vlag Frankrijk

Frankrijk 2014

Dag 25 - Maandag 8 september - Draguignan - Var (83) - Provence-Alpes-Côte d'AzurOmdat er wat twijfel is over het weer van de rest van de week, gaan we vandaag naar de kust.

Als eerste naar Fréjus over de D1555, een afstand van ~32 km. Ongelofelijk hoeveel rotondes we hier kruisen. Voor mijn gevoel ligt er elke kilometer wel een. Heb je net afgeremd, mag je weer 90 km/h, moet je weer afremmen voor de volgende rotonde. Maar goed, komen we in aan Fréjus, is er in de verkeers chaos geen parkeerplek te vinden om even het centrum te bekijken. Dan maar direct door naar het strand.

Gelukkig wordt het iets rustiger en vinden we tot onze grote verrassing een gratis parkeer terrein waar nog voldoende plaatsen vrij zijn. Dat rustige komt doordat we aan de "verkeerde" kant van de haven zijn beland, dus niet aan de kant van de drukke boulevards.
Ook aan deze kant is het strand redelijk bezet en lopen we over een verhard pad langs ze zee. Er staat een oude straaljager als herinnering op een sokkel.
Zodra dit verharde pad ophoudt lopen we terug naar de haven, waar voor een fortuin aan plezier bootjes ligt. Aan de andere kant van de haven zien we het "echte" centrum, waar het stervens druk is. Dat hoeft van ons niet en na druk onderling overleg besluiten we Fréjus te doorkruisen om naar Saint-Raphaël te gaan, wat slechts een afstand van 3.5 km blijkt te zijn.

Fréjus Fréjus
Saint-Raphaël Saint-Raphaël

In Saint-Raphaël kunnen we de auto vlot kwijt in een parkeer garage, vlak bij het station. Onze buikjes knorren en dus gaan we er eerst een ruim belegd stokbrood in stoppen bij een salade bar. Een ijsje toe en we zijn er weer klaar voor.

We slenteren door het stadscentrum naar de brede boulevard langs het strand. Nelle waagt zich even op het zand van het strand en laat zelfs de voeten onder water lopen. Hier hebben we ruim zicht op de vele bruine verbrande lijven die liggen te stoven onder de 28 °C. Het ziet er best gezellig uit, maar we hebben echt geen behoefte om ons bij hen te voegen. Midden op de boulevard staan palmbomen (?) wat het imago van de Middellandse Zee ( Gulf of St. Tropez ) nog eens versterkt.

Op een gegeven moment vinden we dat we ver genoeg gelopen hebben en gaan terug via de winkeltjes kant van de boulevard. Hier is voor ons echter niets interessants te zien, waarna we besluiten om langs de kust over de D559 naar Sainte Maxime te gaan.

Onderweg stoppen we enkele keren om een blik op de zee te werpen. Vaak liggen hier piepkleine strandjes tussen een rotsige baai verstopt, wat er best heel aardig uitziet.

In een van die dorpjes pauzeren we bij een broodjes annex koffie bar, waar we een luxe broodje met koffie nemen. Ondertussen kijken we naar de langzaam betrekkende lucht. De eerste badgasten pakken hun biezen en zoeken hun heil elders.

richting Sainte Maxime richting Sainte Maxime

Wij zijn ondertussen ook doodmoe geslenterd en besluiten om Sainte Maxime niet meer aan te doen. Wel rijden we nog over de boulevard, om daarna af te slaan voor de 33 km naar huis. Was de heenweg druk en vol met rotondes, deze weg (D25) is min of meer recht en schiet lekker op.

Thuis gekomen zijn we blij om nog met de benen hoog in de tuin te kunnen zitten.Informatieve links:
Fréjus 1
Fréjus 2
Saint-Raphaël
Sainte Maxime 1
Sainte Maxime 2Start Terug Verder Index

Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken