Nabeschouwing en tips
Onze reiservaringen
Dit reisverslag bevat de ervaringen van Nelle en mij (Jos), waarbij onze keuzes ter plekke cultureel waren, met een voorkeur voor tempels. Het verslag heeft niet de pretentie om compleet te zijn; details over de locaties kan men beter uit reisgidsen halen. Als extra leidraad kan het uitgebreid dag-tot-dag programma van Koning Aap geraadpleegd worden.
De Tempels
Indien men in tempels is geinteresseerd, is men op deze reis aan het goede adres. Tempels zijn er van groot tot klein en van interessant tot saai. Bij de meeste tempels staan gidsen ter beschikking, waar men echter van te voren duidelijke afspraken mee moet maken over wat dat gidsen gaat kosten. De belangrijkste informatie staat in elke goede reisgids, de gidsen wijzen meestal alleen maar op beelden, hun naam en betekenis. Onze ervaring is dat we liever op eigen houtje rondlopen om zo onze eigen tijd te verdelen. De plek waar de rituelen plaatsvinden zijn meestal verboden toegang.
Bij alle Hindu tempels moeten de schoenen uit, die meestal bij een kraampje ingeleverd kunnen worden tegen een kleine vergoeding. Een gangbare prijs voor India-ers is 0.50 roepie. Als toerist betaalt men vaak wat meer, waarbij 1 tot 2 roepies als redelijk wordt ervaren; 10 roepies is echter veel. Niettemin zal de kraamhouder U ervan willen overtuigen dat alles minder dan 10 roepies veel te weinig is.
In enkele gevallen is het onduidelijk waar de grens tussen wel of geen schoenen dragen ophoudt. De India-ers vinden toeristen die blootsvoets ergens lopen, terwijl dat niet nodig is, hoogst vermakelijk.
In sommige tempels wordt foto camera geld geheven, wat redelijke bedragen zijn. Anders ligt het met video camera's. Hier wordt vaak een bijdrage gevraagd, die de entree prijs ver overstijgt. (Onze ervaring: 20 roepies entreegeld, 100 roepies videocamera geld). Het betalen van camerageld geeft nog niet het recht om overal te mogen filmen; de grens kan al liggen bij de binnenplaats. Binnenin de tempels is vaak een camera verbod bij het tempelgedeelte waar de rituelen plaatsvinden.
Bedelaars en straatverkopers
Bedelaars zijn er te over en men kan onmogelijk elke bedelaar iets geven. Voor toeristen is het onmogelijk om te beoordelen of men met een "echte" bedelaar te maken heeft. Een tussenoplossing is voedsel geven, broodjes, bananen, melk, maar dat heeft men vaak niet voorhanden. Ook als men dit wel doet, kan het gebeuren dat de gift geweigerd wordt en men toch geld wil. Meisjes en moeders "misbruiken" vaak hun baby's om medelijden op te wekken. Baby's of peuters worden vaak door vrouwen met elkaar uitgewisseld.
Straatverkopers zullen altijd beweren dat ze de laagste prijs of de beste kwaliteit hebben. Als U iets wil kopen, kijk eerst eens bij andere verkopers, maar afdingen moet altijd.
Schoolkinderen zullen vaak om pen of chocolade vragen. Men mag wel duizenden pennen bij zich hebben om aan iedere vraag te voldoen en chocolade zal vanwege de warmte elke vaste vorm snel verliezen.
Eigenlijk is er maar een manier om de meeste bedelaars uit de weg te gaan en dat is straal negeren. Alleen de doorgewinterde bedelaars kunnen zeer vasthoudend zijn; geld geven is niet voldoende om ze af te schudden. Integendeel, er is dan vast nog meer te halen.
Niettemin kan men als toerist niet voorbijgaan aan de ellende en armoede. In sommige dorpen straalt de armoede ervan af en zijn geld of kleding meer dan welkom. Kinderen zijn het best geholpen met een donatie aan een school, kindertehuis of hulp organisatie. Het blijft echter "een druppel op de gloeiende plaat".
Geldzaken
Op dit moment zijn 55 roepies € 1,- waard. De Euro heeft een grotere voorkeur bij de banken en wisselkantoren dan de dollar. Geldwisselkantoren zijn praktisch overal. Geld opnemen via een credit card is tijdrovend; er moet nogal wat administratie gedaan worden plus een kopie van je paspoort. Op onze reis hebben we redelijk wat ATM machines gezien. Cash geld en traveller cheques zijn het handigst, hoewel traveller cheques terrein schijnen te verliezen. Bij geld wisselen krijg men een iets slechtere koers; bij geld opnemen is de koers iets beter, maar betaald commissie.
Op deze reis kwamen we met het advies-zakgeld bedrag van Koning Aap ruim uit. Zeker als men Indiaas eet en geen alcohol drinkt blijft men makkelijk binnen het budget.
Bij elke materiele aankoop behoort men af te dingen. Het is niet alleen een sport, maar bevestigt ook de status. Een toerist die niet afdingt, is in de ogen van de India-ers een "nul" en stimuleert verkopers om hun waren nog hoger te prijzen omdat men het toch wel betaalt.
Gezondheid
Voor de vakantie is het raadzaam om diverse injecties bij bijv. de GGD te halen. Indien men er nog geen gehad heeft, kan dit een prijzige zaak zijn. Natuurlijk vragen wij ook advies over malaria preventie. Er zijn veelal twee versies (ook van andere groepsleden gehoord); volgens de officiele versie is het raadzaam preventieve medicatie te gebruiken. Het persoonlijke advies is milder; alleen als je in moeras gebied of in de dorpen bivakkeert. Het is dus een afweging; de tabletten of het minieme risico op malaria.
Wij hadden als preventief middel een klamboe bij ons, die we toch herhaaldelijk gebruikt hebben. Omdat het ook 's nachts nogal warm kan zijn, ligt men niet helemaal bedekt en hebben muggen vrij spel. Een klamboe zorgde er in ieder geval voor dat we een goede nachtrust hadden, zonder gezoem om ons heen. Vergeet niet een flink stuk touw mee te nemen, want er is zelden een mooi haakje aan het plafond. De ventilator boven het bed is vaak een mooie ophanging. Echter niet per ongeluk de ventilator aanzetten ....
Verder gebruikten we Muggenmelk (tropische uitvoering) met Deet om ons in te smeren.
In sommige hotels vindt men als muggenbestrijdingsmiddel een navulbaar verdelgingsmiddel dat in het stopkontakt gestoken kan worden. Omdat diverse merken in Nederland verboden zijn hebben we deze dingen niet gebruikt.
Ook desinfecterende handgel van bijv het Kruidvat kan bijzonder handig zijn als er even geen water en zeep aanwezig is.
Het leidingwater kan niet gedronken worden en men moet dus flessen water kopen die overal verkrijgbaar zijn. Wel oppassen dat de dop verzegeld is. IJsblokjes haalden we uit voorzorg uit de fris of vruchtendranken. Toch zal men kleine hoeveelheden leiding water binnenkrijgen, bijv via afgewassen glazen, borden, bestek of bananenbladeren. Voor zover wij konden beoordelen heeft niemand hier nadelige gevolgen van ondervonden.
Mocht men toch last krijgen van buikloop dan zijn Norit, Loperamide en Frisomed goede hulpmiddelen.
Als inslaapmiddel voor het vliegtuig gebruikte ik Temazepam Dumex 10mg.
Vervoer
Wij hebben veelvuldig gebruik gemaakt van motor rikshas (tuk tuk). Dit vervoer is goed en goedkoop. Pas er wel voor op dat men U niet bij winkels of groothandels dumpt, want de chauffeurs krijgen al provisie als U maar over de drempel bent gestapt, plus een percentage van de mogelijke verkopen.
Bij alle rikshas en taxi's moet van tevoren over de prijs onderhandeld worden, tenzij zij een rit-meter aan boord hebben. Let erop of de meter werkt.
Bussen rijden veelvuldig, zijn spotgoedkoop, maar kunnen vol tot "afgeladen" zijn; in het binnenland desnoods met melkbussen, geiten en gasflessen. Vrije plaatsen voorin de bus zijn "gereserveerd" voor vrouwen. Denk er echter aan dat de reistijden lang kunnen zijn en de beenruimte absoluut te weinig voor lange/brede westerlingen. Ook de hoogte laat vaak te wensen over. Voor de rest is het wel een ervaring die men niet mag missen. Bussen hebben een korte stoptijd, dus zorg ervoor om de in en uitstaptijd zo kort mogelijk te houden.
Treinen schijnen niet erg op tijd te rijden, hoewel de trein op onze 4 trips bijna punctueel was. Het Indiase spoorwegnet behoort tot de grootste ter wereld en ook dit is een ervaring. Alles wordt vervoerd, van mensen tot goederen en van plastic tassen tot kisten. Bij reserveringen kunnen mensen op "Uw" plek zitten en het is een kunst om ze ervan te overtuigen dat dit Uw plek is. Met een groep is dit iets eenvoudiger. Voor de prijs hoeft U het niet te laten, het is gewoon goedkoop. In de trein wemelt het van de verkopers van sandwiches, thee, lunchpakketten, water, en frisdrank tot speelgoed.
Op kleine stations stopt de trein maar zeer kort en moet men "paraat" zijn.
De reis
Bij het boeken van deze reis waren we een beetje bang dat er veel reistijd "verloren" zou gaan. In praktijk valt dit gelukkig mee; de meeste reistijden zijn ca een halve dag, waarbij onderweg op z'n minst een (of meerdere) thee pauzes ingelast worden, er worden "fotostops" ingelast bij interessante locaties, of er is een excursie ingepland. Twee dagen zijn vervelend; de bus en treinreis naar Benaulim en de treinreis naar Mumbai van 12 uur. Tijdens de reizen is er genoeg te zien, sterk wisselende landschappen met dorpjes, heuvels, bergen, bossen, palmbomen, plantages, rijstvelden, lagunes, maar vooral mensen in hun dagelijkse bezigheden.
De accomodaties zijn wisselend goed; soms is het een kwestie van geluk (of pech) welke kamer men in een hotel krijgt. Echt slechte kamers hebben we niet gehad, in aanmerking genomen dat we er toch maar kort zijn geweest. Toch zouden er enkele adressen voor verbetering (verandering) vatbaar zijn.
Ook het (uit)zicht op een binnenplaats met vuil, een service schacht of helemaal geen uitzicht omdat de raampjes te hoog zitten krijgt geen schoonheidsprijs. Daarentegen hebben we ook keurige gezellige kamers (met en zonder balcon) gehad. De ene keer even slikken, de andere keer een juichkreet. Koning Aap belooft goede, doch eenvoudige hotels en maakt dit (gemiddeld genomen) ook wel waar.
Toch vraag ik mij wel eens af wat de hotel eigenaars met klachten/aanmerkingen doen, bijv kakkerlakken, lekkende kranen, geen warm water, geen lakens, geen wc papier, haperende lift ..... Als men hier iets van zegt, kijkt de bediening of ze daar nog nooit iets over gehoord hebben. Lakens en wc papier kan direct geregeld worden; kakkerlakken is "iets" moeilijker.
Het vervoer was overal prima geregeld; bussen en/of taxis stonden overal klaar, alleen de beenruimte liet soms te wensen over.
De aangeboden excursies / activiteiten waren ruim voldoende, wat zeker ook de verdienste van de onze reisleidster Corine was.
De uitgebreide reisbeschrijving van Koning Aap is soms te optimistisch. Er wordt soms meer vrije tijd gesuggereerd dan er werkelijk is, bijv tijd voor een tweedaagse trekking, terwijl men maar 1.5 dag aanwezig is. Ook de bereikbaarheid van stranden komt niet echt uit de verf; bij Mamallapuram ca 15 minuten lopen, bij Varkala moet men steile trappen af om bij het strand te komen, in Goa moet men er ook dik 15 minuten voor lopen of een motor riksha nemen. Bij andere plaatsen (Pondicherry & Mumbai) zit men wel aan de zee, maar is er geen strand dichtbij.
Algemene indruk.
Voor ons heeft Koning Aap aan de verwachtingen voldaan. Het landschap was schitterend, de mensen vriendelijk en de tempels imposant. Zeker in vergelijking met de India/Nepal reis, die wij vorig jaar gedaan hebben, vinden wij deze Zuid-India trip veel vriendelijker aandoen. Ook zijn de bedelaars minder plakkerig, de entree & camera gelden goedkoper en de bustrips minder saai.
Helaas was het weer ons niet zo gunstig gezind. We hebben nogal wat regen gehad, waardoor twee excursies (de fietstocht in Mamallapuram en de kruidentocht in Kumily vervallen zijn. In Mysore hebben we een regenachtige dag gehad. Veel van die regen viel echter 's nachts of tijdens de busreis, zodat de regen onze trip niet gedomineerd heeft. Gelukkig was de temperatuur boven de 25 graden, zodat alles binnen een half uurtje weer droog was (modderpoelen uitgezonderd). Een nadeel is echter de hoge luchtvochtigheid, waardoor men veel loopt te zweten.
Wij hebben enorm veel gezien en beleefd en kijken, mede door de goede sfeer in de groep, met veel plezier hierop terug.
Met dank aan Nelle voor haar correctie werk.
Stichting Tibet support groep Nederland
Save Tibet
Free Tibet
The gouvernment of Tibet in exile
Students for a free Tibet
Deze site biedt informatie gebaseerd op ervaringen opgedaan tijdens de vakantie van 2004. De auteur is niet aansprakelijk voor fouten en/of
onvolkomenheden. Indien U vragen of nadere informatie heeft, schrijf dan naar:
Jos Storken