vlag Frankrijk

Frankrijk 2014

Dag 20 - Woensdag 3 september - Rognes - Bouches-du-Rhône (13) - Provence-Alpes-Côte d'AzurNa het gebruikelijke ochtend ritueel de auto in en 1.2 km rijden naar ons dorp Rognes, want er is markt.
De afstand is niet groot, maar wel continue heuvel opwaarts, dus we maken het ons makkelijk door met de auto te gaan. Zelfs om 9.30 uur is het al aangenaam genoeg om in een T-shirt buiten te lopen.
De markt is een echte dorpsmarkt; niet groot en voornamelijk levensmiddelen. Bij de bakker halen we vers brood. Zo vers dat we er bijna onze vingers aan branden, want het komt zo uit de oven. Verder een paar nieuwe geitenkaasjes, want die we gisteren gehaald hebben zijn er al twee van op. De verkoopster is dezelfde vrouw die ons gisteren op de boerderij geholpen heeft en zij groet ons zeer vriendelijk. Bij de kippenboer halen we een gegrilde kip voor de lunch. Deze keer een gewoon model want boerderij kippen zijn joekels die we nauwelijks weg krijgen. Bij de kaasboer Tomme annac entomme fruité en boter bij de Spar. We zijn weer klaar.

Ons eerste kopje koffie bij het café en kijken naar de gebeurtenissen op het marktje.

Terug op ons eigen terras met een boekje waarmee we al direct in de schaduw gaan zitten, want de zon brandt behoorlijk.

Na het consumeren van de kip gaan we op weg.

Eerst komen we door Cadenet, waar we uit nieuwsgierigheid dwars doorheen rijden. Hier krijgen we bijna spijt van, want de weggetjes doot het stadje zijn smal en steil. Hier valt echter niet veel te beleven en rijden we verder naar Lauris, 16.5 km van huis.

Het centrum van Lauris is niet interessant, maar de attractie zit hem in de rand van het dorp. Daar ligt het kasteel Lauris met uitzicht op de vallei van de Durance. Dit kasteel is echter weinig imposant; gewoon aardig om even te bekijken. Er omheen liggen wat smalle klassieke straatjes waar het aardig is om doorheen te wandelen.
Lauris is voornamelijk bekend door Le Jardin Conservatoire des Plantes Tinctoriales, een tuin vol met verf planten gelegen op de terrassen onder het kasteel. Hier moet echter 5 euro entree voor worden betaald en daar hebben we even geen zin in, mede omdat het inmiddels weer 28 °C is geworden.

Vlakbij de ingang van deze tuinen ligt de cache "GC54FQB - Le Jardin Conservatoire des Plantes Tinctoriales", die ik vrij snel kan loggen.

Lauris Lauris
Lauris

Dan gaat het verder naar Lourmarin, zo'n 5 km verderop. Zodra we in de buurt komen zien we het imposante Renaissance kasteel boven op de heuvel. Voor 6.50 euro p.p. mogen we erin en op eigen houtje rondkijken. Ook hier mogen binnen geen foto's gemaakt worden.
Het kasteel bestaat uit drie verdiepingen waarvan alle kamers volledig ingericht zijn. Grote brede wenteltrappen geven toegang tot elke verdieping. Ook dit is een fraai kasteel, wat toch echter wat minder charme heeft dan het kasteel van gisteren.

Na de bezichtiging lopen we door naar het gezellige dorp Lourmarin. We lopen door smalle slingerende straatjes waar allerlei artiesten gevestigd zijn en hun artikelen buiten uitstallen om aandacht te trekken. Nelle heeft wel aparte artiesten gezien. De één maakte van metaal een groot doodshoofd en een andere kunstenaar ontwierp tekeningen voor kussenslopen, wandkleden, dekbedden en dergelijke. Allen met rozen, klaprozen en libellen in de kleuren van de Provence. Heel mooi!

Natuurlijk is het weer hoog tijd voor een Pastis en een tomatensapje voor Nelle en vanaf dit pleintje bekijken we de diverse pluimages.

Lourmarin Lourmarin
Lourmarin Lourmarin
Lourmarin Lourmarin
Lourmarin Lourmarin

Als we weggaan pak ik nog even de cache "GC59PWW - Les châteaux du Luberon: Lourmarin " mee. Deze cache kost wel een paar minuten, want de GPS heeft nogal wat afwijking.

Eenmaal terug thuis heb ik nog zin en tijd om de kasteel ruïne Le Foussa op te zoeken, want ook hier ligt een cache verstopt. Met de auto het dorp in en daar het voetpad zoeken wat de berg op voert. Het is een smal en ruw wandelpaadje wat echter niet zo vreselijk hoog voert. Met 20 minuten ben ik boven en geniet het panorama over Rognes. De ruïne stelt niet veel meer voor; een grote muur met een opening die over Rognes uitkijkt en wat losse muren.
Ook deze cache ( GC2XWQV - le Foussa ) heeft wat afwijking van de GPS, maar wordt toch binnen 4 minuten gevonden.

Voor vandaag zit het er weer op.

Le Foussa Le Foussa
selfie van de ruïne Le Foussa
Informatieve links:
Lauris 1
Lauris 2
Lourmarin 1
Lourmarin 2
Lourmarin 3
Rognes - Le FoussaStart Terug Verder Index

Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken