vlag Duitsland

Kobern-Gondorf 2012

Dag 1 - Zaterdag 26 meiWe vertrekken om 8.45 uur richting Venlo, via Eindhoven zuid. TomTom is voorgeprogrammeerd op ons doel, Kobern-Gondorf, aan de Moezel. In de buurt van Venlo volgen we de borden richting Koblenz, want TomTom is niet bijgewerkt en rijden we door niemandsland. Eenmaal voorbij Venlo pikt TomTom de weg weer op en belanden we op de A61. Nog zo'n 165km te gaan. De temperatuur stijgt en de ventilator zetten we een tandje hoger.
Het wordt steeds drukker en het onvermijdelijke gebeurt; we raken in een langzaam rijdende file, wat ons uiteindelijk een vertraging van 30 minuten zal opleveren.

Rond 12.30 uur arriveren wij op onze bestemming, waar we door de gastvrouw welkom worden geheten. Onze auto kan op de oprit geparkeerd worden en we krijgen een korte rondleiding door ons huisje. Het ziet er prima uit; een goed geoutilleerde keuken met zitruimte, een slaapkamer met ruime hoekkast en een ruime douche / toiletruimte. Verder is er nog een aparte woonkamer met tv voor algemeen gebruik, maar dit komt zelden voor, zodat we ook hierover de vrije beschikking hebben. Alles is op de begane grond en hebben we een terras met een tuintje. Van hieruit hebben we zicht op de hellingen met wijnranken en vlakbij staat een oude burcht bovenop de berg. Een fraai uitzicht.

Vakantie woning Keuken
Slaapkamer Douce en toilet
Huiskamer

Nadat we ons hebben geinstalleerd, gaan we eerst boodschappen doen bij supermarkt 'Rewe', pakweg 1km hier vandaan. Even goed opletten, want het is een Pinksterweekend, dus maandag is alles gesloten.

Op de terugweg parkeren we de auto halverwege en gaan we het centrum / marktplaats verkennen. Dit staat ons wel aan; veel vakwerk huisjes, restaurantjes, en cafe's met terrasjes. We maken een keuze bij een pizzeria en besluiten om hier ook maar te lunchen. Nelle neemt een salade en ik een pizza. Natuurlijk met een glas witte Moezelwijn erbij. Het smaakt uitstekend en we blijven zitten om naar sportieve wielrijders en motorrijders te kijken die ook hier op een terrasje komen pauzeren.
We laten ons verleiden tot een groot ijsje, Nelle met aardbeien en ik met chocolade. Jummie!

Weizenbier of Weißbier Moezelwijn
Pizzeria Adria

Verzadigd gaan we terug om onze boodschappen op te ruimen, een praatje met de gastvrouw te maken en op ons terrasje te gaan 'sudderen'. Binnen de kortst mogelijke tijd zitten we allebei te dommelen en besluiten maar even te gaan liggen. We doen zowaar allebei een tukje waarna we duidelijk opgeknapt verder gaan met ons boekje op het terras.

Turks/Armeens huwelijksritueel

Na 18.00 uur gaan we het dorp te voet verkennen en lopen langs een hoge berghelling met wijnranken. Het ontbreekt niet aan diverse 'Winzer' (wijnboeren/handelaren).

Onze aandacht wordt getrokken door trommels en we zoeken de bron hier van op. Het blijkt een deel van een Turks/Armeens huwelijksritueel te zijn. Het bruidspaar en hun gasten dansen op straat, begeleid door een orkestje in originele kledij.

Op onze onderzoekingstocht komen we langs Winzerhof von Schleinitz, een wijnschenkerij / zomertheater met een knus terrasje en kunnen de verleiding weer niet weerstaan. Nelle neemt een sorbet en ik een Moezelwijn met een luchtige kaas-taart. Gezellig hoor.

Winzerhof von Schleinitz Prosit

Tegen 21.00 wordt het wat frisjes en gaan we naar huis. Daar is inmiddels de gastheer ook thuis gekomen en hij blijkt een gezellige prater te zijn. Hij nodigt ons uit om een glas locale witte wijn met hem te drinken, wat we natuurlijk niet afslaan. Achteraf blijkt dat hij een bier drinker is, zodat wij de fles met z'n tweeën moeten ledigen.

Rond 22.30 uur houden we het voor gezien en gaan naar bed, waar we tevreden in slaap vallen.


Informatieve regio links:
Kaartje van de Moezel
Kaartje van de MoezelStart Terug Verder Index

Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken