vlag Frankrijk

Frankrijk 2014

Dag 19 - Dinsdag 2 september - Rognes - Bouches-du-Rhône (13) - Provence-Alpes-Côte d'AzurAls we wakker worden is het stil; de mistral wind is gaan liggen en aan een strak blauwe lucht staat de zon alweer vrolijk te schijnen. Ook vandaag doen wij het 's ochtends rustig aan. We koesteren ons in de ochtend zon met een boekje en een kop koffie.

Na een uitstekende salade lunch van Nelle gaan we een kasteel bezoeken; Le château de la Barben op 18 km afstand. We parkeren buiten het dorp La Barben, aan de voet van het kasteel. Het is een stukje wandelen naar de ingangspoort. Aan onze rechterhand ligt een grote fraai onderhouden tuin.

Bij de accueil (toegang / welkom) blijkt dat er elk uur een rondleiding is. We zijn precies een half uur te laat (of te vroeg). De toegang kost 9 euro p.p. Nu is wachten geen straf, want we bekijken het kasteel van buiten en zien beneden ons de tuin liggen. Wel houden we ons in de schaduw, want met 26 °C is het alweer knap warm. Het kasteel is geen burcht, maar wel een versterkt / verdedigbaar herenhuis hoog op de rotsen, kompleet met torens en poorten.

Een dame met middeleeuwse klederdracht is onze gids. Helaas spreekt ze alleen maar Frans, wat mij net iets te snel gaat. Nelle kon het echter goed volgen. Helaas mogen we alleen buiten foto's maken, zodat een foto rapportage zal ontbreken.

We worden door een tiental volledig ingerichte zalen geleid. Vrijwel de gehele inrichting is authentiek en bijzonder fraai en kleurrijk. Als eerste komen we in de kapel, daarna in de keuken die helemaal vol hangt met allerlei attributen. Kookpannen, cake en bakvormen, maar ook beddenpannen en warmte stoofjes voor voeten en handen. Wat erg goed geconserveerd is zijn de plafonds met balken. Enkele daarvan zijn fraai beschilderd en ertussen staan duivelskoppen om geesten weg te houden.
Zo gaat het verder door alle zalen. In de eetzaal en bibliotheek hangen armen aan de muur met handen waarin een kaars is gedrukt als verlichting. Een apart detail is de uitleg over hoe de dames hun behoefte deden en gekleed in bad gingen, want bloot was in die tijd taboe. Zo zagen we ook allerlei stoeltoiletten en pissoirs, dat zijn schaaltjes om onder de rokken te duwen en daarin te plassen zonder dat iemand dat kan zien. Veel vrouwen droegen ook een broek onder hun kleding die gedeeltelijk open was. Als de dames in bad gingen, een zinken bad, dan waren de kleine kinderen en babies in hun bedje bij hen om te zorgen dat ze in de gaten werden gehouden.
Na een uurtje staan we weer buiten en moeten toegeven dat dit wel een van de mooiste ingerichte authentieke kastelen is die wij ooit bezocht hebben.

Le château de la Barben Le château de la Barben
Le château de la Barben Le château de la Barben
Le château de la Barben Le château de la Barben

We rijden door naar Salon-de-Provence op 25 km van huis. De toegang naar de binnenstad is nogal hectisch vanwege de verkeers drukte. Niettemin rijden we in het centrum zo een parkeer garage in.

We stappen uit op een drukke winkel boulevard met veel kleding boutiques en cafe terrasjes. Nelle loopt een boutique binnen en komt even later met een mooie blauwe blouse naar buiten.
Deze boulevard voert langs een oude vesting poort waardoor we in de oude binnenstad komen. Middenin ligt bovenop een heuvel het kasteel Château de l'Emperi.

Salon-de-Provence Salon-de-Provence

Op een groot plein aan de voet van dit kasteel liggen enkele terrasjes waar wij ons neer laten vallen. Met een cappuccino speciaal met slagroom kijken we tevreden naar de passanten.

Vlak om de hoek ligt de kerk Saint-Michel met twee klokkentorens. Een andere bezienswaardigheid is de met mos begroeide fontein Fontaine Moussue.

De stad is een vreemde mix van oude en nieuwe bouwwwerken, die wonderlijk genoeg wel in overeenstemming met elkaar zijn, wat echter leuk is om maar een keer te bezoeken.

Château de l'Emperi Château de l'Emperi
Mmmmmmm

We rijden terug via Pélissanne en Saint-Cannat. Ik kan helaas onderweg geen caches doen, omdat zij gewoon niet in mijn GPS staan.

Ferme du Brégalon

Vlak bij ons huisje ligt de geitenkaas boerderij Ferme du Brégalon. Hier halen we enkele geitenkaasjes en mogen even rondkijken in de geitenschuur. Het is echter net etenstijd en vrijwel alle geiten staan met hun kop in het hooi te malen.Informatieve links:
Le château de la Barben 1
Le château de la Barben 2
Le château de la Barben 3
Le château de la Barben 4
Salon-de-Provence 1
Salon-de-Provence 2
Salon-de-Provence 3
Ferme du Brégalon 1
Ferme du Brégalon 2
Ferme du Brégalon 3Start Terug Verder Index

Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken