vlag Frankrijk

Frankrijk 2014

Dag 15 - Vrijdag 29 augustus - Orgnac-l'Aven - Ardèche (07) - Rhône-AlpesGisteravond nog even mijn bezwete kleding in de wasmachine gedaan en vanochtend buiten aan het wasrek gehangen. Rond 9 uur is het al knap warm, maar in de verte komen een paar zwarte wolken langzaam dichterbij.

Als we om 10 uur vertrekken naar Barjac (~10 km), zet ik het wasrek toch maar even binnen.

In Barjac is een grote markt en ook hier zijn we jaren geleden al eens geweest. Parkeren is geen probleem en we lopen zo de markt op. Het is een hele grote markt, met werkelijk alles wat er maar op een (Franse) markt te vinden is; van matrassen tot nougat en houten speelgoed.
De markt ligt rond een plein en strekt zich in een paar zijstraten uit. We slenteren rond en nemen er de tijd voor. Het is er heel gezellig en hier ontbreken ook de vele toeristen niet. Menigmaal lopen we langs "Hollanders" en "Engelsen".

Een zeer oude doch krasse dame staat enthousiast op moderne muziek te dansen en even verderop staat een mobiele lavendel stokerij. Er zijn veel nougat kraampjes waar overal geproefd kan worden van deze lekkernij.

Tegen 12 uur belanden we op een terras voor een kop koffie waar een gitarist met versterker een aantal Franse chansons zingt. Hij doet dit erg goed en Nelle gooit € 2 in z'n fooien pot. Prompt is zijn volgende nummer Samba Pati van Santana, wat hij (met goede begeleiding uit zijn electronische muziekdoos) meesterlijk ten gehore brengt.

Barjac Barjac
Dansende dame Mobiele lavendel stokerij
Barjac Barjac
zanger op terras Nougat kraampje

Er vallen enkele druppels regen, maar daar blijft het bij. Wel is het akelig klam.

We gaan naar het vesting dorpje Labastide de Virac met een imposant 15de eeuws kasteel. Dit ligt ongeveer 6 km verderop en (min of meer) op de weg naar huis.
Het is een aardig dorpje, maar met een paar straatjes hebben we dit toch gauw gezien. We gaan het kasteel binnen, maar eten eerst een pizza op het terras van de bijbehorende uitspanning. Dit is heel eenvoudig met plastic bekertjes en bestek. Het smaakt echter prima.
Daarna bezoeken we het kasteel. We krijgen een code sleutel mee die we in elke kamer in een slotje kunnen kunnen doen waarna er Nederlandse uitleg gegeven wordt. Het kasteel is gemeubileerd en stijlvol aangekleed. Het blijkt dat er hier veel zijderupsen gekweekt werden en vervolgens ook gesponnen werd. Na de tour kunnen we nog even "griezelen" in een torenkamer, die speciaal voor de jongeren is aangepast met een verhaal en griezelige geluiden.

Labastide de Virac Labastide de Virac
Labastide de Virac Labastide de Virac
Even griezelen

Op de terugweg komen we weer langs L'Aven d'Orgnac, waar we nog even twee caches gaan oppikken. Eentje in een verkeersbord langs de weg ( GC11MQ7 - L'Aven d'Orgnac ) en de volgende in het bos ( GC328RG - Orgnac : Devant l'Aven ). Die in het bos is een munitiekist en ik besluit daar mijn TravelBug achter te laten die ik hiervoor speciaal uit Nederland heb meegenomen.

La fontaine de Massargues

In alle klammigheid gaan we onder de boom in de tuin zitten lezen totdat ik toch nog even de kriebel krijg en samen met Nelle de dichtst bijzijnde cache ( GC3RCVD - La fontaine de Massargues) op 1.2km afstand ga zoeken. Deze moet onder een vijgenboom in een rotsspleet liggen. Maar ja, hoe ziet een vijgenboom eruit? Nelle zegt, Adam had een vijgenblad voor zijn geslachtsdeel dus de bladen zijn groot! En ja, er staat inderdaad een vijgenboom. Het kost ons toch nog 15 minuten voordat we hem gevonden hebben.

Morgen gaan we naar de volgende gîte, maar kunnen momenteel de moed niet opbrengen om alvast te gaan opruimen. Komt echt door het warme klamme weer.
Informatieve links:
Barjac 1
Barjac 2Start Terug Verder Index

Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken