vlag

Thailand 2002

Nawoord


De omrekeningskoers: 100 Baht = ~2.33 Euro = ~5.10 gulden (gevoelswaarde)

Deze trip met Peter Langhout hebben wij als zeer prettig ervaren, wat echter zeer zeker de verdienste van de Green Wood medewerkers Andre en Toy is geweest. Beiden zijn ruim voldoende op de hoogte met de Thaise normen, gebruiken en cultuur en weten daar op gepaste wijze een vrolijke noot aan toe te voegen. Kortom, uitstekende reisleiders.

De eerste 10 dagen zijn inderdaad een "ren je rot" vakantie, als men aan alle activiteiten meedoet! Als men niets wil missen, dan is de eerste helft inderdaad een aktieve vakantie. Een mogelijk nadeel is de onmogelijkheid om van het programma af te wijken. Er is beslist geen tijd om op verzoek van de geplande route af te wijken en iets te bekijken (korte stops uitgezonderd). Zeker in de grote steden als Bangkok is het zeer tijdrovend om bijvoorbeeld van de ene kant van de Shao Praya rivier naar de andere kant te komen. Het programma biedt voor ieder wat wils, is zeker niet saai of eenzijdig te noemen en geeft een goede indruk van het (toeristische) Thailand.

Bangkok - Krung Thep in het Thai, heeft de bijnaam "Stad der Engelen". Het is mij niet duidelijk hoe het deze naam verdient. De grote afwisseling tussen krotten, vervallen flats, reclameborden, gouden tempels, paleizen, torenflats en verstopte wegen bedekt onder een laag smog is niet echt leuk voor een tweede bezoek, maar het is zeker de moeite waard om mee kennis te maken en men zal er zich zeker niet vervelen.

liggende Boeddha

Thailand heeft als bijnaam "Het land van de glimlach", wat zeker verdiend is. De mensen zijn zeer vriendelijk en behulpzaam, maar er valt als toerist ook absoluut niet te raden wat er zich onder die glimlach afspeelt. Hun Engels is zeker in de toeristische streken slecht te noemen, wat vreemd is voor de mensen die van het toerisme afhankelijk zijn.

Een probleem vormt het afdingen op diverse artikelen. In principe kan (moet) bijna overal over de prijs onderhandeld worden. Het bekende voorbeeld van: jij vraagt 1000, ik biedt 500 en we komen op 750 Baht uit gaat beslist niet op. Biedt gerust 200 Baht en negeer de gekwetste gezichten. Van daaruit kunt U mooi onderhandelen. Als de verkoper wegloopt, was het bod inderdaad te laag en probeert U het opnieuw of bij een ander. Wij hebben weleens prijzen vergeleken met de aankopen van anderen en de verschillen waren enorm bij eenzelfde artikel. Aldus onze ervaring in de toeristische gebieden.

Overal vindt men de zgn "geesthuisjes" voor gebouwen, woonhuizen en hotels. Hier woont een goede geest in die de bewoners beschermt tegen het boze. De uitvoering verschilt heel sterk; van zeer eenvoudig (een veredeld vogelhuisje) tot prachtige met goud ingelegde kunstwerken. Zeker de moeite waard om dit eens nader te bekijken.

Rondom Jomtien en Pattaya is genoeg te beleven als men van strand en de zee houdt. Allerlei aanverwante zee/strand sporten kunnen er beoefend worden. Ook aan uitgangsleven en restaurants is absoluut geen gebrek. Cultureel is er betrekkelijk weinig te beleven. Daarvoor moet men een reisje boeken, waarvan de reistijd vaak een aanzienlijk deel van de totale tijd in beslag neemt.

Frisdranken kosten in een restaurant ca 30, koffie en thee 30, bier 80 Baht. Wijn is duur. Een lunch kost rond de 100 Baht en een diner ca 250 Baht (inclusief een drankje). In de winkel kost Thaise sterke drank (0.7l) ca 180 Baht per fles en een blikje bier ca 25 Baht. Fast food zaken zijn er te over en zijn natuurlijk veel goedkoper. Vers fruit is erg goedkoop en kan werkelijk overal gekocht worden. Oh ja, let er bij gepeld fruit op dat er geen hete kruiden op zitten. De vlammen slaan uit je mond!

De wegen zijn goed begaanbaar en brommers en motoren zijn overal te huur. Het verkeer rijdt links en is zeer chaotisch. Bij een ongeval schijnt de toerist altijd "het haasje" te zijn. Enige voorzichtigheid is dus wel geboden.terug verder
index

Deze site biedt informatie gebaseerd op ervaringen opgedaan tijdens de vakantie van 2002. De auteur is niet aansprakelijk voor fouten en/of onvolkomenheden. Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken