vlag Frankrijk

Frankrijk 2014

Dag 10 - Zondag 24 augustus - Orgnac-l'Aven - Ardèche (07) - Rhône-AlpesHoewel de luchttemperatuur nog frisjes is, is het in het zonnetje aangenaam.

We gaan eerst naar het dorp L'Aven Orgnac, 2.8 km verderop. In het locale supermarktje halen we wat gebruiks artikelen zoals zeeppoeder voor de wasmachine, blokjes voor de afwasmachine en toilet papier.

Daarna strijken we in 't zonnetje neer op het terras van het hotel / restaurant midden in 't dorp voor een Grand Café (*).

L'Aven Orgnac L'Aven Orgnac
L'Aven Orgnac

Een blik op m'n GPS leert me dat er een cache vlak bij de kerk ligt; GC328R2 - Orgnac : L'église
Deze hebben we vlot gevonden, waarna we weer naar huis gaan om in de tuin te zitten. Nelle zwengelt de wasmachine aan om de eerste vuile was weg te werken.

Na de lunch gaan we naar Saint Martin d'Ardèche. Vlak voor een hele smalle lange brug over de Ardèche parkeren we de auto en lopen over de brug. Het is wel uitkijken, want er past maar net een auto (in de breedte) op de weg.

Dit dorp is vooral bekend om z'n strand (keitjes strand) en kano en waterfiets mogelijkheden langs de steil oprijzende rots partijen. Inmiddels is het toch 25 °C geworden en er wordt volop gebruik gemaakt van het geboden vertier.
Verder veel restaurantjes en winkeltjes met toeristische attributen. Als we het ons goed herinneren, hebben wij hier ook al een gekanood met Christa en Erik.

Saint Martin d'Ardèche Saint Martin d'Ardèche
Saint Martin d'Ardèche Saint Martin d'Ardèche
Saint Martin d'Ardèche Saint Martin d'Ardèche

Ook hier zou bij de kerk een cache moeten liggen, maar omdat dit midden op een plein met restaurantjes is, lopen we nogal in de kijkert en geven we het op.

Vlakbij ligt het middeleeuwse dorp Aiguèze. Na het betalen van € 2 parkeergeld, wandelen we door de schitterende straatjes en steegjes met bogen van dit dorp. Veelal geplaveid met kinderkopjes en de huizen voorzien van trapjes en bloemen. Natuurlijk ontbreken ook hier de restaurantjes niet en kunnen we hier een hele tijd rond slenteren.
Na al dit geslenter en geklauter pikken we een terrasje, waarna we als laatste de oude maar fraaie kerk bezoeken. Hier steekt Nelle een kaars op ter nagedachtenis aan Jeannette, mijn zusje.

Aiguèze Aiguèze
Aiguèze Aiguèze
Aiguèze Aiguèze
Aiguèze Aiguèze

Voor vandaag hebben we weer genoeg gezien en gaan thuis in de tuin met een boekje zitten. De gastvrouw komt een paar keer haar kleindochter en kleinzoon showen.

Het avond eten houden we eenvoudig en na afloop spelen we een partijtje pétanque op de oprit van onze gîte.

(*) Café
In French cafés, a small cup of strong black coffee is called un (petit) café, un express or, colloquially, un petit noir. This may be served serré (extra-strong), léger (weak) or allongé (diluted with hot water). An express with a tiny amount of milk added is called une noisette. A large cup of black coffee is un grand café, un double express or, colloquially, un grand noir. Coffee with frothy, steam-heated milk is called un (grand/petit) crème. The term café au lait is almost never used in cafés.
Informatieve links:
Saint Martin d'Ardèche - 1
Saint Martin d'Ardèche - 2
Aiguèze 1
Aiguèze 2
Aiguèze 3Start Terug Verder Index

Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken