vlag Indonesie

Indonesie 2008

SamenvattingDe reis en de excursies.
De Bus op zowel Sumatra, Java en Bali.
Het voordeel van deze reis is de eigen bus, die in principe de een groot deel van de reis meegaat. Men hoeft niet iedere keer alles te controleren bij het verlaten van de bus en de bus gaat op slot en/of is bewaakt tijdens afwezigheid van de groep.
De chauffeur is uitstekend en neemt geen onverantwoorde risico's. Menigmaal wordt zijn rijvaardigheid op de proef gesteld op smalle wegen, nauwe parkeerplaatsen of het risicovol rijgedrag van mede weggebruikers. Althans dit is op onze reis zo.
Tijdens afwezigheid van de groep wordt de bus schoongemaakt en prullenbakken worden desnoods tijdens de lunchpauzes geleegd.

Op Sumatra was die bus eigenlijk net te klein omdat de koffers ook in de bus geladen moesten worden. Tijdens de motorpech op de derde dag werd er voor vervangend vervoer gezorgd, hoewel de keuze van de alternatieve bus niet geheel probleemloos verliep. Niettemin konden we met drie uur vertraging onze reis vervolgen.

Op Java kregen we een andere en ruimere bus. De koffers werden met een aparte bestelauto vervoerd, waardoor er plek genoeg was. Omdat de condenswater afvoer van de airco verstopt was (en daardoor water lekte op twee stoelen), werd halverwege de trip deze bus ter reparatie afgevoerd en was er opnieuw voor drie dagen een goed alternatief beschikbaar.
Een minpuntje bleek de instelling van de airco luchtstroom; veel roostertjes waren defect waardoor op sommige plaatsen een flink briesje waaide. Deze plekken werden echter door sommige reisgenoten bewust opgezocht.

Deze bus bleef tot op Bali bij ons, waarna we over twee prima kleinere bussen verdeeld werden. Dit was noodzakelijk omdat de wegen op Bali te smal zijn voor een grote bus.

De koffers.
De kofferjongens zorgden goed voor onze koffers en er hoefde niet gesjouwd te worden. In de hotels werden de koffers tot in de kamers gebracht en bij vertrek weer netjes opgehaald.

De excursies.
Alle excursies waren prima verzorgd en voldeden aan het aangeboden programma. Een kanttekening zou gemaakt kunnen worden voor mensen die bijv. wel meegingen op de excursie, maar niet deelnamen aan de bijbehorende wandeling. Voor hen was soms geen ander alternatief dan in de bus te wachten.
Ook zijn er een flink aantal facultatieve excursies. Aan één kant prettig omdat men zelf kan bepalen om ergens aan mee te doen, aan de andere kant moet er bij deelname toch weer extra betaald worden.
Het reis en excursie tempo was wel prettig met voldoende vrije tijd om ook af en toe eens te relaxen.

De hotels en de maaltijden.
Bij de hele reis is al het eten inbegrepen. Op een enkele uitzondering na was het aanbod en de kwaliteit zonder meer goed te noemen.
Wel zou het prettig zijn als er meer op andere locaties, dus buiten het hotel gedineerd zou worden. Dit werd bijv. wel bij onze Vietnam tour gedaan. De drank is, zoals aangekondigd, voor eigen rekening. Afhankelijk van het aantal "sterren" van het hotel, kunnen deze prijzen nogal uit elkaar lopen. 's Ochtends zijn er overal broodjes en/of toast verkrijgbaar, meestal zelfs met plakjes kaas.
De hotels zijn zonder meer goed tot prima en zijn zonder meer schoon. Het personeel is overal behulpzaam en vriendelijk. Het is echter jammer dat sommige hotels buiten het centrum liggen, waardoor het niet mogelijk is om 's avonds buiten het hotel iets (te voet) te gaan drinken.

De reisleiding.
Op Sumatra waren Jan en Ankie onze vaste gids. Ankie bleef achter op Sumatra, waardoor Jan vanaf Java onze gids was. Zowel Ankie als Jan waren prima gidsen met een schat aan informatie. Zeker op sociaal gebied waren beiden erg betrokken. 's Ochtends werden we op tijd door het personeel gewekt.

Onderweg.
De natuur is ronduit schitterend. Waar wij in Nederland moeite moeten doen om een plantje een bloemetje te ontlokken, staat het daar vol geur en kleur; ook in het wild.
Het verse fruit smaakt onovertroffen en op menige plantage hebben we specerijen gezien en geproefd.
De bus stopt menigmaal, niet alleen voor een toilet of koffie stop, maar ook om speciale plaatjes te schieten.

Het weer,
Ondanks dat wij in de regentijd geboekt hadden, hebben we maar van twee regenbuien last gehad. De rest viel 's nachts of als we onderweg in de bus waren. Door een of ander mirakel was het altijd droog als we een voet buiten zetten.
Wel liep de temperatuur soms nog aardig op tot wel 37 graden. Tezamen met een hoge luchtvochtigheid kon het aardig klam zijn.

Malaria.
De GGD adviseerde malaria tabletten voor rond het Toba meer. Dit hield dus in dat we vanaf de tweede dag begonnen zijn met Malarone te slikken en dit nog moesten afbouwen tot vijf dagen na het verlaten van het Toba meer. Ongeveer de helft van de groep slikte malaria tabletten, de andere helft zag het nut er niet van in.
Ook de geadviseerde anti muggen gel met Deet is nauwelijks gebruikt.

Financieel.
Traveller checks en Dollars zijn overbodig. Vrijwel overal kunnen Euro's gewisseld worden en staan ATM machines om te pinnen.


Met dank aan de Sumatra - Java - Bali groep van 28 september t/m 29 oktober 2008 voor hun gezelschap.

Reisleider Jan & Ankie, chauffeur Harsono, bijrijder Heru, koffer jongens Haryanto & Eko.

De groep bestond uit 29 personen:
Henk & Leny, Martin & Tonia, Jan & Ria, Huub, José & Wim, Evelien & Anne, Jan N, Max & Janny, Ben & Grietje, Ton & Trees, Fransje, Carla
Frank & Maureen, Joop & Sophie, Dee & Mien, Irene
Jos en Nelle.


Click for Medan, Indonesia Forecast Click for Jakarta Halim Perdanakusu, Indonesia Forecast Click for Denpasar, Indonesia Forecast
Medan Jakarta DenpasarStart Terug Verder Index
Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken