Frankrijk 2018

Dag 32 - Zondag 9 september - Sainte-Geneviève [54], Meurthe-et-Moselle, Lorraine


Om 7.30 staan we op uit een breed dubbel bed. In de nacht was Nelle mij helemaal kwijt. We hebben nog wat tijd en beginnen met opruimen. Precies om 8.30 uur staan we beneden voor een super uitgebreide ontbijttafel. Wij zijn de eersten en beginnen alvast. Dan druppelen nog vijf andere gasten binnen. We maken wel een praatje met ze, maar hebben niet echt een klik voor een conversatie.
Het is moeilijk om een keuze te maken uit al deze lekkernijen, hoewel praktisch alles “bio” is. Natuurlijk laten we het ons smaken, maar zodra we klaar zijn gaan we verder met opruimen en spullen in de auto te proppen.

Na betaling nemen we afscheid van de gastvrouw, programmeren Garmin en gaan met 18°C op weg voor de ~ 270km naar Sainte Geneviève. Het is heel rustig op de autoroute en ik kan zeker 180km lang de cruise control op 120kmh laten staan. De zon schijnt en met 25°C schiet het lekker op.
Ergens achter Langres stoppen we voor een beker cappuccino met noten smaak, die voor € 1.80 voor automaten koffie van goede kwaliteit is.
Ergens achter Toul gooit Garmin ons van de autoroute af en sukkelen we met 80kmh binnendoor over een heuvelachtige maar kaarsrechte weg. Een kilometer of 10 voor onze eindbestemming komen we langs een tankstation en gooien hem vol met de laatste Franse benzine voor dit jaar.

De weg naar onze chambre d’hotes is bekend en als we ter plekke aan de bel trekken doet de gastvrouw open en geeft ons dezelfde kamer als twee jaar geleden. Ze heeft niet veel tijd, want in het privé gedeelte zit haar hele familie te lunchen. Wel vragen we of ze misschien een eenvoudige lunch voor ons heeft. Daar moet ze even over nadenken, maar als we genoegen nemen met een stuk brood, verse tomaten met een sausje, een stuk ham en een glas witte wijn, dan kan ze ons wel helpen. Oh ja, de lounge is dus bezet, maar als we in de tuin willen zitten …. Over tien minuten staat het klaar. Ondertussen vullen we de wifi code in en informeren het thuisfront over onze bestemming.
De lunch is inderdaad eenvoudig, maar smaakt uitstekend. Bovendien zitten we in het zonnetje in de tuin, dus wat willen we nog meer? Toch zetten we de wijn in de schaduw, want gekookte witte wijn is niet lekker.

We hebben tijd over, dus we gaan in de buurt nog wat caches doen.
Deze eerste en-route-vers-notre-dame in Dieulouard, aan de overkant van de autoroute en de Moselle. Een smal steegje en een losse steen in de muur.
Vlak bij de kerk leglise-saint-sebastien-de-dieulouard, maar achter een regenpijp zit deze mini container magnetisch vastgeplakt. Twee jongens zitten er vrijwel naast, maar letten niet op ons.
Dan rijden we terug naar “onze kant” en verder naar Morey. Voor de cache course-de-cote-de-belleau natuurlijk eerst een moeilijker pad en een omweg genomen, maar tenslotte toch in de bossage gevonden.
Hier morey-et-son-chateau hebben we even naar moeten zoeken omdat de container niet op de verwachtte plaats lag, maar wel door Nelle gevonden. Deze zou op ooghoogte moeten zitten, maar ik ben wat groter dan de gemiddelde Fransman. Nelle is kleiner dan ik dus het viel haar op.
En in ons dorp Sainte Geneviève. Op zoek naar de cache le-vieux-cimetiere-1-5 op een oude en vervallen begraafplaats. Met mos begroeide en scheve tombes maken dit tot een interessante locatie. In het muurtje werd de container snel gevonden.
Slechts 66 meter vanaf onze gîte ligt er ook nog een, maar die kunnen we niet vinden. Bovendien slaat een hond aan als we te dicht bij zijn gebied komen. Dus deze laten we maar liggen.

Terug in de gîte ga ik de administratie doen en knappen we ons op voor het repas (avondeten). Om 19.30 komen we beneden voor het avondeten. In de lounge is echter maar gedekt voor twee personen; wij tweeën dus. De gastvrouw bevestigt dat wij de enigen zijn en begint met een glas Kir als entree. Als voorafje een flink stuk hartige taart, wat (voor mij) lijkt op een quiche. Dan een prima gare kip in een soort dikke bami met kaassaus en als toetje een flinke appeltaart. Verder een pichet goede rode bourgogne wijn. Aan een kant missen we toch een groter gezelschap, wat toch wat meer diepgang zowel aan de discussie als aan het diner geeft.
In ieder geval hebben we ons buikje vol en gaan we buiten nog even de benen strekken bij een toch wel zwoele avond.Onze gîte: Chambre d'hôtes Maison d'Hôtes de Sainte Genev of La chambre d’hôtes Mauve Cosy
De coördinaten van ons huisje: N 48 52.183, E 6 6.902
Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken