vlag Frankrijk

Frankrijk 2014

Dag 13 - Woensdag 27 augustus - Orgnac-l'Aven - Ardèche (07) - Rhône-AlpesVanochtend niet uitluieren maar naar de markt in Goudargues. Ook hier zijn wij jaaaaren geleden al eens met Christa en Erik geweest. Goudargues ligt ongeveer 15 km vanaf thuis, en met een stralend blauwe hemel rijden we er naar toe. Zelfs nu nog voor 10 uur staat de temperatuur al op 22 °C.

De parkeerplaatsen rond het dorp zijn nog vrij en er worden zelfs nog kraampjes opgezet. Op de terrasjes zitten de eerste Fransen al aan hun kopje koffie te lurken. Nelle herkent alles direct, zelfs het adres van de dokter, waar we toen nog met Yonina's oor probleem zijn geweest. Het zegt mij allemaal niets meer.
Vele bruggetjes overspannen de Cèze die dwars door het dorp stroomt. Het is een gezellige markt met voor ieder wat wils. Nelle koopt een broek en ik zie ineens een aardige en betaalbaar Boeddha beeld staan. De plaats waar de markt plaatsvindt hebben we blijkbaar ooit naar een spel Lyonnais staan kijken. Dat is een vorm van pétanque. Dat wordt doorgaans met een grotere boule gespeeld dan het pètanque. Het heeft veel weg van het huidige Bowls.
Zodra we alles bekeken hebben gaan we aan de rand van het marktplein op een terras koffie drinken en kijken naar de diversiteit aan mensen.

Goudargues Goudargues
Goudargues Goudargues
Goudargues Goudargues

Als we opbreken, kijk ik nog even op mijn GPS en zie "GC3TX1H - Goudargues : Les sources"op 65 meter afstand liggen. Die ga ik even ophalen terwijl Nelle nog een boodschapje doet in het lokale supermarktje. Ook kijkt ze achter de kerk naar een gewoon spelletje pètanque dat onder de platanen gespeeld wordt.

In de auto slaat de hitte ons tegemoet; de buitentemperatuur staat op 29 °C en de airco begint te loeien. Vanaf Goudargues richting Bagnols rijden we langs de camping waar we vroeger een aantal keren zijn geweest. Alleen heeft deze camping nu een andere naam en is in handen van Engelsen.

We hebben tijd zat en rijden nog 10 km verder naar Bagnols-sur-Cèze. Hier hebben we minder geluk met parkeren en rijden eerst de halve stad rond voordat we een parkeerplaatsje vinden. Die drukte komt ook omdat er markt is / was. We wisten dat we hier te laat voor zouden zijn, maar waarschijnlijk toch nog een staartje mee kunnen pikken. En bovendien kunnen we altijd Bagnols eens bekijken.
De helft van de marktkramen is aan het opbreken, maar de andere helft hoopt waarschijnlijk nog op klandizie. Bagnols is een aardige stad met een plein omringd met arcades. De winkelstaat is aardig, maar niet echt speciaal.

Bagnols-sur-Cèze Bagnols-sur-Cèze

Onder de arcades vinden we een restaurantje waar we een eenvoudig maar goed menu du jour gebruiken. Als toetje nog een crème brûlée en koffie toe. Verder houden we het voor gezien en gaan verder.

Mooi, dit hebben we ook weer bekeken, dus naar beneden op de doorgaande weg nog even naar de Cascades du Sautadet. Ook hier hebben we in het verleden heel wat uurtjes met Christa en Erik (en natuurlijk de kinderen) doorgebracht. De Cèze heeft de rotsen hier op allerlei mogelijke manieren afgesleten en stroomt hier nu tussendoor, compleet met watervalletjes. Het is een geliefd oord voor kinderen.
Wij willen alleen maar even kijken en dat wordt ons niet gemakkelijk gemaakt. Smalle toegangswegen met op het einde een parkeerplaats voor € 4. Dat betalen we natuurlijk niet om alleen maar even te kijken en ik parkeer mijn auto een paar minuten op een verboden plek, wat gelukkig geen probleem oplevert.

Cascades du Sautadet Cascades du Sautadet
Cascades du Sautadet

Onderweg komen we langs Cornillon, een middeleeuws dorpje op een rots. Wij kennen ook een Cornillon, maar dat ligt vlakbij Remuzat.
De auto sjouwt ons naar boven waar we een ruime parkeerplaats vinden. Het is een lief dorpje met klassieke smalle straatjes. Hiet wonen voornamelijk kunstenaars. Winkeltjes zijn er niet. Het dorp wordt bekroond met een ruïne burcht die is aangepast tot een openlucht theater.

Na onze wandeling controleer ik nog even de GPS en zie drie caches liggen. Die in de burcht "GC3TX1K - Cornillon : Le château" kunnen we helaas niet vinden, maar twee andere wel. ( GC16ZZ2 - Cornillon : le panorama & GC54BKD - Cornillon:Le lavoir). Nelle blijft dan steken bij de kerk, waar schoolkinderen flink aan het repeteren zijn met liedjes als ''Halleluja". De akoestiek in de kerk is enorm goed en het klinkt prachtig!

We hebben weer heel wat gezien vandaag en gaan nu echt naar huis om in de schaduw van onze grote boom in ons boekje te lezen.
Na een eenvoudig avondeten spelen we nog twee partijtjes pétanque op de oprit van ons huis. Nelle en ik winnen allebei een partij.
Informatieve links:
Cascades du Sautadet
Cascades du Sautadet
Cascades du SautadetStart Terug Verder Index

Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken