Frankrijk 2017

Dag 1 - Donderdag 17 augustus - Hattencourt, Somme, Picardie

Precies om 10.00 uur rijden we weg. Eerst nog even tanken en dan richting Breda. Hoewel het druk is, rijden we lekker door. De donkere wolken stapelen zich op en weldra krijgen we een regenbui.
In België is het flink druk met vrachtverkeer en herhaaldelijk worden we op een bui getrakteerd.
Mijn Garmin waarschuwt voor een flinke vertraging bij de rand van Antwerpen. En ja hoor, er wordt stapvoets gereden. Al met al hebben we een vertraging van ongeveer 25 minuten als het verkeer weer op gang komt. We rijden verder richting Rijsel (Lille) en willen een korte pauze houden. De eerste redelijke gelegenheid met restaurant vinden we echter pas na 260km in de buurt van Lille.

Met 20° onder een bewolkte hemel houden we een plaspauze en halen binnen een redelijk goede noten-cappuccino voor € 1.80. Tezamen met een broodje kaas beginnen we aan de laatste 100km voor vandaag.

Dan wordt het spannend, want we rijden de péage op. Zou onze T-badge nog werken? We kiezen het juiste poortje en …. BIEP ….. de slagboom gaat open en dus is de badge nog functioneel.
Nu kan ik voor het eerst weer de cruise control gebruiken, want het is een stuk rustiger op de weg.

Zo'n 15 km voor Hattencourt stuurt Garmin ons van de péage af en een BIEP bevestigt nogmaals dat de badge het doet. We komen op smalle weggetjes door kleine dorpjes en belanden uiteindelijk voor het opgegeven adres. Huh, moet dit het zijn ??? Geen bord ter indicatie dat we hier goed zitten, dus bellen we aan. Een sjofele vrouw doet open en informeert ons dat we een stukje verder moeten rijden.

Aha, hier staat wel het bekende bord Chambres d'Hôtes en we rijden een fraaie binnenplaats op. Ja, dit uitzicht herinner ik mij van de website. De gastvrouw komt eraan en wijst ons de kamer. Via de lounge moeten we een trap op, maar krijgen eerst een vriendelijk verzoek om de schoenen uit te trekken, want de trap is pas geverfd. Nou ja, geen probleem hoor. De introductie naar onze kamer is vriendelijk, maar kort en bondig.

De kamer bevalt ons prima met een breed bed en een moderne toilet / douche. We halen de spullen voor een overnachting uit de auto en maken contact met de Wifi. Snel wat aankomst foto's uitwisselen en even relaxen. Dan besluiten we om even naar Roye te gaan, zo'n 12km verderop. Hier tanken we bij de supermarkt en proberen een paar caches te scoren. Het zit ons niet mee en met een notre-dame-de-la-paix laten we het erbij.Het centrum is best aardig met een aantal cafés en restaurantjes die 's middags echter gesloten zijn.

Uiteindelijk drinken we een goede café crème in een soort PMU en oriënteren ons vervolgens op een redelijk restaurantje voor vanavond, want deze Chambre d'Hote serveert geen avondeten.

Op de terugweg worden we overvallen door een forse hoosbui, waarbij het zicht een paar minuten slechts een tiental meters bedraagt, en ik onze snelheid onder de 20km/h laat zakken.

Eenmaal terug op onze kamer klaart het op en schijnt zowaar een waterig zonnetje. Ik begin met ons eerste verslag.

Tegen 19.00 rijden we weer naar Roye voor een hapje eten. Op de pc hadden we Le Taverne uitgezocht, maar in praktijk blijkt het gesloten te zijn. Onze auto staat op de parkeerplaats vlakbij Kebab restaurant Antalya, dus zoeken we daar een plekje met uitzicht op onze bomvolle auto.
Antalya blijkt een goede keuze te zijn, zeker als we de prijs/kwaliteit bekijken. Ik neem er een ¼ karaf rosé bij en na afloop begieten we het geheel met een kopje koffie. Ondertussen schijnt zowaar de zon al de rest van de avond. Als we terug rijden hangen er in de verte weliswaar wat zwarte wolken, maar deze dag is prima verlopen.

Informatieve links:
Gids
Toerisme
Wandelingen
Markten

Onze Chambres d'Hôtes: Chambre d'hôtes La fontaine aux Iris, G20609
De coördinaten van ons huisje: N 49 46.107, E 2 47.302

Diversen:
Verkeer in Frankrijk Bison Futé of 'Itinéraires Bis'
Relais Routiers
Télépéage
Télépéage - NL
Slapen in Frankrijk: huur een gîte
Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken