vlag Frankrijk

Frankrijk 2014

Dag 18 - Maandag 1 september - Rognes - Bouches-du-Rhône (13) - Provence-Alpes-Côte d'AzurSinds gisteravond waait de mistral. Vannacht buiten de "normale" wind ook flinke windstoten. Vanochtend gaat de zon gewoon op onder een heldere blauwe hemel, maar de mistral waait nog steeds met zijn koude wind.

's Ochtends "keutelen" wij wat aan, mede omdat we vanwege de mistral nog geen plannen hebben.

Na de lunch besluiten we om beschutting in een stad te zoeken en dat wordt dan Aix-en-Provence, 22 km hier vandaan.

Onderweg heb ik drie keer de grille van een andere SUV in mijn achteruitkijk spiegel. Misschien dat ik iets langzamer rijd dan toegestaan, maar dat kan niet echt een reden zijn. Op veel plaatsen is de maximum snelheid 70 of 90 km/h, wat in deze omgeving met z'n vele bochten veel te snel is. Als ik mij al eens laat opduwen gieren de banden door de bochten, dus daar doe ik niet aan mee. Nee, ze moeten mij inhalen omdat ze het kunnen en ik kleiner ben. En hebben ze mij dan ingehaald, dan rij ik weer achter hen aan, want er zijn natuurlijk nog meer auto's om in te halen en dat gaat niet zo eenvoudig.

Aix-en-Provence is een grote stad waar we na een keer verkeerd rijden toch makkelijk het centrum in rijden. Ook een parkeergarage in het centrum is geen probleem.

Als we parkeer garage Mignet uitkomen, hoeven slechts een paar honderd meter te lopen voordat we in het centre ville zijn. Al gauw lopen we door de oude binnenstad die direct al heel gezellig aan doet. Het is vergeven van de mode boutiques en vrouwen lopen te flaneren in modieuze jurken tot afgetrapte spijkerbroeken.
Aan terrasjes is ook geen gebrek er is een ruime keuze aan cafés en restaurantjes. Ook de toeristen worden niet vergeten met diverse Provencaalse attributen.
Op een plein spelen drie muzikanten (momenteel) reggae muziek en overstemmen daarmee de pneumatische hamer van een huis dat in de buurt verbouwd wordt.
Voor ons gevoel zit er even geen logica in de volgorde van de winkelstraatjes, dus we slenteren op goed geluk rond totdat de intieme straatjes ineens ophouden. Ook de vele historische gebouwen zijn het bekijken waard en menig plein wordt gesierd met standbeelden of fonteinen. Imposant is de oude Cathédrale Saint-Sauveur, waar we ook een bezoekje aan brengen.

Aix-en-Provence Aix-en-Provence
Aix-en-Provence Aix-en-Provence
Aix-en-Provence Aix-en-Provence

Zodra we onze voeten beginnen te voelen vinden we een terras plekje op hetzelfde plein als de muzikanten spelen. Hier speel ik even met mijn Tablet en ik heb een FON verbinding.
Ik schiet een serie plaatjes die direct in Dropbox terecht komen en dus ook op Yuri's pc.

Net als we weggaan spelen de muzikanten Samba Pa Ti van Santana. Grappig, want ditzelfde nummer werd een paar dagen geleden ook al door een straat muzikant gespeeld.

Aix-en-Provence Aix-en-Provence
Aix-en-Provence Aix-en-Provence
Aix-en-Provence Aix-en-Provence

Met behulp van de Sygic kaart op de Tablet kunnen we na enig puzzelen toch weer de parkeer garage vinden, waarna TomTom ons weer op weg helpt.

In Rognes halen we nog even wat brood en levensmiddelen, waarna Nelle weer een lekker potje kookt.

Ondanks de mistral is het vandaag toch weer 26 °C geworden.Informatieve links:
Aix-en-Provence 1
Aix-en-Provence 2

Tous les villages des Bouches du RhôneStart Terug Verder Index

Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken