Frankrijk 2018

Dag 16 - Vrijdag 24 augustus - Fa [11], Aude, Languedoc-RoussillonRond 24.00 uur vannacht een stevige hoosbui, daarna was het weer doodstil. Vanochtend vrijwel niets van die nattigheid te ontdekken. Misschien wat teveel dauw?
Wel is het bewolkt, waar de zon een paar waterige pogingen doet om doorheen te breken. Met 22C is het echter niet koud. Wel veel wind, misschien de mistral?

Wij gaan bijtijds naar Limoux (23km), want daar is ook markt. Om 10.00 uur zijn we onderweg terwijl de zon verwoede pogingen doet om het van de wolken te winnen. We rijden over een doorgaande nogal drukke weg, waar bumperkleven bij buitenlanders (die zich aan de snelheid houden) blijkbaar gebruikelijk is. Dat de maximum snelheid praktisch overal 80km/h is, is hier nog niet doorgedrongen.

Zoals verwacht hebben we een parkeerprobleem in Limoux vanwege de markt. We rijden langs het centrum zonder een plekje te vinden. Bij een rotonde keer ik terug en probeer het zonder succes opnieuw. Op goed geluk sla ik een zijstraat in en vind een leeg vak. Ik neem aan dat we een flink eind van het centrum af zitten, maar dat blijkt slechts 350 meter te zijn.

Na een korte wandeling belanden we op het grote plein met zijn arcades waar de markt al volop actief is. Alle gebruikelijke producten zijn er te koop, maar de kraampjes zijn nogal ruimtelijk neergezet, waardoor het intieme van de markt een beetje ontbreekt. Niettemin is het heel gezellig en ook in de zijstraatjes is er genoeg te zien. Onder andere zien we een Nederlandse kaasboer, die zowel Goudakaas als Franse geitenkaas verkoopt.
Wij besluiten om hier ook te lunchen en zoeken een locatie die ons aanspreekt. Dit is hotel restaurant Les Arcades. Een enthousiaste ober staat ons te woord en we reserveren alvast voor 12.00 uur. Bij voorkeur wel binnen, want de mistral waait en ondanks de zon kan het op een terras toch frisjes zijn.

Met nog ruim een half uur te gaan maken we onze wandeling af en belanden via een oude boogbrug aan de andere kant van de Aude. Ik controleer mijn GPS en zie dat er op 230 meter afstand langs de rivier een cache ligt. Die ga ik nog even opzoeken. De cache au-bord-de-laude-a-limoux ligt onder een middeleeuws poortje ergens in de muur. Na enig zoekwerk in het half duister wordt ie gevonden.

Bij het restaurant gekomen krijgen we een prima plaatsje en maken we onze keuze. Ik neem een salade met noten en Roquefort kaas, gevolgd door een rumpsteak met frites en karamel als toetje. Een karafje wijn mag natuurlijk niet ontbreken. Nelle heeft geen voorgerecht genomen, maar een heerlijke Magret de Canard; eendeborst op krokante wijze medium gegrilld en geserveerd met knapperige frites.

Wij zijn voldaan en hebben het centrum met zn markt gezien, dus zoeken we de auto op en rijden op de terugweg Alet-les-Bains binnen. Een korte foto pauze bij een oude stenen boogbrug, waar ook nog een cache in de buurt ligt. Ik ga even polshoogte nemen, maar vlakbij deze locatie liggen ook toilet papiertjes, waardoor ik dit snel voor gezien houdt.
Het dorp (of is het een stadje ?) is eenvoudig maar toch wel pittoresk. Links langs de rivier ligt een thermal zwembad. In het midden ligt de Abbaye d'Alet-les-Bains. Het is een flinke grote rune abdij die we voor € 4 p.p. gaan bezoeken. De donjon is niet toegankelijk, maar de meeste muren staan nog overeind. Op sommige zalen (?) zit het dak nog op. Zeer imposant, maar na 20 minuten te hebben rond gezworven hebben we ook dit gezien.

Met 27C en een mistral windje zetten we weer koers naar huis, waar we nog een uurtje in de tuin gaan zitten. Dan begint het opruim virus te kriebelen en begin ik alvast wat spullen in te pakken en in de auto te laden. Morgen gaan we naar de volgende locatie verkassen. Ook moet dit verslag nog geschreven worden en terwijl ik op het keyboard zit te rossen komt de gastvrouw op bezoek. Het is een vriendelijke dame en al snel ontspint zich een aangename conversatie.
Zodra zij weg is, krijgt ook Nelle de riedel en begint ook zij met opruimen.Onze gte: Gte Sirius
De cordinaten van ons huisje: N 42 56.259, E 2 11.387
Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken