Frankrijk 2016

Dag 38 - Zondag 18 september - Sainte-Geneviève, Meurthe-et-Moselle, Lorraine’s Ochtends horen we het ruisen van de regen. Het was voorspeld, maar toch hopen we stiekem dat het meevalt. Het ontbijt staat klaar met een ruime keuze. Onze tafelgenoten van gisteravond zijn net aan het vertrekken, dus we zijn alleen. De gastvrouw komt af en toe of het ons aan niets ontbreekt.

Zodra we klaar zijn vraag ik een paraplu te leen, want onze auto staat een eindje verderop en onze paraplu’s liggen erin. Ik haal ze even op en daarna eerst even het verslag van gisteravond af maken en versturen.

Dan spullen inpakken, in de auto laden en afrekenen. De rekening klopt precies en we nemen hartelijk afscheid.

Eenmaal in de auto wordt de Garmin op Sainte-Geneviève (ten noorden van Nancy) geprogrammeerd, wat vandaag een rit van 450km oplevert.

Bij Givors rijden we de autoroute op en maken direct al de fout om de weg rond Lyon te nemen in plaats van dwars er door heen. Tot mijn verwondering kost dit maar 4 minuten meer rijtijd, dus we laten het maar zo.

De rondweg schiet goed op hoewel het ten noorden van Lyon wel drukker wordt. De regen neemt ook in kracht toe en de ruitenwissers mogen van de interval naar de continue stand. Van tijd tot tijd regent het zo hard dat het zicht toch wel heel slecht is te noemen. Ik hou een veilige snelheid van 110kmh aan, maar er zijn genoeg auto’s die langs zoefen.

Onderweg nemen we een korte pauze en halen een cappuccino uit de automaat in een weg restaurant.

Bij Beaune splitst de autoroute zich en wordt het op de weg naar Nancy een stuk rustiger. Met de auto op cruise-control is het nu, ondanks de regen, relaxed rijden.

Pas ter hoogte van Langres neemt de regen langzaam af en hebben we de autoweg kilometers voor onszelf. We gunnen onszelf weer een korte pauze om wat te eten en nogmaals een cappuccino te halen. Op naar het laatste stuk.

Bij Toul stuurt Garmin ons van de autoroute af en rijden we binnendoor over B-wegen waar wel 90kmh is toegestaan. Zodra het nog 15 minuten rijden is tot onze bestemming, komen we langs een tankstation waar we onze I10 van brandstof voorzien. Het laatste stuk stijgt de weg en komen we door een paar dorpen. In de diepte zien we een elektriciteit centrale liggen. Gezien de resterende rijtijd realiseer ik mij dat onze Chambre d’Hotes hier wel vlakbij zal liggen. Het is zowaar droog geworden. Garmin levert ons keurig op onze bestemming in Sainte-Geneviève (vlakbij Bezaumont) af. Het lijkt een boerderij, maar of dit is wat we zoeken / willen?

Er is geen bel, maar de deur kan open. We lopen door een lange kale gang en kloppen op alle deuren, maar in eerst instantie geen antwoord. Als we de gang uitlopen komen we in een fraai aangelegde tuin met (in de verte) zicht op de elektriciteit centrale.
Dan komt de gastvrouw tevoorschijn en laat ons de kamer zien. De kamer is nogal oubollig, maar er staat een breed bed en ziet er verder goed uit. De badkamer en het toilet zijn echter modern. Kortom, het is niet wat we verwacht hadden, maar zeker niet slecht.

Nadat we ons geïnstalleerd hebben, maken we een wandelingetje door het dorp van 191 inwoners.

We hebben nog tijd genoeg en gaan op zoek naar twee caches, die wel op een paar kilometer afstand liggen. In het dorp Vil-au-Val staat een kasteel waar ook de cache moet liggen We zoeken aan de rand van een brokkelige lage vestingmuur totdat Nelle hem aan de voet van een boom vindt. GC3BGXP, Ruelle des fossés du château

Aansluitend bekijken we het kasteel aan de buitenkant, want zo te zien is het privé bezit.

Vooruit, nog eentje dan. Aan de doorgaande weg ligt een herdenkings steen van de verzetstrijders uit de tweede wereldoorlog, waar Nelle al vlot de cache container vindt. GC4QT7B, Stèle des résistants fusillés

Nu snel naar huis, want om 19.30 uur worden we aan tafel verwacht. Vlak naast onze boerderij staat nog een boerderij waar een krakkemikkig museum voor oude landbouw werktuigen in gevestigd is.

Precies op tijd stappen we de lounge binnen, waar al 4 andere gasten klaar voor het diner zitten. Wij krijgen een prima diner voorgeschoteld en de fles wijn staat voor mijn neus.
In eerste instantie houdt men nog wel rekening met onze Franse talen kennis, maar naarmate de avond vordert gaat het rapper en springt met over op onderwerpen waarop wij niet zo snel kunnen anticiperen. Laat ik ermee volstaan dat het gezellig is en een prima diner.

Om 22.00 uur slaat de vermoeidheid toe en gaan we naar onze kamer. Nelle kruipt onder de wol (nou ja, laken), ik doodt nog enkele vliegen met de elektrische mepper en schijft nog een stukje van dit verslag.Informatieve links:
Sainte-Geneviève 1
Sainte-Geneviève 2

Onze Chambre d'hôtes: Chambre d'hôtes n°54G1005
De coördinaten van onze "Chambre d"Hotes"; N 48° 52.182 E 006° 06.898
Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken