijgt dat we hem kunnen verstaan. Niet letterlijk, maar wel inhoudelijk.
Het is een typisch rond fort met (voor een groot deel) ingevallen torens en kamers. De restanten en de weergangen zijn nog wel toegankelijk. Jammer genoeg voor Nelle is de opgang tot de weergangen te steil en ongelijk, dus ga ik alleen met de gids naar boven. Daar krijg ik uitleg over de omliggende gerestaureerde gebouwen en taktische opstellingen.
Tot slot bezoeken wij de diepe kelder put voor voedsel opslag en de de donjon.

Billy Billy
Billy Billy
Billy

We hebben genoeg gelopen vandaag, dus programmeren we TomTom via binnenwegen op weg naar huis.
Als we ergens in Saint Felix ons even oriënteren, blijken we vlak naast een cache te staan. Die maakt deel uit van een hele serie, maar daar beginnen we vandaag niet aan. Ik log die ene cache en dan naar huis. ( GC57J1C - Rando de Laumasa #02 - chemin du bouille )

Nog een uurtje in het zonnetje met een boekje uitluieren en dan maakt Nelle weer een van haar smakelijke schotels.Start Terug Verder Index


Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken