vlag Frankrijk

Frankrijk 2014

Dag 24 - Zondag 7 september - Draguignan - Var (83) - Provence-Alpes-Côte d'AzurHet belooft vandaag weer een mooie dag te worden, dus besluiten we om naar de Gorges du Verdon te gaan.

De Gorges du Verdon zijn de op-een-na grootste kloof van Europa met een lengte van 25 km en een hoogte van 700 meter en ligt tussen Castellane en Moustiers-Sainte-Marie. Nu is er een klein probleempje; de afstand. Castellane ligt op 57.5 km en Moustiers-Sainte-Marie op 56.4 km vanaf onze gîte. Daar bovenop komt nog eens 44 km tussen Castellane en Moustiers-Sainte-Marie. Vooruit dan maar, we willen de Gorges graag (nog eens) zien en het zal onze enige lange recreatieve rit worden tijdens deze vakantie.

Lac de Sainte-Croix

Direct na Draguignan begint de weg al te slingeren en even later loopt de snelheid vanwege de bochtige en omhoog /neergaande wegen flink af. Het is zonder meer een mooie weg door een mooi afwisselend natuurgebied. Onderweg komen we langs het het op een na grootste stuwmeer van Frankrijk; Lac de Sainte-Croix. Vanaf de grote brug vlak voor Moustiers-Sainte-Marie pauzeren wij even om een blik op het meer te werpen. Het wemelt er van de kano's, kajakken en waterfietsen.

Dan verder naar Moustiers-Sainte-Marie. Hier wordt parkeren een probleem. Aan de voet van het dorp en rond het centrum is alles vol, dus rijden we maar de berg op waardoor we (min of meer) op het dorp neerkijken. Tot onze verrassing is hier nog wel plek. Met een wandelingetje van 10 minuten zijn we in het dorp.
Moustiers-Sainte-Marie is voor vier dingen bekend; tussen twee bergen hangt een ketting gespannen waaraan een ster hangt, een soort aardewerk (faience), zijn watervallen en een heel hoog gelegen pergrims kapelletje.
Voor ons toeristen is het echter gewoon een gezellig dorp met smalle straatjes en vooral veel restaurantjes en speciaal aardewerk.
Omdat het toch 12 uur is en mijn verjaardag, kiezen we een iets sjieker restaurant waar ik van Nelle dan ook een goed flesje wijn mag bestellen. Dit restaurant ligt vlak naast de watervallen, waardoor we continue het geruis / geklater van water horen. Na deze prima lunch maken we onze wandeling door het dorp af, wat met 28 °C een warme bezigheid is.

Moustiers-Sainte-Marie Moustiers-Sainte-Marie
Moustiers-Sainte-Marie Moustiers-Sainte-Marie
Moustiers-Sainte-Marie Moustiers-Sainte-Marie
Moustiers-Sainte-Marie Moustiers-Sainte-Marie

Terug in de auto beginnen we onze trip door de Gorges. Ook deze gorges zijn schitterend, vooral omdat ze ruiger en hoger zijn dan de Gorges de l'Ardèche. Er zijn echter ook minder uitzichtpunten gemaakt, zodat het hier en daar dringen is om de weinige parkeer plekjes. De beloning is echter een magnifiek uitzicht met duizelingwekkende hoogten.

Ook hier heb je van die malloten die deze kronkelige bergwegen als racebaan gebruiken en meerdere keren heb ik een auto vol in mijn achteruitkijk spiegel. Er zijn veel motoren, maar ook opvallend veel lage open tweezitter sport auto's.

Gorges de l'Ardèche Gorges de l'Ardèche
Gorges de l'Ardèche Gorges de l'Ardèche
Gorges de l'Ardèche Gorges de l'Ardèche

Nadat we van al dit fraais genoten hebben, belanden we in Castellane. Midden in het centrum parkeren we even en wandelen door het centrum. Na de rit is het even tijd voor een flink ijsje en een frisje op een terras. Castellane is voor ons een beetje bijzonder omdat Yuri hier zijn Johanna heeft ontmoet.

Castellane Castellane

Dan op naar huis. TomTom heeft de snelste weg uitgezocht, maar daar mogen campers en aanhang wagens niet rijden. Al snel blijkt waarom. De weg is zo smal, steil en met haarspeld bochten dat ik meermaal vrees dat ik de zij muurjes of rotsen zal raken. Ook hoop ik geen idiote tegenligger tegen te komen, want die zie je pas midden in de haarspeld bochten.
Eigenlijk is deze route nog spannender dan de route door de Gorges.

terugweg door gorges terugweg door gorges

Niettemin is het knap vermoeiend en begin ik al dat geslinger langzamerhand zat te worden, want we schieten op deze manier "geen meter" op. Ik ben dan ook blij als ik de smalle oprit naar ons huisje in kan rijden. Tijd om nog even slap te hangen in de tuin.Informatieve links:
Lac de Sainte-Croix 1
Lac de Sainte-Croix 2
Lac de Sainte-Croix 3 Lac de Sainte-Croix 4
Gorges du Verdon 1
Gorges du Verdon 2 Gorges du Verdon 3
Castellane 1
Castellane 2Start Terug Verder Index

Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken