Frankrijk 2018

Dag 31 - Zaterdag 8 september - Levernois [21], Côte-d'Or, BourgogneOm 7.30 uur zijn we uit de veren en doorlopen het “vertrek” ritueel. De auto staat voor de deur en met 18°C is het nog fris buiten. Om 9.30 heeft Nelle haar schoonmaak actie volledig uitgevoerd en om 9.45 uur zet ik de stofzuiger in de kast. Nelle gaat de gastvrouw halen en deze dame doet wel een snelle inspectie ronde. Er worden geen aanmerkingen gemaakt en we hoeven alleen de toeristen belasting nog te betalen.Garmin wordt geprogrammeerd en we rijden via Grignan naar Privas (Montelimar) de autoroute op. Het is druk, en weer wordt er chaotisch gereden zodat herhaaldelijk het harmonica effect optreedt. Zelfs de cruise control kan ik beter uitlaten.
Garmin waarschuwt voor file voor Lyon en we moeten besluiten of we dwars door Lyon gaan of via de rondweg. We kiezen voor dwars door Lyon en de mogelijke file. Prompt nadat we voor de file met een vertraging van 11 minuten hebben gekozen, springt de vertraging al naar 18 minuten. Het eerste gedeelte sukkelt nog redelijk door, maar vanaf 2km voor het begin van de tunnel(s) komen we tot stilstand. En dan is het stapvoets en stilstaan. Dit wordt veroorzaakt door twee drukke zijwegen die rechts moeten invoegen. Na ruim een half uur vertraging komt het verkeer langzaam weer op gang. Ook wordt er wat beheerster gereden, op een enkele idioot na natuurlijk.

De temperatuur staat al geruime tijd op 25°C en bij Villefranche-sur-Saône schieten we een aire op voor een pauze. Ik haal twee bekers vanille-cappuccino en Nelle diept een paar belegde boterhammen op. Het is gelukkig niet overdreven druk op de aire en we nemen de tijd om de benen te strekken.
We moeten nog 1.5 uur rijden, dus we gaan weer op weg. Bij Beaune stuurt Garmin ons van de autoroute af en na een paar curieuze omzwervingen (twee keer de autoroute oversteken) rijden we Levernois binnen. Weldra staan we voor het juiste adres en net als we aangebeld hebben, komt de gastvrouw er aan. Zij laat ons de gîte zien, die heel lieflijk is ingericht. De eetkamer is een beetje bric-à-brac maar onze kamer op de tweede verdieping ziet er prima uit. Zelfs de wifi heeft een goede verbinding, zodat ik ons verslag van gisteren af kan maken en opsturen.

Om te tanken moeten we ongeveer 6km in de richting van Beaune rijden, maar en-passant zoeken we ook naar een café-restaurant om vanavond iets te eten. Er zijn restaurantjes genoeg in de buurt, maar als we de een blik op de menu kaart werpen die buiten geëtaleerd zijn, besluiten we dat we daar in ieder geval niet naar toe zullen gaan. Ze hanteren allemaal stevige prijzen en wij zijn net op zoek naar iets eenvoudigs en betaalbaars.
Via het tankstation komen we op een groot terrein waar zeker 8 verschillende restaurantjes liggen, maar ’s middags allemaal gesloten. Het is er een doodse boel.
Plotseling krijg ik een helder moment. Ja, dit zal de lezer verbazen. Garmin heeft een keur aan restaurantjes in zijn geheugen zitten en die zijn op type en/of naam oproepbaar. Voor de gein test ik dit met McDonalds en ja hoor, er is er een op 1.3km afstand. Voor de zekerheid zoeken we die even op en halen daar meteen een bak frisdrank om ons vochtpeil weer op te krikken.

Ik programmeer Garmin op ons nieuwe thuis en zij blijft erbij om die afstand van 6km over de péage te gaan. Daar trappen wij niet in en zoeken zelf wel even de weg terug.

Wij kijken nog even op de GPS naar caches, maar die autoroute zit vreselijk in de weg en eigenlijk hebben we er ook weinig zin in. We laten het erbij en maken een korte rondwandeling door dit leuke dorp.

Om 19.00 uur gaan we dus naar McDonalds en bestellen via die grote touch screens ons menu. Eigenlijk zijn we net op tijd, want vlak na ons komen hele groepen mensen binnen en staat er binnen een file tot aan de deur. Met het gekozen menu hebben we in ieder geval weer onze buik rond en gaan de rest van de avond relaxen op onze kamer.Onze gîte: Chambre d'hôtes Couettes et Capucines of Couettes et Capucines
De coördinaten van ons huisje: N 46 59.737, E 4 52.432
Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken