vlag Frankrijk

Frankrijk 2014

Dag 17 - Zondag 31 augustus - Rognes - Bouches-du-Rhône (13) - Provence-Alpes-Côte d'AzurDeze ochtend gaan we naar het dorpsfeest Les Chikoulades in Lambesc. Ondanks de programma folder van het Office Municipal de Tourisme weten we niet zeker wat er gaat gebeuren.
Lambesc ligt ongeveer 10 km hier vandaan en om 10.45 uur zijn we ter plekke. Alleen parkeren wordt moeilijk, want het dorpsfeest wordt op het grote parkeerterrein midden in het dorp gehouden en daar kan dus niet geparkeerd worden. Uiteindelijk vinden we een plekje aan de rand van het dorp en moeten een paar honderd meter lopen.

Op het plein is het druk en een goed dweil orkest doet z'n best. Iedereen kan eens proberen hoe het is om druiven te persen door in een grote ton rond te trappen. Vooraf worden voeten gewassen in een badkuip en na afloop wordt de drap weer afgespoeld. Het is verrassend te zien hoeveel mensen dit willen proberen. Het vers geperste sap wordt daarna uitgedeeld, wat niemand afslaat.
Het orkest speelt er enthousiast op los en een dameskoor in traditionele kleding danst en zingt op hun muziek. Het zijn originele Provençaalse chansons.

Les Chikoulades Les Chikoulades
Les Chikoulades Les Chikoulades
Les Chikoulades Les Chikoulades

Er zijn een aantal kraampjes die locale pruducten verkopen, zoals worstjes (van everzwijn), honing, tapenades van olijven met tomaat of noten en koekjes uit de streek!
Ook kunnen er allerlei soorten wijn geproefd worden, maar daar moeten wel bonnen voor gekocht worden; 20 euro aan bonnen om onbeperkt te proeven. Wij maken hier geen gebruik van want het is nog vroeg en ik moet nog rijden.

De temperatuur is alweer boven de 28 °C gestegen en men zoekt (indien mogelijk) de schaduw onder de bomen op.

Terwijl Nelle zich amuseert met de muziek, zang en dans, ga ik even een cache ( GC4NF45 - Chapelle St-Michel et Cimetière ) ophalen die 150 meter verderop bij het kapelletje van de begraafplaats ligt. Het is toch even zoeken, want de verstopplaats is niet erg voor de hand liggend. Een kwartiertje later ben ik alweer terug.

Tegen 13 uur is het lunchtijd voor de Fransen en wordt het even rustiger op het plein. Men trekt zich massaal terug rond de kraampjes met eten en op banken in de schaduw.

Wij vinden een leeg tafeltje bij het PMU café vlakbij het plein. Nelle koopt wat gebak bij de boulanger naast het PMU en dat nuttigen wij met een fruitsapje voor Nelle en een Pastis voor mij.

Lambesc Lambesc

We gaan nog even op het plein kijken, maar zijn moe te staan en te slenteren en gaan terug naar huis.

Thuis strijken we neer op het terras en met een hapje, drankje en boekje brengen we lui de middag door. Af en toe waait er een stevige wind (mistral ?), maar ons terras ligt gelukkig uit de wind en daar hebben we dus geen last van.
Informatieve links:
Les Chikoulades 1
Les Chikoulades 2
Lambesc 1
Lambesc 2Start Terug Verder Index

Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken