Frankrijk 2018

Dag 1 - Donderdag 9 augustus - Verberie [60], Oise, PicardieNa ruim twee maanden zonneschijn zonder regen is dit de eerste ochtend zonder zon. Wij maken een eenvoudig ontbijtje, pakken de laatste attributen in en ruimen op. Ik ga de auto volstouwen en Nelle haalt nog een frisse lap door het huis.

Om 9.45 uur zijn we helemaal klaar en vertrekken. Eerst nog even tanken, waarna we echt op weg zijn.Het weer is somber en bewolkt en het verkeer is druk. Niettemin rijden we probleemloos de grens met België over. Voor Antwerpen begint het wat te spetteren, wat zich weldra tot een regenbui ontwikkelt. Buiten de normale vertragingen rijdt het toch redelijk door.
Totdat ze daarboven de sluizen open trekken. De ruitenwisser kan het amper aan en de snelheid zakt tot onder de 80 km/h. Incidenteel staat er zoveel water op de weg dat auto's een ware boeggolf veroorzaken en dan is de snelheid er met 25 km/h echt uit. Opvallend hoeveel automobilisten het niet nodig vinden om hun verlichting aan te doen.
Zoals verwacht zijn er diverse weg werkzaamheden, kleine omleidingen maar vooral veel automobilisten die hun vehicle zonder uitkijken plotseling naar links gooien.

De grens met Frankrijk wordt ook probleemloos genomen, waarna we een aire met restaurant opzoeken. Het regent nog steeds, dus neem ik de paraplu mee. Bij de koffiemachine haal ik twee capuccino's met notensmaak, die voor € 1.80 altijd uitstekend smaken. Nu heb ik mij in de nesten gewerkt, want met een paraplu en twee mokken koffie naar de auto lopen is niet zo eenvoudig.
Het was nog spannend met de Area Peage badge, want na 6 jaar doet ie het misschien niet meer. Gelukkig, de bekende BIEP als we door het poortje rijden. Hij doet het nog.
Inmiddels heeft Nelle voor ieder twee broodjes klaargemaakt, die we dan maar in de auto opeten. Een wandelingetje zit er met die regen niet in. Na een pauze besluiten we om maar verder te gaan.

Enkele kilometers voor ons einddoel wordt het zowaar droog. Onze Garmin levert ons om 14.50 uur netjes voor de chambre d'hote in Verberie af. Deze locatie kennen we, want hier hebben we in 2016 ook al eens overnacht.

De gastheer heet ons welkom en laat ons de kamer Tournesol zien. Na een praatje trekt hij zich terug in de keuken en wij installeren ons in de kamer. Nog even een regellang Wifi password invullen en we zijn op orde.

Omdat het nog redelijk vroeg en droog is, gaan we nog even tanken en een paar caches zoeken. les-clochers-de-l-automne-st-vaast-de-longmont werd vlot gevonden aan de voet van een elektriciteit paal en rhuis-leglise-st-gervais-st-protais ligt tegen een kerkmuur onder een paar keien.

We hebben er nog drie gezocht, maar opgegeven omdat we er met de auto niet in de buurt konden komen, of de locatie overwoekerd was, of dat het te hard regende. Een mager begin, maar toch alvast weer twee gevonden.

In de dorpjes nog gekeken of we een café restaurant konden vinden, maar de dorpjes waren te klein en in ons eigen dorp was alles nog gesloten.

Terug in onze chambre d'hote worden we begroet door de gastvrouw waar we een praatje mee maken. Vervolgens mooi tijd om te beginnen met onze vakantie verhaaltjes.

Om 19.30 moeten we opdraven voor het repas (diner) wat wij gereserveerd hebben. Klokslag 19.30 uur staan we in de kamer waar de tafel al gedekt staat. Er zijn ook twee Franse mannen die een wandeltocht maken. Met een glaasje Kir maken we kennis en wisselen wat oppervlakkigheden uit om te testen hoever ons Frans gaat, waarna zij beloven het rustig aan te doen.
De gastvrouw begint met opdienen terwijl de glazen met rode wijn geschonken worden. Ondertussen keuvelen we er lustig op los, Zoals verwacht wordt al snel overgeschakeld op Franse spreektaal, zodat ik alleen nog maar de rode draad kan volgen. Nelle pikt wat meer op en kan soms op de discussie inspelen.
Het eten wordt een culinair hoogstandje van vijf gangen en de glazen worden regelmatig bijgeschonken. Om 22.30 uur sluiten we af met een kop koffie en gaan we naar bed.Onze Chambres d'Hôtes: Chambre d'hôtes La Martinière of deze link La Martinière
De coördinaten van ons huisje: N 49 18.580, E 2 43.765
Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken