NawoordVia Internet kwamen wij terecht bij Expattours, die een goede aanbieding had voor drie weken Thailand, inclusief vlucht, hotels en ontbijt (tourcode THAB04).

Nu hadden wij het Angkor complex in Cambodja al een paar jaren op ons verlanglijstje staan, en Expattours had dit ook in zijn programma.
Hun aanbieding gold echter voor een complete trip vanuit Amsterdam, dus niet vanuit Thailand (tourcode ETH032).
Er volgden wat mails met Expattours, die netjes binnen twee werkdagen beantwoord werden. Hieruit volgde een offerte voor de Cambodja tour vanuit Bangkok, waarmee wij dan vanaf de vierde dag zouden “instappen”.
Goedkoop was deze tour niet, maar blijkbaar wel geheel verzorgd, inclusief vervoer en gids. Nu was de beschrijving van deze Cambodja tour wel erg summier , dus het was een gok die we toch maar waagden.
Els en Joske boekten dus alleen voor de Thailand tour en wij (Nelle en Jos) boekten zowel de Thailand (die overigens een grote vrijheid gaf aan de invulling van onze eigen wensen) als de Cambodja tour.(die geheel verzorgd was)

Expattours hanteert dezelfde catalogus als BMair waardoor er blijkbaar een coöperatie tussen beide tour operators is.

Thailand hotels
Alle hotels waren uitstekend en de kamers prima. Niettemin zijn de hotels groot en onpersoonlijk, waardoor een gevoel van intimiteit hier ontbreekt.

Visa
Voor zowel Thailand als Cambodja is een visum nodig, wat echter probleemloos aan de grens kan worden geregeld. Voor Thailand is dit gratis; voor Cambodja kost dit $20 plus een pasfoto.

Malaria
Een immer terugkerende vraag bij Azië is het gebruik van malaria tabletten. Voor Thailand hadden we al besloten om geen tabletten te gebruiken; voor Cambodja stonden wij in dubio. De GGD adviseert wel malaria tabletten; op de internet Cambodja prikpagina staan stevige discussies hierover, met een meerderheid om niet te gebruiken. Wij besloten om voor deze reizen geen malaria tabletten te slikken, aangezien het gebied waar wij kwamen, zogenaamd malaria vrij zou zijn.

Geld
In Thailand is geld wisselen of opnemen geen enkel probleem. Voor Cambodja hadden wij Dollars meegenomen, wat een goede start bleek te zijn. In de toeristische steden die wij bezocht hebben, stonden overal ATM machines om Dollars op te nemen. Het was even wennen om met Dollars te betalen en Riel als wisselgeld terug te krijgen, maar dit leverde geen probleem op.
Blijkbaar zijn er nogal wat valse/verouderde Dollars in omloop, waar wij ook een keer de dupe van zijn geworden. Dollars worden overal geaccepteerd, maar ook grondig gecontroleerd.

Cambodja
De trip door Cambodja wordt uitgevoerd door First Travel – Cambodja, (zij hebben geen eigen website) die een kantoor in Siem Reap en Phnom Penh hebben. De verzorging was werkelijk uitstekend. Wij werden als een estafette overal opgewacht en doorgegeven. De gidsen en chauffeurs waren zeer vriendelijk, informatief en behulpzaam, en vooral stipt op tijd! Alle overnachtingen, ontbijt, georganiseerde diners en/of lunches, vervoer en excursies waren bij de prijs inbegrepen. Niet inbegrepen waren de Cambodja visa ($20 per persoon), drank bij de georganiseerde diners/lunches en eten op de vrij te besteden dagen. Wij werden door First Travel als Vips behandeld.

Cambodja hotels
Ook hier prima, maar grote onpersoonlijke hotels. Een ware verschrikking is de entree van het Koh Kong International Resort met hun keur aan gokkasten. Verder mankeert er echter absoluut niets aan de kamers.

Conclusie
Expattours heeft onze rondreizen uitstekend geregeld en alle (ruim van tevoren) geboekte taxi's stonden punctueel te wachten. Wij zouden direct weer van hun diensten gebruik maken.

Jos en Nelle Storken


Start Terug Verder Index

Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken