Frankrijk 2016

Dag 1 - Vrijdag 12 augustus - Verberie, Oise, PicardieVanochtend verslapen we ons toch bijna een half uur. Snel doen we ons ochtend ritueel. Nelle ruimt het huis verder op terwijl ik onze spullen in de auto laadt.
Precies om 10.00 uur gaan we op weg met 14°C en een afstand van 420km. Na een hele dag regen gisteren, is het nu gelukkig droog.

Tot aan Breda is het druk, maar in de buurt van Antwerpen komen we regelmatig tot stilstand in een file, meestal vanwege wegwerkzaamheden.
De verwachtte file bij de Franse grens van Rijssel valt erg mee. Langzaam rijden we door de controlepost, waar we geen documenten hoeven te laten zien. Waarschijnlijk wordt elke auto wel automatisch gefotografeerd.
Met een temperatuurtje van 24°C rijden we in de richting van Lille. Ook hier enkele keren wat vertraging waardoor we een aire met restaurant opzoeken achter Lille. De parkeerplaats is grotendeels verlaten, maar de cappuccino uit de automaat smaakt voor € 1.80 uitstekend. Met een boterhammetje kunnen we er weer tegen en gaan op weg naar de eerste péage (tol). Nu wordt het even spannend, want onze badge is al 4 jaar oud, waardoor we niet weten of ie het nog wel doet.
Na een luide “bieb” mogen we door het poortje, waarmee we gelukkig weten dat ie het dit jaar nog doet.

De rest van de rit verloopt vlot en met de cruise control aan komen we bij afslag Verberie. Na enkele kilometertjes staan we in het dorpje voor een wegomlegging. Na een extra rondje vinden we onze locatie waar we zakelijk maar vriendelijk ontvangen worden.
Onze kamer is op de eerste verdieping en is prima in orde. De toegangscode voor Wifi is bijna een hele regel lang, maar die kunnen we probleemloos invoeren.
Van de gastvrouw krijgen we een drankje aangeboden en na een praatje gaan we het dorp verkennen.

In een park met grote bomen ligt het Château d'Aramont waar pétanque gespeeld wordt. Hier blijven we een tijdje naar kijken, waarna we verder lopen naar de eerste cache; GC3CFJ7- Forage de Verberie. Nadat ik mij langs hoge brandnetels heb gewurmd, kan ik de cache vlot vinden.

De volgende ligt in de muur van de kerk Saint Pierre en Saint Paul. Dankzij de spoiler foto kan ik ook deze GC2NHXK - Verberie - L'église Saint Pierre direct vinden en loggen.Even genoeg gewandeld en we gaan in de tuin van onze Chambre d'Hote zitten en bestellen een jus-tje voor Nelle en een flesje Affligem bier (6.7%) voor mij. In de tuin staan allerlei kruiden en dahlia's. De gastvrouw knipt links en rechts wat kruiden voor ons avondeten. Na een tijdje in de tuin gezeten te hebben met een lekker Frans temperatuurtje van 26°C, gaan we even relaxen op onze kamer.

Om 19.30 uur gaan we naar beneden om te dineren. De zoon en zijn vriendin van de gastgevers is er ook, dus we gaan met z'n zessen ter tafel. Het eten is werkelijk voortreffelijk. Als er al iets op aan te merken valt, dan is het misschien iets te gepeperd. Zonder in details te treden (ik kan het mij nauwelijks herinneren) hebben wij een vijf gangen diner gehad met een lekkere kir als entree en behoorlijk wat glazen goede wijn. Vrijwel alle groente komt uit eigen tuin. Na de kaasschotel nog koffie toe, waarna we echt naar onze kamer toe willen om uit te buiken.
De conversatie gaat mij vaak wat te vlug, maar als de gastvrouw dat in de gaten krijgt, doet zij het nog een dunnetjes over in “gewoon” Frans.

Tot slot zetten we de auto nog op de binnenplaats, zodat we vannacht gerust kunnen gaan slapen. Het is 22.00 uur en mooi geweest voor vandaag. Bedtijd.
Informatieve links:
Verberie 1
Verberie 2
Onze Chambres d'Hôtes: Chambre d'hôtes La Martinière
De coördinaten zijn: N 49° 18.573 E 002° 43.783

Diversen:
Verkeer in Frankrijk Bison Futé of 'Itinéraires Bis'
Relais Routiers
Télépéage
Télépéage - NL
Slapen in Frankrijk: huur een gîte
Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken