vlag vietnam

Vietnam 2007

Dag 20 - Woensdag 31 oktober - Halong Bayonze boot

Vanochtend staan we op met een flinke plensbui. Het lijkt erop dat de parel van de uitstapjes in Halong Bay letterlijk in het water zal vallen. Halong Bay behoort ook tot de Unesco World Heritage. Halong Bay ligt in de golf van Tonkin, beslaat een oppervlakte van 1553 km2 en telt ~2000 eilandjes. In de regen vertrekken we naar de haven, waar een "plezierboot" in klassieke stijl al voor ons klaar ligt. Een groot dubbeldeks ding met ruime gemakkelijke zitjes en tafeltjes. Alles geheel van teakhout.

verkoopsters

Via een gammele loopplank gaan we aan boord en kunnen we vertrekken. Rustig tuft het ding de haven uit en vaart langs allerlei ander boten en drijvende constructies de baai in. We komen langs unieke magnifieke rotsformaties waarvan de meeste begroeid zijn. Enkelen hebben grotten met druipsteen formaties. René geeft de nodige uitleg en waarschuwt ons varende verkopers niet aan boord te nodigen.

vissersvlot

Er wordt aangelegd bij een speciaal vissersvlot, die de gevangen vis is grote bassins met zich mee voert. De constructie heeft ook een woonhuis en honden als bewakers. De honden worden apart gehouden en er kan een kijkje genomen worden bij de diverse bassins waar allerlei zeebeesten in gehouden worden. De bemanning van onze boot koopt er ook het een en ander.
Langzaamaan neemt de regen af en krijgen we steeds meer zicht op alle eilandjes. Heel apart en natuurlijk weer schitterend. In dit sprookjesachtige tafereel. Alleen ontbreken de draken nog. Veel eilandjes / rotsformaties hebben een naam, maar deze informatie ontgaat mij.
Het blijkt dat door de vorm van de rots en de begroeiing een afbeelding van een mytisch dier ontstaan is in de loop der tijd. En dat op verschillende lokaties in de baai. Het wordt zowaar droog, maar jammer genoeg blijft het wat grijs, wat ook de foto's niet ten goede komt.

Halong Bay Halong Bay
Halong Bay


Na 1.5 uur leggen we aan bij een grote grot, die ook onder bescherming van Unesco valt.
Eerst veel trappen omhoog, waarna we de grot binnen kunnen. De paden zijn goed begaanbaar, maar bestaan ook binnen uit veel trappen. Dit is echt de mooiste en grootste grot die ik ooit gezien heb. Enorme zalen met druipsteenformaties en speciale gekleurde verlichting.

druipsteengrot druipsteengrot


Na afloop over een lange ballustrade weer aan boord waar een zeer uitgebreide lunch klaarstaat. Ook met garnalen en krab. Gelukkig is er ook genoeg voor degene die niet van seafood houden.

Na de lunch tuft de boot weer verder en is er gelegenheid aan boord om gecultiveerde parels en andere snuisterijen te kopen. Parels zijn een specialiteit van deze omgeving.

lange ballustrade cultive parels


Daarna naar het hoge eiland Ti Top waar HoChiMinh besprekingen heeft gehouden. Vrijwilligers kunnen de 460 (?) treden beklimmen. Dat kan ik natuurlijk niet laten. We passeren veel Japanners die zich hijgend en blazend omhoog werken. Boven gekomen hebben we een schitterend uitzicht over de baai met zijn vele eilandjes. Ik wordt aangesproken door jonge Japanners die samen met mij op de foto willen. Nu ben ik niet bepaald fotogeniek, maar als ik ze hier een plezier mee kan doen .....

Ondertussen heeft de boot waar o.a. Nelle op is achtergebleven nog een ram van een andere boot gekregen. Een stuk zijwand (boven de waterspiegel) werd ingedeukt. De reisleider stond hier vlakbij, maar werd net niet geraakt. Gelukkig is er slechts lichte averij en de kapitein haalt zijn schouders op. Blijkbaar komt zoiets vaker voor. Men regelt de schade onderling. De dames en naar ik later begreep ook enkele heren, hebben ondertussen zitten kaarten en hadden de grootste lol..

Op z'n gemak tuft de boot daarna weer over open water terug naar de haven.

avondmarkt

Even naar het hotel om op te frissen en daarna naar de avondmarkt. Wel een grote markt, waarschijnlijk voornamelijk voor toeristen, maar (op dit ogenblik) niet druk bezocht. Op souvenier gebied wordt er veel hetzelfde aangeboden, maar er is niets dat onze speciale aandacht trekt.

Na afloop gaan we naar een "bierstube". Hier koop je als groep een "vat" bier, wat dan ook opgemaakt moet worden.Die stube ziet er iets anders uit dan je zou denken. Een rij plastic peuterstoeltjes en lage tafeltjes onder wat parasols. Met ca 20 bierdrinkers gaat dit toch aardig lukken. René en Pho lopen rond met grote plastic maatbekers bier om bij te schenken. Om de behoefte aan bier te stimuleren, worden bakjes met verse zoute pinda's telkens aangevuld.

Bierstube Bierstube


Dan terug naar het hotel voor het diner. Eigenlijk zitten we nog vol van de lunch en het bier.

Tja, en dan nog even Internetten. Ondanks de regenachtige start vanochtend is het toch nog een mooi dag geworden.
Morgen gaan we weer op weg naar de noordelijke binnenlanden.Start Terug Verder Index

Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar: Jos Storken